Νέο «χτύπημα» από τον οίκο Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση, αν δεν κοπούν οι συντάξεις!

moodys00

Πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, τονίζει ο διεθνής οίκος, ο οποίος μας άφησε στάσιμους στην αξιολόγησή του - «Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την πιστοληπτική της ικανότητα - Εύθραστες οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, καθώς υπόκειται σε υψηλά ρίσκα «απρόβλεπτων γεγονότων»

Η πολυαναμενόμενη (και προεξοφλημένη από τις αγορές) αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά πλέον ο οίκος αξιολόγησης μας απειλεί ανοιχτά με υποβάθμιση, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο!

Μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής, όπως γράφει το newmoney.gr, όταν και ο οίκος τήρησε «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν δημοσιοποίησε έκθεση αξιολόγησης, όπως και αναμενόταν, αλλά και μετά την προχθεσινή «παγωμάρα», όπου και απλώς μας κράτησε στάσιμους στο «Β3», η Moody's επιστρέφει με μια αρκετά απειλητική ανάλυση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Moody's επισημαίνει πως, δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι' αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημείωνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι όλες κατηγορίες, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών». Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας -εκτός απροόπτου- το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι προκλήσεις για τη χώρα

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν επίσης και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί, λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παρά τη συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες, όπως επισημαίνεται, και ακόμα και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη.

Η Ελλάδα πάντως θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ (113)

Περαστικός

Όλοι εσείς που αλαλάζετε κόψτες τις συντάξεις αυτών που δούλεψαν 35-40 χρόνια και πλήρωναν κρατήσεις και φόρους,μην ξεχνάτε ποιοι πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα,αντί να τα βάζετε με τους πολιτικούς ΚΥΡΙΩΣ που σκόρπισαν τα λεφτά των ταμείων φωνάζετε και συμφωνείτε με την moodys.Mπράβο ρε τσακαλάκια. Ακούσατε τον '''Γερούν γερά''που φώναζαν κάποιοι όμοιοι σας τι είπε;;;;λάθος τα προγράμματα και φτωχοποίησαν τον λαό της Ελλάδας και δεν ήρθε στα ίσια της η χώρα.Τώρα το κατάλαβε το κ@θίκι;;;;όταν έλεγε στον Βαρουφάκη ότι σκότωσες την Τρόικα δεν το ήξερε.Τώρα και όλοι εσείς που φωνάζετε.Ρε αν κοπούν οι συντάξεις πόσα χρήματα θα χαθούν από την αγορά;;;πόσα μαγαζιά θα κλείσουν πάλι;;;αλλά εδώ είμαστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα....οι άνθρωποι που είναι συνταξιούχοι σας χαρτζιλικώνουν ναι η όχι;;αυτοί που δούλευαν μια ζωή,άσε σε τι δύσκολες συνθήκες μεγάλωσαν τις δεκαετίες 50-60.Ούτε στα όνειρα σας.Και βέβαια τα λάθη που έγιναν με τις συντάξεις μετά από 15 χρόνια δουλειάς,ΜΟΝΟ οι άγαμες θυγατέρες,οι χήρες κάτω των 50 που θέλουν την σύνταξη του σχωρεμένου σταματάω άντε μεσημεριάτικα.......

Κομμένο το παραμύθι.

Της δεκαετίας του 50 είμαι και ΔΕΝ είμαι συνταξιούχος. Πήγαινε ρώτα στο ΙΚΑ να δείς πόσοι ακόμα "γέροι" σαν εσένα είναι ενεργοί εργασιακά. Δουλεύοντας συνεχώς από μικρά παιδιά. "Κατσίκες" και μαγαζιά και χαρτζηλίκια και @@. Καταστρέψατε την Ελλάδα και μιλάτε ακόμα.

σε λιγο θα πηγαινεις στον δημο

για να παιρνεις το συσιτιο της μερας--οπως στον ανυπαρκτο σοσιαλισμο ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΥ .ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΧΥΓΛΩΣΣΙΔΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ.

Περαστικός

Σώπα !!!!!!τι θέλεις να πεις κύριος δουλεύεις στην οικοδομή μέχρι σήμερα;;;;;είτε έχεις καμιά επιχείρηση και σου τα φέρνουν τα σκλαβάκια;;;;;;;;;;;πρέπει να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας από εσάς που κατακλέβετε την εφορία;;;;και επειδή μας την ''λες''για πες που μπορεί να δουλέψει ΣΗΜΕΡΑ ένας εβδομηντάρης;;;;;;;;;;;;;άντε μπράβο

Πλήρης αποκοπή από την πραγματικότητα

Σε βιομηχανία δουλεύω. Και έχω συναδέλφους μεγαλύτερους από εμένα. Γνωρίζοντας ότι με την ξεδιαντροπιά που σε διακρίνει θα τολμούσες να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα, προανέφερα το ΙΚΑ και όποιον άλλο κρατικό οργανισμό έχει τα επίσημα στοιχεία. Γιά εσένα λοιπόν, ή κλέφτης θα είναι κάποιος ή σκλαβάκι. Γνήσιος Συριζαίος. Τα φακελάκια και τα γρηγορόσημα δεν αποτελούν κατακλέψιμο της Εφορίας; Τα "όργια" σε πολεοδομίες, εφορίες, τελωνεία (όπως παραδέχτηκε και ο τ. υπουργός Αδάμ Ρεγκούζας) και αλλού τι ήταν; Τους εβδομηντάρηδες τους αναφέρεις εσύ, προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Ο νόμος πλέον θεωρεί και επίσημα ότι ο υγιής 67χρονος πρέπει να δουλέυει. Όχι όμως ένας 50χρονος (ήδη συνταξιούχος) την σύνταξη του οποίου πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία! Δεν αξίζεις περαιτέρω απαντήσεων στο παραλήρημα σου.

Περαστικός

Για τον ΄΄πλήρη αποκοπή από την πραγματικότητα''''' Σώπα ρε και τι κάνεις στην βιομηχανία γέρος άνθρωπος;;πλην αν είναι δική σου.Και από που κατάλαβες μέγιστε ότι εγώ είμαι 50 αρης συνταξιούχος;;και μάλιστα και Συριζαίος;;;;; άρα εσύ ;;; καπιταλίστας δεξιούλης;;;αν και ο Σύριζα δεν διαφέρει από εσάς .....δεν μου λες;;;ο εβδομηντάρης που πρέπει να είσαι ,αν είσαι της δεκαετίας του 50 μπορεί σήμερα να βρει δουλειά;;;δεν απαντάς μέγιστε δουλευταρά.Και λες ότι με διακρίνει ξεδιαντροπιά από που το αντλείς το συμπέρασμα;;;Αλήθεια ρε θείο πόσο χρονών είσαι τελικώς;;;;;και εκείνα τα φακελάκια κ.λ.π τι σχέση έχουν με τα περί μείωσης των συντάξεων;;;Είμαι 70 μπαρμπούλη ξέρεις κανένα να με πάρει στην δούλεψη του;;;και δεν μου απάντησες τελικώς ποιοι σαν εμένα κατέστρεψαν την Ελλάδα;;;;άντε ντε

Μη συγχιζεστε

Απλά επειδή ο τσυριζα είναι η συνέχεια του παλιού κακού ΠΑΣΟΚ, δεν εστιάζει εκει που «μαζί τα φάγανε» αλλά στους συνταξιούχους... πως, να τα βάλει με τον εαυτό του;

Περαστικός

Και κάτι ακόμα για σένα εργατικό μυρμήγκι ΄΄΄ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ'''ποιους εννοείς όταν λες καταστρέψατε την Ελλάδα έλα για πες......

...

Χαρτζιλικώνουν με λεφτά τα οποία αν κοπούν θα δοθούν αλλού, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να χαρτζιλικώνουν. Και τις κακουχίες τις πέρασαν για τους εαυτούς τους και για τις οικογένειές τους. Όχι για εμάς. Δε χρωστάμε κάτι. Δε μιλάω καν για τη συντήρηση του σάπιου πολιτικού συστήματος που δημιούργησαν και έθρεψαν σε όλην τους τη ζωή. Οπότε κομμένα τα παραμύθια για τους "κακόμοιρους" συνταξιούχους. Ας απαιτούσαν καλύτερο σύστημα συνταξιοδότησης όσο μπορούσαν. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και οι συντάξεις πρέπει να κοπούν.

Νυν υπέρ πάντων ο Αγών!

Ελλάς Ελλήνων (πρώιμων) συνταξιούχων. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ... Κάνουμε θέμα την μείωση των συντάξεων, αντί η χρεωκοπημένη πατρίδα μας να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τις συντάξεις όσων είναι κάτω από 67 χρονών, χωρίς να έχουν τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας. Εξαιρώντας φυσικά, τα ανήμπορα άτομα που έχουν ΑΛΗΘΙΝΑ προβλήματα υγείας. Τουναντίον, η καρτουνίστικη Κυβέρνηση μας, προτιμάει να στέλνει τον ανθό της νεολαίας μας (αυτούς που θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την οικονομία) στην εξορία !!! Από τις ντροπιαστικότερες στιγμές στην Ιστορία μας...

Ετσι

Κανένα ελεος για τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ υποστηρικτές της ανθελληνικής Αριστεράς . Μια η Λεσβος και μια οι συνταξιούχοι , όλοι έλαβαν αυτό που τους αξίζει (απόδειξη ότι τώρα μιλάνε για Βατερλω στις κάλπες , αρα αυτοί τον έβγαλαν).

48ρης συνταξιούχους

Εργάστηκα σκληρά στο δημόσιο, σε μια καρέκλα για 20 συνεχόμενα χρόνια. Βγήκα δίκαια στη σύνταξη στα 42 μου με εφάπαξ 250.000 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή για την τεράστια προσφορά μου. Η σύνταξή μου από 3000 πήγε στα μισά. Πώς να ζήσω με νέες περικοπές;

Δημοσιος Κηφηνας

σε καταλαβαινω απολυτα.....ο Τιτανοτεραστιος και Τιτανομεγιστος Πρωθυπουργος μας Αλ6ιος εχει δεσμευτει να το διορθωσει μενα αρθρο κιενα νομο......εαν οχι η Παμεγιστη Φωφωκα μας περιμενει με ανοιχτες αγκαλες.....με συντροφικους χαιρετισμους στον αδικημενο συνταξιουχο του Δημοσιου.........ΚΟΥΡΑΓΙΟ......

70άρης Οργισμένος συνταξιούχος !

Το έχω ξαναπεί και θα το πω άλλη μια φορά για να το καταλάβετε όλα εσείς τα τρολ που στηρίζετε τους απατεώνες ! Το θέμα των συντάξεων όπως και να εξελιχθεί, θα γίνει το Βατερλώ τους ! Η συντριβή τους θα είναι χωρίς προηγούμενο ! Εδώ είμαστε και θα τα πούμε στις εκλογές!

Κολοκύθια

Μέχρι να σας δίνουν 10 ευρώ θα τους ψηφίζετε φανατικά. Εσείς τους βγάζετε.

...

Δε μας απασχολεί η μοίρα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να κοπούν οι συντάξεις σας. Δες το σαν τιμωρία για τα τόσα χρόνια που στήριζες τα κλεφτοκόμματα.

🍴🍷🍾

Κι όμως έχει δίκιο ο σύντροφος. Τόσο Φαγοπότι στο Δημόσιο Τέρας 🐲, Θα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις των ΔΕΚΟ τουλάχιστον. 👅

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΠΟΙΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

ΤΘ

Το ανησυχητικό είναι ότι το 80% των νέων μη πω περισσότερο δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα ούτε για μπουφέ σε εστιατόριο. Πόσο μάλλον σε μεγάλες εταιρίες που ζητάνε τρελές δεξιότητες και εμπειρία. Τι να πω. Καμία κυβέρνηση δεν κοίταξε να λύσει αυτό το πρόβλημα και ούτε πρόκειται. Από το 81 που γεννήθηκα ακούω όλο για δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου, για δικαιώματα του φοιτητή, για δικαιώματα του εργάτη, για δικαιώματα του συνταξιούχου...Για υποχρεώσεις όμως που πρέπει να έχουν όλοι αυτοί απέναντι στο κράτος ΠΟΤΕ!!!

planet

Πληρώνουμε τα κοροιδα οι νέοι τις συντάξεις των 45αρηδων επίσης νέων συνταξιούχων του δημοσίου και των άγαμων θυγατέρων των αξιωματικών. Ως πότε θα γίνεται αυτό μέχρι να μην μείνει κανένας και να την κάνουμε όλοι για Γερμανία.

ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

Αυτό σημαινει εκλογές Νοέμβριο με προφαση νταούλια στις αγορές,πουλησε τα παντα στους αμερικάνους και αυτοί τον πούλησαν χωρίς ουτε ψιχουλο,ερχεται η νεμεσις για τους καρανικες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

argentini-dnt

Έπειτα από δύο νομισματικές κρίσεις το 2018, οι οποίες μείωσαν κατά 50% την αξία του νομίσματος της χώρας, η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ζήτησε ένα πρόγραμμα στήριξης

chrimatistirio

Βουτιά 4,57% για την Alpha bank στα 1,128 ευρώ. Με πτώση 3,66% η Εθνική Τράπεζα στα 1,104 ευρώ.Με πτώση 1,60%  η Eurobank στα 0,492 ευρώ. Με πτώση 2,35% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,83 ευρώ. Κέρδη 4,12% για την Motor oil στα 21,50 ευρώ. Άνοδος 2,11% γαι τον Μυτιληναίο στα 7,73 ευρώ. Με κέρδη 1,94% η Μπέλα στα 13,66 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,4 εκατ.ευρώ