Αναζητείται «φυσικός τρόπος» για να γλιτώσουν τις μειώσεις στις συντάξεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsakalwtos_arthro

Πάγος από το ΔΝΤ - Τα ξένα κοινοβούλια δεν αφήνουν περιθώρια - Μόνο το Μαξίμου... διαπραγματεύεται

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει πάγο στα σχέδια του Μαξίμου να καλοπιάσει το Eurogroup και τις ξένες κυβερνήσεις -με τις πλάτες της Κομισιόν- για να μην κοπούν οι συντάξεις το 2019.

Η δήλωση την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσινγκτον του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι το θέμα των περικοπών έχει κλείσει από το 2017 ήδη έπληξε το αφήγημα της κυβέρνησης στο εσωτερικό.  Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στις διεθνείς αγορές να βάλουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα για το θέμα του Ασφαλιστικού, προκαλώντας τον εκνευρισμό και τη δήλωση-σοκ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, ότι οι περικοπές των συντάξεων το 2019 είναι «αχρείαστες» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στη χώρα μας επειδή ουσιαστικά την εγγυάται (μετά το 2030 ή 2040) ο φυσικός θάνατος των συνταξιούχων!
 
Συμπληγάδες και τα ξένα κοινοβούλια
 
Ακόμα χειρότερα, η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ θορύβησε την κυβέρνηση γιατί απειλεί να μπλοκάρει και την όποια τυχόν συμφωνία μπορούσε να λάβει το Eurogroup (ακύρωση ή αναβολή) για τις μειώσεις των συντάξεων.  Αποφάσεις το Eurogroup δεν μπορεί να λάβει, εάν δεν εξασφαλιστεί ομοφωνία των κυβερνήσεων. Αντίθετα με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα και τυχόν ακύρωσή τους θα σκόνταφτε στα εθνικά κοινοβούλια κρατών όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, που με βάση τα μέτρα αυτά αποφάσισαν για τη διάσωσή μας.  Ετσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έκλεινε ένα «super deal» με τους δανειστές (μαζί με Σκοπιανό κ.λπ.) για μη περικοπή των συντάξεων, το Eurogroup δεν είναι εξουσιοδοτημένο να ακυρώσει μέτρα για τα οποία ο Γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα περάσουν από «πειθαρχικό έλεγχο» της Βουλής της χώρας τους. Ειδικά στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρείται εύθραυστος, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων λειτουργεί ολόκληρο «τμήμα τεκμηρίωσης» για την Ελλάδα.
 
«A la Varoufakis»
 
Αντιθέτως, μετά τις δηλώσεις Ράις, τα περιθώρια για μια «διασταλτική ερμηνεία» όσων έχουν συμφωνηθεί περιορίζονται. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πλέον δύο κρίσιμους μήνες μπροστά του για να αποδείξει ότι μπορεί έως τον Νοέμβριο να χτίσει συμμαχίες προκειμένου να συμφωνήσει το Eurogroup να ακυρωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση καταφεύγει στο παλιό κόλπο της εποχής Βαρουφάκη, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να κάνει ταξίδια και επαφές στην Ευρώπη για «διαπραγμάτευση» σχετικά με θέματα που έχουν ήδη κλείσει.
 
Κουβέντα να γίνεται
 
Το αφήγημα αυτό όμως δεν άντεξε ούτε δέκα ημέρες αφότου το εξέθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αρκούσε μια... ξερή δήλωση του κ. Ράις για να σπάσει τη σιωπή του το ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη και να υπογραμμίσει ότι το αφήγημα απευθύνεται μάλλον στο εσωτερικό της χώρας παρά στους δανειστές και τις αγορές.  Αλλωστε η ηχηρή διάψευση διεθνώς την προηγούμενη Παρασκευή για τα περί συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η σιωπή του κ. Σολτς μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου την Τετάρτη στο Βερολίνο καταδεικνύουν ότι ούτε ένας από τους ξένους παίκτες δεν μιλά επισήμως για «διαπραγμάτευση» πλην του Μαξίμου, άρα είτε η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία, είτε διαπραγμάτευση δεν υπάρχει!
 
Διαπραγμάτευση... προς τα μέσα
 
Στο εσωτερικό, πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει -και έχει καταφέρει- να μονοπωλεί την επικαιρότητα το θέμα των συντάξεων προβάλλοντας την εικόνα ότι σχεδόν έχει στο τσεπάκι της την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, επειδή είναι «αχρείαστες» και «παράλογες», προφανώς για να αρνηθεί να κάνει πράξη όσα υπέγραψε.

 Τους λέει και ο κ. Τσακαλώτος, «το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, είναι αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019. Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Το μέτρο επηρεάζει μόνο τους παλιούς συνταξιούχους που ήταν στο Ασφαλιστικό πριν από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του 2016».

Μεταθέτει έτσι το θέμα στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ «ξεχνά» να πει το παραμικρό:

 ■ Για τους συνταξιούχους «γ’ κατηγορίας» που δημιούργησαν η «διαπραγμάτευση» και οι νόμοι της κυβέρνησης, οι οποίοι από 1/1/2015 (προ του 2016) ζουν με κύρια σύνταξη ούτε 100 ευρώ - δηλαδή λιγότερα και από επικουρική ή μέρισμα που λαμβάνουν όλοι οι άλλοι (προ ή μετά του νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχοι.

■ Για την προσωπική διαφορά που κόπηκε ήδη αναδρομικά από το 2016 (αντί από 1/1/2019) και χωρίς κόφτη 18% στις χήρες και τους χήρους παλιών συνταξιούχων.

■ Για το ότι η κυβέρνηση κάνει σημαία πως «λεφτά υπάρχουν» από το θηριώδες υπερπλεόνασμα των 9 δισ., το οποίο προβλέπει ότι θα εξασφαλίσει έως το 2022 - ενώ έως το 2015 ξόρκιζε τα υψηλά πλεονάσματα ως «ανέφικτα» και «καταστροφή» για την κοινωνία και την οικονομία.

■ Για το ότι η Κομισιόν προβλέπει 60% μικρότερο υπερπλεόνασμα την πενταετία έως το 2022 (3,5 δισ. ευρώ), ενώ το ΔΝΤ «μηδέν υπερπλεόνασμα»!

ΣΧΟΛΙΑ (55)

Κοπι Παστε

Μου φαίνεται πως ο Πολακης κ το σύστημα υγείας τού είναι η λύση....Ηδη οποιος μπει μπαινει όρθιος κ βγαίνει τάβλα

Η αλήθεια για να μαθαίνει ο απλός κόσμος

η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξετάζεται σε βάθος πολλών ετών μέχρι το 2070-2080. Σύμφωνα με τις μελέτες των ίδιων των δανειστών το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο είτε γίνουν είτε δεν γίνουν οι μειώσεις των συντάξεων. Απλά υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση στο διάστημα μέχρι το 2030 η οποια όμως δεν επηρεάζει την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων των δανειστών λόγω της ελάφρυνσης του χρέους. Οι δανειστές κοιτάζουν μόνο αν θα πληρωθούν οι τόκοι τους αυτό όμως είναι εξασφαλισμένο και το ξέρουν. Και το ερώτημα είναι γιατί επιμένουν στις περικοπές των συντάξεων, σε ένα μέτρο που κάνει κακό στην οικονομία μας? Αφού αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης είτε από τον ίδιο τον συνταξιούχο είτε θα τα δώσει στα παιδιά του που παίρνουν 600 ευρώ μισθό. Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε οι μειώσεις των συντάξεων, τότε να δωθούν αυτά τα χρήματα στον εργαζόμενο μέσω της αύξησης των μισθών. Αλλά ούτε αυτό το θέλουν διότι α) θα μειωθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών που υπηρετούν και β) θα αυξηθεί το κόστος εργασίας αφού θέλουμε φθηνά εργατικά χέρια. Εν κατακλείδι, η μη περικοπή των συντάξεων, πέρα από τα πολιτικά συμφέροντα, είναι καλό γενικά για την βελτίωση της οικονομίας μας, ειδάλλως ας αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Τέλος, τα πέρι εύχονται να πεθάνουν οι μετά τα 70 αυτά είναι λαϊκισμός κάποιων από κάποιους εντελώς αδαείς

AΛΗΘΙΝΟΣ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ..ΧΘΕΣ,ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ,ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΝΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ,ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ,ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ,ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟ ΘΑΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ,ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΣΚΛΗΡΑ,ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ..ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ,ΚΑΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Εκλογες σε ένα χρονο!

Θα μειωθουν με 'φυσικο τροπο' οι υπερήλικες ψηφοφόροι της ΝΔ..Που τοσο πολυ στηρίζετε!

Στη Γυάρο

όλοι οι συνταξιούχοι. Και να τρώνε γλαρόσουπα. Θα κάνουν και μπάνια. Καθαρές λύσεις και προπάντως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ+ΗΘΙΚΕΣ

Ιωάννης

Υπουργέ μου για να βρεις χρήματα ώστε να μη μειώσεις τις συντάξεις πρέπει να αυξήσεις τους φόρους και τις εισφορές των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν μηναίο ακαθάριστο εισόδημα πάνω από το νόμιμο νομοθετημένο από όλες τις ροζ-γαλάζιες-πράσινες κυβερνήσεις των 586 ευρώ, στα πλαίσια της οικονομικής ισότητας πολιτών και της εξασφάλισης κρατικών εσόδων.

Ναί να ψοφήσει

η κ@λοκατσίκα τους για να το φχαριστηθεις εσύ [...].

ΕΞΑΙΡΕΣΕΣ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ;

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;;;; ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙ ΛΕΣ; ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ Ή ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ;

Κάντο όπως η Κούβα

Στην "ειδική περίοδο εν καιρώ ειρήνης" (μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας, ντε...) η θνησιμότητα στους ηλικιωμένους ανέβηκε 20%, και οι Κουβανοί χάσανε κατά μέσο όρο 9 κιλά (εκτός από τον ίδιο τον Κάστρο). Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα ήταν αρκετό για την Ελλάδα.

Brausebad Fan ΙΙ

Άμεση λύση συνταξιοδοτικού: Όλοι οι 'Ελληνες συνταξιουχοι, ΚΑΤΩ των 60 θα σταλούν απο δώ και μπρός για Brausebad στο Barracke X . Οι οικογένειες τους θα αναλάβουν τα έξοδα του Brausebad.

Brausebad Fan

Άμεση λύση συνταξιοδοτικού: Όλοι οι 'Ελληνες υπήκοοι άνω των 60 θα σταλούν απο δώ και μπρός για Brausebad στο Barracke X . Οι οικογένειες τους θα αναλάβουν τα έξοδα του Brausebad.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης