Φόβοι «μόλυνσης» της ιταλικής οικονομίας από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Φόβοι «μόλυνσης» της ιταλικής οικονομίας από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 - 2,6%

italia
Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας, προειδοποίησαν οι αναλυτές.

Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 - 2,6%.

Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: "Υπάρχει αποφυγή κινδύνων και ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία, σε ένα ιταλικό κυβερνητικό πλαίσιο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει τις πιο σταθερές βάσεις».

«Βλέπετε το πού τα πράγματα είναι εύθραυστα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ιταλική πολιτική είναι πιο έντονες όταν μπουν στην εξίσωση παγκόσμιες πιέσεις».

Πτώση στα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις αγορές της ευρωζώνης, καθώς η νομισματική αναταραχή στην Τουρκία πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης στα πλέον επισφαλή assets, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το spread του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο. Η Ιταλία δεν θα γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Κλείσιμο
«Οι επενδυτές φεύγουν για ασφαλή καταφύγια και η περιφέρεια πλήττεται σκληρά. Η δήλωση του Ντι Μάιο δεν ήταν θετική, επειδή μοιάζει με τη ρητορική περί οικονομικού πολέμου που ακούγεται από την Τουρκία», σχολίασε ο Μάρτιν φαν Βλιετ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV.

«Δεν βλέπω την κυβέρνηση να απειλείται από τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αποτελεί περισσότερο μια ελπίδα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Πρόσθεσε δε ότι αν «κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις αγορές ενάντια στην κυβέρνηση, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να απειληθούμε».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι αναμένει επιθέσεις των κερδοσκόπων στις ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές αυτό το μήνα, αλλά η χώρα έχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης