Πλαφόν στα καύσιμα σε όλη την επικράτεια η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Πλαφόν στα καύσιμα σε όλη την επικράτεια η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Μέσω μηχανισμού  αυτοματης ενεργοποίησης - Επιφυλακτικό το υπουργείο Οικονομικών

kafsima-anto-1
Σενάριο επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης υγρών καυσίμων, κοινώς πλαφόν, σε όλη την επικράτεια μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης εισηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ωστόσο, δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υιοθετήσει τη σχετική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή».

Κατά το δημοσίευμα το υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια βιαστική, πρόσκαιρη λύση για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε κάποια νησιά ή ακόμη και σε όλη την Επικράτεια, αλλά να προβεί τις επόμενες ημέρες, εντός του Αυγούστου, στη λήψη αποφάσεων, με τις οποίες θα αξιοποιείται ο νόμος 4551/2018 για το μεταφορικό ισοδύναμο. 

Η ΡΑΕ, από την πλευρά της, ύστερα από εξέταση των δεδομένων φέρεται να κατέληξε σε εισήγηση που προβλέπει τη λειτουργία ενός μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης πλαφόν και θα έχει σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

- Λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η μέση λιανική τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης που ισχύει στο νομό Αττικής. 

-Για κάθε νομό έχουν υπολογιστεί εύλογα περιθώρια διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μεικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων. 

-Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει μια νοητή τιμή για κάθε νομό. Η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να ισχύσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές σε εβδομαδιαία βάση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης