Παγκόσμιοι κλυδωνισμοί από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

toyrkiki_lira_arthro

Σε χαμηλό 2,5 ετών το ρούβλι - Πτώση ρεκόρ για τη ρουπία - Φόβοι «μόλυνσης» της ιταλικής οικονομίας - Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016 - Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους

Η κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της, σημειώνει η UBS σε σημερινό της report, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου σήμερα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. 

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.

Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.

Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.

Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.

Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.

Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το αμερικανικό νόμισμα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.

Ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει οδηγήσει στα τάρταρα τα νόμισματα των αναδυόμενων οικονομιών.
«Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε πολλά δολάρια για να υπερασπιστούμε τη ρουπία όταν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ανώτερος dealer ινδικής κρατικής τράπεζας.
«Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τη ρουπία είναι τα 69,80 δολάρια», πρόσθεσε.

Goldman Sachs: Περιορισμένη η μετάδοση

Πάντως η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, η οποία θα είναι μικρή όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Με εξαίρεση το ρωσικό ρούβλι, οι πρόσφατες κινήσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν μικρότερες από ότι προέβλεπε ο δείκτης της Goldman Sachs σε σύγκριση με το κράχ στην τουρκική λίρα.

Πέφτει το ρούβλι

Η ισοτιμία του δολαρίου στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας αυξήθηκε κατά 94 καπίκια, φθάνοντας τα 68,66 ρούβλια, και υπερβαίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά από τις 16 Απριλίου 2016 την ισοτιμία των 68 ρουβλίων.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 90 καπίκια φθάνοντας τα 78,15 ρούβλια υπερβαίνοντας την ισοτιμία των 78 ρουβλίων που ήταν στις 11 Απριλίου του 2018.

Υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.

Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Φόβοι για την ιταλική οικονομία

Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας, προειδοποίησαν οι αναλυτές.


Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 - 2,6%.

Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: "Υπάρχει αποφυγή κινδύνων και ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία, σε ένα ιταλικό κυβερνητικό πλαίσιο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει τις πιο σταθερές βάσεις».

«Βλέπετε το πού τα πράγματα είναι εύθραυστα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ιταλική πολιτική είναι πιο έντονες όταν μπουν στην εξίσωση παγκόσμιες πιέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Πήγασος

Ο Ερντογάν αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά από τη διακίνηση μεταναστών σε συνεργασία με τον Τσίπρα. Όταν η Ευρώπη με πρωτοβουλία Τουσκ αποφάσισε να περιορίσει τη μετανάστευση λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία από αντιδραστικές ψήφους σε ξενοφοβικά κόμματα που υποστηρίζουν συμμαχία με τη Ρωσία, ο Ερντογάν παγιδεύτηκε και άρχισε να απειλεί την Ελλάδα όπου βασιζόταν για τις Ευρωπαϊκές του σχέσεις. Η Τουρκία εκδίωξε την Ιταλική εταιρεία και σύντομα τη Γαλλική και την Αμερικανική από την Κυπριακή ΑΟΖ, προτού εξοντωθεί από τον Πούτιν, αφού πλέον η μόνη χώρα που θα μπορούσε να διεκδικήσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η Ρωσία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τόσο στις γεωτρήσεις όσο και στην προστασία της από την Τουρκία απέναντι στην οποία θα αποδειχθεί ανήμπορη. Έτσι η Ελλάδα από ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία που θα την έχει σώσει θα της ξεπουλήσει τα πετρέλαια με αντάλλαγμα την αποκατάσταση τόσο της ζημιάς του Μνημονίου όσο και της εξίσου μεγάλης ζημιάς από την Τουρκική επίθεση που θα αφήσει την Ελλάδα ανάπηρη. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκβιάζει την Ευρώπη στα ενεργειακά όσο στο μεταναστευτικό όπου απέφευγε την σίγουρη πτώχευση για την οποία ήξερε ο Ερντογάν ότι θα έβρισκε ευκαιρία να επιτεθεί σε Ελλάδα της δραχμής. Ο πόλεμος που θα έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί από τους ισλαμιστές που εισέβαλαν ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, που λόγω του εμπορικού πολέμου που της κήρυξε ο Τραμπ θα έχει ανάγκη τους Ρωσικούς αγωγούς. Άρα η Ελλάδα είναι ο καταλύτης για τη συμμαχία της Ευρώπης με Ρωσία, αφού με την παρουσία της ως οικονομικό πρόβλημα υποβάθμισε τη διαχρονική στενά συνεργασία της με ΗΠΑ λόγω της αναξιοπιστίας που ανέδειξαν οι αποσχιστικές της τάσεις που μεταφέρθηκαν σε Αγγλία, Καταλονία και Ιταλία, και έπειτα από την καταστροφή της που μοιράστηκε με την Ευρώπη, η αποκατάστασή της ως ενεργειακός δορυφόρος της Ρωσίας θα προτρέψει την Ευρώπη να μετατραπεί σε Ρωσική αποικία. Ο Ερντογάν αποτέλεσε κορόιδο του Πούτιν, αφού η αδυναμία του Άσαντ που ο Πούτιν άφησε να εκδηλωθεί και η άρνηση του Ομπάμα να παρέμβει στη Συρία εγκλώβισαν την Τουρκία σε ένα επεκτατισμό που λόγω της αποτυχίας του Ομπάμα να σταθεροποιήσει την Ευρώπη ανάγκασε την Τουρκία να συμμαχήσει με τη Ρωσία που παρενέβη στη Μέση Ανατολή αντί για την Ευρώπη που θα υποστήριζε την Τουρκία. Ο Τραμπ απομονώθηκε αφού οι ΗΠΑ έμειναν πίσω και τότε η Τουρκία θα επιχειρήσει πόλεμο με Ελλάδα για να κρύψει την αποτυχία στη Συρία.

33767

ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TRUMP !!!!

Πελάτης της ΝΔ. Πιο σκληρός και από τον... Καπιταλισμό.

Όταν όλοι και όλα καταρρέεουν μια αξία παραμένει σταθερή και αγέρωχη: το πελατειακό κράτος της ΝΔ.

...

Όλοι έχουν πελάτες και όλοι έχουν συμβάλει. Μην ξεπλένεις κόμματα και πρόσωπα.

Αρτεμης

Ταγίπ, πέρνα μια από την τράπεζα της Ανατολής και ζητά από τα 600 που έχω παρκάρει!

Front. .

Ο μεγαλύτερος οικονομολογος αυτή την στιγμή θεωρώ τονΡωσο που μέσω bitcoin διευρυνε την οικονομική βαση..Τώρα η Ελλάδα τον κρατάει ακόμα ..Δεν ξέρω ..απλώς να πηγαίνει στην Τουρκία κσι θα τους ευημερησει

Ευρωλαγνος

Τραμπ ο μεγαλύτερος μετά το Κέννεντυ πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κωστας

Ο Τραμπ είναι μεγάλος ηγέτης αυτό σε πολλούς δεν αρέσει και λέει το αυτονόητο δεν μπορεί να εισάγει 100 κοντέινερ από Κίνα και να εξάγει 5 , μέχρι και η Ελλάδα έκανε εξαγωγές στην Αμερική ένα δις και από την Αμερική εισάγαμε 300.000.000 εκατομμύρια το ένα τρίτο, το θέμα είναι τ θα γίνει με τους φορολογική παραδείσους και με της μεγάλες εταιρίες που είναι εκεί..

Άντε ξανά βλέπω

Άντε βλέπω την Ελλαδίτσα για άλλα 1000 χρόνια στα μνημόνια... διότι αυτή παράγουν Ιταλία Τουρκία και λοιποί εμείς??? ακόμη και τα σώβρακα τα αγοράζουμε από Τουρκία και Κίνα άντε καλό βράδυ..

Ξεματιαστρα

ΟΛΑ ειναι κανονισμενα!!Ξυπνηστε και προετοιμαστειτε γιατι οσοι μεινετε μεσα στο μαντρι θα ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ... Με κουτοχορτο και οτι λεει η TV...περιμενετε τον σουπερμαν να σας σωσει? Ελεος πια....

Καθόλου μα καθόλου δεν τους λυπάμαι

Ούτε την Τουρκική οικονομία, ούτε αυτούς που επένδυσαν και επενδύουν σε αυτήν. Ιστορικά και διαχρονικά πρόκειται για ένα κράτος που μόνο προβλήματα στους γύρω του δημιουργεί, διακατέχεται απο μεγαλομανία κι επεκτατισμό και στους δύο παγκοσμίους πολέμους ήταν σύμμαχοι των Γερμανών. Μόνο όταν διαμελιστεί και αυτό (όπως η Γιουγκοσλαβία) και κινηγηθεί ο ηγέτης τους (όπως κι ο Σαντάμ) θα ηρεμήσουμε οι γύρω...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trftL

Εστω κι αν η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2017, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ, τα νούμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης απέχουν μακράν σε σχέση με τα πρό κρίσης επίπεδα του 2008 όταν το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τα 8,7 δισ. ευρώ