Μοσκοβισί: Tο 2ο μνημόνιο δεν τέλειωσε γιατί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκοψαν τις συντάξεις

mosx

Νέο φως στα γεγονότα που έζησε στενά και ο ίδιος ρίχνει με το άρθρο του στην Die Welt ο Γάλλος Επίτροπος - «Το ΔΝΤ επέβαλε τις περικοπές από 1.1.2019» και «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει 

Νέο φως στα γεγονότα που έζησε στενά και ο ίδιος το 2014 (ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τότε) και το 2015 (ως Επίτροπος έκτοτε) και τα οποία οδήγησαν τελικά στο 3ο Μνημόνιο, ρίχνει με το άρθρο του στην Die Welt, ο Πιέρ Μοσκοβισί. Μια δεύτερη ανάγνωση σε όσα αναφέρει ο Επίτροπος, εξηγεί ή και επιβεβαιώνει ότι η χώρα οδηγήθηκε στο «αχρείαστο» και πιο σκληρό Μνημόνιο λόγω της έλλειψης πολιτικής συναίνεσης και του ακραίου λαϊκισμού, επιμερίζοντας πάντως λάθη και ευθύνες σε όλες τις πλευρές.

Όπως παρουσιάζει τα γεγονότα από την σκοπιά του ο Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός, το 2ο Μνημόνιο δεν τέλειωσε, επειδή το 2014 το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές ζητούσαν να κοπούν ξανά οι συντάξεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο η τότε κυβέρνηση δεν τα δέχτηκε.

Ταυτόχρονα με την έξωθεν πίεση των πιο σκληρών από τους δανειστές, στο εσωτερικό της χώρας κυριαρχούσε ο λαϊκισμός: η ελληνική κυβέρνηση απειλείτο τότε με εκλογές και τελικά έπεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με «σημαία» την χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης. Στην συνέχεια, το 2015, ακολούθησε η περίοδος που έφερε «στα χέρια» -όπως λέει ο Μοσκοβισί- τους κ.κ. Βαρουφάκη και Ντάιζελμπλουμ, αλλά και ένα 3ο Μνημόνιο για την χώρα με τα 450 (επιπλέον) μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε σχέση με εκείνα του Β'Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στο συγκεκριμένο άρθρο του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τα γεγονότα, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Αναδρομικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι λάθη έγιναν τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, που παρέτειναν άσκοπα την κρίση (...) Υποτιμήσαμε τα προβλήματα στην Ελλάδα . Η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση, ήταν στην πραγματικότητα μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Οικονομίας. Για να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική τους έκταση, μας πήρε χρόνια.

- Η ελληνική Πολιτική διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κρίση. Οι δημαγωγικές προεκλογικές εκστρατείες, η ανατροπή των πολιτικών θέσεων μετά την ανάληψη της κυβέρνησης και η έλλειψη εθνικής συναίνεσης κατέπνιξαν μακροπρόθεσμα την ανάκαμψη της χώρας.

- Το δεύτερο Πρόγραμμα βοήθειας θα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2014, εάν ο συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχε πολιτικά αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντιθέτως όμως, είχαν προγραμματιστεί νέες εκλογές. Οι Έλληνες εξέλεξαν στην κυβέρνηση τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) με βάση ένα διαμετρικά αντίθετο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο οδήγησε σε εξάμηνο εντάσεων με την ΕΕ και τις αγορές.

- Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμμετέχουν επίσης στην κρίση (...) Και όχι σπάνια, τα συναισθήματα επισκίασαν τον πολιτικό ορθολογισμό. Για παράδειγμα, έμαθα πώς ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σάουμπλε δήλωσε στον ελληνικό ομόλογό του ότι δεν του έχει πλέον εμπιστοσύνη. Και χρειάστηκε να χωρίσω τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem και τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, πριν να φτάσουν να έρθουν στα χέρια.

- Ενώ η χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ μας βοήθησε, κάποιες πολύ ακραίες και πολύ προσωπικές απόψεις έβλαψαν τη σχέση μας με τους Έλληνες. Και μάλιστα οδήγησαν το Eurogroup να υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, ιδίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2019.

- (Πλέον) η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη νόμιμη θέση της στη ζώνη του ευρώ και αποκαθιστά μια μεγαλύτερη αυτονομία στις οικονομικές πολιτικές της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει τώρα την Ελλάδα στη τύχη της. Υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Η μείωση του χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει στην πλευρά της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, δεν περιέχει νέες απαιτήσεις για δράση ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε την υποστήριξη που παρέχουν οι εταίροι της για να ολοκληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και οι ευρωπαίοι εταίροι της αναμένουν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της - όχι κάτι περισσότερο!

Με γαλλική διπλωματία δηλαδή, ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει μεν «ακραίες απόψεις» και «σκληρές μεταρρυθμίσεις» τις περικοπές των συντάξεων το 2019 (και αυτό ασφαλώς θα δούμε να το επαναλμβάνει και στο μέλλον) αλλά τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» και «η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις» που έχει ήδη αναλάβει, υπογράψει και νομοθετήσει.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

μητσαρας

πάντως μετρ και πρωτοδιδαξαντες την απάτη και το ψεμμα είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να μη ξεχνιόμαστε όταν μιλάμε για λαμόγια ψεύτες και απατεώνες πολιτικούς

urlirv@mailnesia.com

Με λιγα λογια ΝΔ + ΠΑΣΟΚ υπεγραψαν τις περικοπες των συνταξεων και δεν τις εφαρμοσαν. Τωρα κατηγορουν των ΣΥΡΙΖΑ επειδη εφαρμοζει τις μεταρρυθμισεις που υπεγραψαν οι ιδιοι...

Ευρωπαιοι εμπαιζουν με την Ελλαδα

Θα θελες να ειναι ετσι αυλοκολακα του Ψευταλ6.Οι ΣαμαροΒενιζελοι δεν υπογραψαν τις περικοπες των συνταξεων,και ηρθατε εσεις οι χρησιμοι ηλιθιοι για να δωσετε αυτα που δεν εδιναν οι προηγουμενοι .Οι Ευρωπαιοι δεν εβρισκαν καπου να πιαστουν για να το εκμαιευσουν,επειδη ο Σαμαρας ηξερε τι θα κουμασια ειναι,και υπερπληρωνε τους στοχους.Οι Ευρωπαιοι ενεπαιζαν την Ελλαδα στηριζοντας τον Δον Κιχωτη Τσιπρα για να τους δωσει αυτα που δεν εδωσαν οι προηγουμενοι,ο Τσιπρας ενεπαιζε τους Ελληνες οτι θα σκισει τα μνημονια για να παρει την καρεκλα,και οι Ελληνες κουρασμενοι πατησαν την πεπονοφλουδα των Ευρωπαιων και ψηφισαν τον τυχοδιωκτη..

Συριζοτρόλ βουλώστε το, μας πεινασατε

Που το είδες αυτό γραμμένο Γκεμπελίσκε της Κουμουνδούρου ? Το μόνο που θα βρεις ψάχνωντας είναι οι δηλώσεις του πολιτικού αλήτη Τσίπρα για επαναχορήγηση 13ης και 14ης που έκοψαν οι κακοί ΝΔ & ΠΑΣΟΚ.

Μ.ΠΑΣΟΚ

Ναζιστοσυριζαιε το ασπρο μαυρο σαν τον αρχηγο σου κανεις αλλα τα ψεμματα τελειωσαν.Αυτο ειπε ρε αληταρα ο μοσκοβισι?

SIDERIS

To 2014 έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις λέει ο Μοσκοβισί. Η τότε κυβέρνηση δεν το έκανε, ψηφίστηκε ο Συριζα που υποσχόταν 13η σύνταξη, και τελικά οι συντάξεις κόπηκαν. Σήμερα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Με δύο λόγια, πολύ κακώς γίνονται εκλογές. Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις και δημιουργείται τζάμπα αναταραχή αφού ό,τι και να ψηφίσουμε, οι συντάξεις πρέπει να κοπούν.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο ΠΛΕΟΝ ......ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ . ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

ioannis

Ευτυχώς βρέθηκαν και αυτοί οι συριζαίοι με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, ΧΑ και κάτι περίγελους σαν τον Λεβέντη να ολοκληρώσουν το project των ξένων που ξεκίνησε επί ΓΑΠ. Τώρα, με κομμένες συντάξεις και με την ψήφο των κοψοχέρηδων (33% συνταξιούχων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ) αμέσως καλύτερα. Τι, όχι;

GEORGEGR

ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΛΕΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ

tipotas

μη μένετε στην επικεφαλίδα, διαβάστε τη συνέντευξη

Αντιπαθεστατος,

κλασσικός σοσιαλκομμουνιστης στην θεωρία και αισχρός φιλοτομαριστης στην πράξη, αφόρητα οπορτουνιστής και διγλωσσος, γλύφτης των πασοκοτσυπραιων, η επιτομή της αδηφάγου γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

don korleone

Απολύτως σωστή η περιγραφή σου απλά προσθέτω Γαλλικό οπορτουνιστικό μαφιόζικο μούτρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)