Νέο «χτύπημα» από τον οίκο Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση, αν δεν κοπούν οι συντάξεις!

moodys00

Πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, τονίζει ο διεθνής οίκος, ο οποίος μας άφησε στάσιμους στην αξιολόγησή του - «Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την πιστοληπτική της ικανότητα - Εύθραστες οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, καθώς υπόκειται σε υψηλά ρίσκα «απρόβλεπτων γεγονότων»

Η πολυαναμενόμενη (και προεξοφλημένη από τις αγορές) αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά πλέον ο οίκος αξιολόγησης μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο!

Μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής, όπως γράφει το newmoney.gr, όταν και ο οίκος τήρησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν δημοσιοποίησε έκθεση αξιολόγησης, όπως και αναμενόταν, αλλά και μετά την προχθεσινή «παγωμάρα», όπου και απλώς μας κράτησε στάσιμους στο «Β3», η Moody's επιστρέφει με μια αρκετά απειλητική ανάλυση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Moody's επισημαίνει πως, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι' αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημείωνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι όλες κατηγορίες, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών». Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας -εκτός απροόπτου- το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι προκλήσεις για τη χώρα

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν επίσης και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί, λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παρά τη συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες, όπως επισημαίνεται, και ακόμα και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη.

Η Ελλάδα πάντως θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ (113)

Περαστικός

Όλοι εσείς που αλαλάζετε κόψτες τις συντάξεις αυτών που δούλεψαν 35-40 χρόνια και πλήρωναν κρατήσεις και φόρους,μην ξεχνάτε ποιοι πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα,αντί να τα βάζετε με τους πολιτικούς ΚΥΡΙΩΣ που σκόρπισαν τα λεφτά των ταμείων φωνάζετε και συμφωνείτε με την moodys.Mπράβο ρε τσακαλάκια. Ακούσατε τον '''Γερούν γερά''που φώναζαν κάποιοι όμοιοι σας τι είπε;;;;λάθος τα προγράμματα και φτωχοποίησαν τον λαό της Ελλάδας και δεν ήρθε στα ίσια της η χώρα.Τώρα το κατάλαβε το κ@θίκι;;;;όταν έλεγε στον Βαρουφάκη ότι σκότωσες την Τρόικα δεν το ήξερε.Τώρα και όλοι εσείς που φωνάζετε.Ρε αν κοπούν οι συντάξεις πόσα χρήματα θα χαθούν από την αγορά;;;πόσα μαγαζιά θα κλείσουν πάλι;;;αλλά εδώ είμαστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα....οι άνθρωποι που είναι συνταξιούχοι σας χαρτζιλικώνουν ναι η όχι;;αυτοί που δούλευαν μια ζωή,άσε σε τι δύσκολες συνθήκες μεγάλωσαν τις δεκαετίες 50-60.Ούτε στα όνειρα σας.Και βέβαια τα λάθη που έγιναν με τις συντάξεις μετά από 15 χρόνια δουλειάς,ΜΟΝΟ οι άγαμες θυγατέρες,οι χήρες κάτω των 50 που θέλουν την σύνταξη του σχωρεμένου σταματάω άντε μεσημεριάτικα.......

Κομμένο το παραμύθι.

Της δεκαετίας του 50 είμαι και ΔΕΝ είμαι συνταξιούχος. Πήγαινε ρώτα στο ΙΚΑ να δείς πόσοι ακόμα "γέροι" σαν εσένα είναι ενεργοί εργασιακά. Δουλεύοντας συνεχώς από μικρά παιδιά. "Κατσίκες" και μαγαζιά και χαρτζηλίκια και @@. Καταστρέψατε την Ελλάδα και μιλάτε ακόμα.

...

Χαρτζιλικώνουν με λεφτά τα οποία αν κοπούν θα δοθούν αλλού, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να χαρτζιλικώνουν. Και τις κακουχίες τις πέρασαν για τους εαυτούς τους και για τις οικογένειές τους. Όχι για εμάς. Δε χρωστάμε κάτι. Δε μιλάω καν για τη συντήρηση του σάπιου πολιτικού συστήματος που δημιούργησαν και έθρεψαν σε όλην τους τη ζωή. Οπότε κομμένα τα παραμύθια για τους "κακόμοιρους" συνταξιούχους. Ας απαιτούσαν καλύτερο σύστημα συνταξιοδότησης όσο μπορούσαν. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και οι συντάξεις πρέπει να κοπούν.

Νυν υπέρ πάντων ο Αγών!

Ελλάς Ελλήνων (πρώιμων) συνταξιούχων. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ... Κάνουμε θέμα την μείωση των συντάξεων, αντί η χρεωκοπημένη πατρίδα μας να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τις συντάξεις όσων είναι κάτω από 67 χρονών, χωρίς να έχουν τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας. Εξαιρώντας φυσικά, τα ανήμπορα άτομα που έχουν ΑΛΗΘΙΝΑ προβλήματα υγείας. Τουναντίον, η καρτουνίστικη Κυβέρνηση μας, προτιμάει να στέλνει τον ανθό της νεολαίας μας (αυτούς που θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την οικονομία) στην εξορία !!! Από τις ντροπιαστικότερες στιγμές στην Ιστορία μας...

Ετσι

Κανένα ελεος για τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ υποστηρικτές της ανθελληνικής Αριστεράς . Μια η Λεσβος και μια οι συνταξιούχοι , όλοι έλαβαν αυτό που τους αξίζει (απόδειξη ότι τώρα μιλάνε για Βατερλω στις κάλπες , αρα αυτοί τον έβγαλαν).

48ρης συνταξιούχους

Εργάστηκα σκληρά στο δημόσιο, σε μια καρέκλα για 20 συνεχόμενα χρόνια. Βγήκα δίκαια στη σύνταξη στα 42 μου με εφάπαξ 250.000 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή για την τεράστια προσφορά μου. Η σύνταξή μου από 3000 πήγε στα μισά. Πώς να ζήσω με νέες περικοπές;

Δημοσιος Κηφηνας

σε καταλαβαινω απολυτα.....ο Τιτανοτεραστιος και Τιτανομεγιστος Πρωθυπουργος μας Αλ6ιος εχει δεσμευτει να το διορθωσει μενα αρθρο κιενα νομο......εαν οχι η Παμεγιστη Φωφωκα μας περιμενει με ανοιχτες αγκαλες.....με συντροφικους χαιρετισμους στον αδικημενο συνταξιουχο του Δημοσιου.........ΚΟΥΡΑΓΙΟ......

70άρης Οργισμένος συνταξιούχος !

Το έχω ξαναπεί και θα το πω άλλη μια φορά για να το καταλάβετε όλα εσείς τα τρολ που στηρίζετε τους απατεώνες ! Το θέμα των συντάξεων όπως και να εξελιχθεί, θα γίνει το Βατερλώ τους ! Η συντριβή τους θα είναι χωρίς προηγούμενο ! Εδώ είμαστε και θα τα πούμε στις εκλογές!

Κολοκύθια

Μέχρι να σας δίνουν 10 ευρώ θα τους ψηφίζετε φανατικά. Εσείς τους βγάζετε.

...

Δε μας απασχολεί η μοίρα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να κοπούν οι συντάξεις σας. Δες το σαν τιμωρία για τα τόσα χρόνια που στήριζες τα κλεφτοκόμματα.

🍴🍷🍾

Κι όμως έχει δίκιο ο σύντροφος. Τόσο Φαγοπότι στο Δημόσιο Τέρας 🐲, Θα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις των ΔΕΚΟ τουλάχιστον. 👅

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΠΟΙΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

ΤΘ

Το ανησυχητικό είναι ότι το 80% των νέων μη πω περισσότερο δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα ούτε για μπουφέ σε εστιατόριο. Πόσο μάλλον σε μεγάλες εταιρίες που ζητάνε τρελές δεξιότητες και εμπειρία. Τι να πω. Καμία κυβέρνηση δεν κοίταξε να λύσει αυτό το πρόβλημα και ούτε πρόκειται. Από το 81 που γεννήθηκα ακούω όλο για δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου, για δικαιώματα του φοιτητή, για δικαιώματα του εργάτη, για δικαιώματα του συνταξιούχου...Για υποχρεώσεις όμως που πρέπει να έχουν όλοι αυτοί απέναντι στο κράτος ΠΟΤΕ!!!

planet

Πληρώνουμε τα κοροιδα οι νέοι τις συντάξεις των 45αρηδων επίσης νέων συνταξιούχων του δημοσίου και των άγαμων θυγατέρων των αξιωματικών. Ως πότε θα γίνεται αυτό μέχρι να μην μείνει κανένας και να την κάνουμε όλοι για Γερμανία.

ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

Αυτό σημαινει εκλογές Νοέμβριο με προφαση νταούλια στις αγορές,πουλησε τα παντα στους αμερικάνους και αυτοί τον πούλησαν χωρίς ουτε ψιχουλο,ερχεται η νεμεσις για τους καρανικες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Skoda-Plant

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη γύρω περιοχή μας, αφού τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής.

xatzi_main01

Επιλέξαμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να ενισχύσουμε τα έσοδα της ΔΕΗ, είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 - «Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ» -  Οι λύσεις για τη ΔΕΗ έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες

43