Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας

misthoi-symvaseis-epidomata

Πόσος πρέπει να είναι ο μισθός, ποια επιδόματα μπορεί να διεκδικήσει ο εργαζόμενος και πότε ο εργοδότης μπορεί να μειώσει μονομερώς την αμοιβή.

Μισθοί και επιδόματα πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων έχουν καθιερωθεί πλέον στην αγορά εργασίας. Οι αμοιβές μπορούν να καθορίζονται με μονομερείς αποφάσεις του εργοδότη, στο πεδίο των συμβάσεων κυριαρχούν οι ατομικές ή οι επιχειρησιακές και σπάνια υπογράφονται συμβάσεις που καλύπτουν ενιαία έναν κλάδο της οικονομίας.

Μέσα στο σκηνικό αυτό, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ώστε να ξέρουν τι μπορούν να διεκδικήσουν, τι δικαιούνται και κυρίως πότε δικαιολογούνται μειώσεις στις αποδοχές τους αλλά και τι επιδόματα πρέπει να παίρνουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τα προσόντα που διαθέτουν.
Το money-money.gr δημοσιεύει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και τα μυστικά της νομοθεσίας για τα βασικότερα θέματα που καθορίζουν τους μισθούς, τα επιδόματα, τις έξτρα αμοιβές και τους όρους των συμβάσεων.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Ο βασικός μισθός της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, είναι τα 586,08 ευρώ μικτά και 644,68 ευρώ αν είναι παντρεμένος, οπότε δικαιούται προσαύξηση 10%, ή 58,6 ευρώ με επίδομα γάμου.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Τα καθαρά είναι αυτά που προκύπτουν μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις, που είναι για τους περισσότερους 16%.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 25 ΕΤΩΝ: Για τους κάτω των 25 ετών ο μισθός είναι 510,95 ευρώ. Και μετά τις ασφαλιστικές εισφορές είναι 431,75 ευρώ (510,95 Χ 16%=81,75 ευρώ και επομένως 510,95-79,19 = 429,2 ευρώ).

ΤΡΙΕΤΙΕΣ: Οσοι αμείβονται με τα 586,08 ευρώ δικαιούνται επίδομα 10% (58,60 ευρώ) για κάθε κλεισμένη τριετία προϋπηρεσίας που είχαν έως τις 14.2.2012 με ανώτατο πλαφόν τις τρεις 3ετίες.

ΠΑΛΙΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Για τους μισθωτούς που είχαν κλαδική σύμβαση (π.χ. λογιστές, τραπεζοϋπάλληλοι, κ.λπ) και η σύμβαση αυτή έληξε αλλά δεν ανανεώθηκε, καταβάλλονται πλέον μόνον 4 επιδόματα


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩΣΧΟΛΙΑ (4)

amerikanos

τσιπρα λετε και κλετε ... αφου ψηφισατε τον τσογλανο 2 φορες αντε στο συνταγμα για ενα καλαματιανο .. ποσο περνει ενα νεος κατω τον 25 ?? ουτε 500 ευρω ??? εε ο φλαμπουραρης ειπε οτι ο τσιπρας ειναι ευπορος αφου για τον ερνεστο πλερωνει 18 000 τον χρονο για το ιδιωτικο του σχολειο ποσους μισθους 25 χρονων ειπαμε οτι ειναι ??? ποσους ???

ΓΙΑΝΝΑ

Κάντε ένα ρεπορτάζ για ιδιωτικούς υπαλλήλους, στου οποίους οι εργοδότες - επιχειρήσεις οφείλουν απλήρωτους μισθούς. Πως μπορούν να διασφαλίσουν αυτοί οι υπάλληλοι τα δεδουλευμένα?

ΓΙΑΝΝΑ

Κάντε ένα ρεπορτάζ για ιδιωτικούς υπαλλήλους, στου οποίους οι εργοδότες - επιχειρήσεις οφείλουν απλήρωτους μισθούς. Πως μπορούν να διασφαλίσουν αυτοί οι υπάλληλοι τα δεδουλευμένα?

XXX

Να σημειώσουμε ότι οι κλαδικές συμβάσεις είναι πρωτοτυπία των σαμαροβελιζελων, σε καμία άλλη χώρα δεν καταργήθηκαν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dragasakis_erg


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει μέσω ΕΣΠΑ την «τρύπα» στις ελληνικές τράπεζες – «Υπάρχει πολιτική βούληση και δυνατότητα να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης

volterra

Αποφασιστικά βήματα, από όλους τους φορείς της αγοράς αλλά και τους καταναλωτές, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρεί απαραίτητα ότι πρέπει να γίνουν ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra κ. Πάνος Νίκου.

EURO

Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6%, δηλαδή για κάθε €100 μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις η Eurobank θα εισπράξει €6 - Το πακέτο των NPEs υπεγράφη μεταξύ της Eurobank Ergasias Α.Ε. και των εταιρειών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management

12
energean

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η μετοχή αναμένεται να συμπεριληφθεί στους δείκτες TA-Oil & Gas και TA-90 που απαρτίζεται από τις μετοχές των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον δείκτη TA-35 Index

1