Forbes για Ελλάδα: «Η μεγαλύτερη ύφεση απ' όλες»

Forbes για Ελλάδα: «Η μεγαλύτερη ύφεση απ' όλες»

Oι προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή αναφέρει το περιοδικό

4252701
Με αφορμή την αισιόδοξη έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, το Forbes σχολιάζει το αν πράγματι η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, ή αν τα βάσανα δεν έχουν τελειώσει ακόμη...

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα κατά την ύφεση είναι εξωπραγματικό. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει, πως στην αρχή κιόλας της έκθεσής του το ΔΝΤ συγκρίνει την ύφεση στην Ελλάδα με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ.

Όπως σχολιάζει η Φράνσις Κόπολα στο άρθρο της με τίτλο «Η μεγαλύτερη ύφεση» (The Greatest Depression), η ελληνική οικονομία, παρά τις τελευταίες θετικές ενδείξεις, έχει υποστεί μία τόσο μεγάλη καταστροφή που δύσκολα αυτή μπορεί να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως υπογραμμίζει, «το ΔΝΤ μόλις κυκλοφόρησε την τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη συρρίκνωση, η ανάπτυξη επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα. Το πράσινο φως δόθηκε για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο του 2018.

Για πολλούς, είναι ευπρόσδεκτα νέα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Οι σκοτεινές μέρες είναι πίσω της, και το μέλλον θα είναι φωτεινό.

Αλλά αυτό είναι πραγματικά το τέλος των προβλημάτων της Ελλάδας - ή θα υπάρξει περισσότερος πόνος;

Κλείσιμο
Το μέγεθος της κατάρρευσης της Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακό.

Ο ελληνικός λαός μόλις έζησε μια ύφεση τόσο βαθιά όσο η Μεγάλη Ύφεση και πολύ περισσότερο.

Είναι πλέον η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη εποχή ύφεσης. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης ενδέχεται να έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018 και στο 2,4% το 2019.

Φυσικά, οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.
Καθώς η ελληνική οικονομία βυθίστηκε όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, το ΔΝΤ συνέχισε να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει "κάθε μέρα τώρα".

Ωστόσο, η Ελλάδα αναδύθηκε από τη μακροχρόνια ύφεση το 2017 και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί φέτος.

Εν μέρει, η ανάκαμψη της Ελλάδας οφείλεται στην γενικά ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης: όταν η παλίρροια ανεβαίνει τότε, όπως λένε, επιπλέουν όλα τα σκάφη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης