Κομισιόν: Μείωση φόρων ή κοινωνικές παροχές με το υπερπλεόνασμα

moscovici01-mesa

Τι προβλέπει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας - Έλεγχοι ανά τρίμηνο - Ντομπρόβσκις: Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η ενισχυμένη επιτήρηση, τον Οκτώβριο θα στείλει η Ελλάδα προς έλεγχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού της - «Ενήμερος» για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί

Μήνυμα ότι η Ελλάδα με το υπερπλεόνασμα θα μπορεί ή να μειώσει τους φόρους ή να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα έστειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του κολλεγίου των Επιτρόπων και την εκτελεστική απόφαση ενεργοποίησης του νομικού μηχανισμού που διέπει την εκτέλεση της ενισχυμένης εποπτείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μόνο με την υπέρβαση των πλεονασμάτων ύψους 3.5% μέχρι το 2022 και έπειτα 2.2% ως το 2060, θα μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε παρέμβαση από τη πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του κολλεγίου των Επιτρόπων και ελήφθη η εκτελεστική απόφαση ενεργοποίησης του νομικού μηχανισμού που διέπει την εκτέλεση της ενισχυμένης εποπτείας.

Καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου

Με την ολοκλήρωση του κολλεγίου των Επιτρόπων, κύριο θέμα του οποίου ήταν η Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα μπει στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπου θα υπόκεινται σε εντατικούς ελέγχους των δημοσιονομικών της απο τους θεσμούς.


Μαζί με τα άλλα κράτη της ΕΕ η Ελλάδα θα ακολουθεί τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού εξαμήνου όπου θα πρέπει να στέλνει τα προσχέδια των προυπολογισμών τους στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να ελέγχονται από τους θεσμούς. Η Ελλάδα θα κληθεί να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της τον Οκτώβριο.


“Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και να κεφαλαιοποιήσει στην πρόοδο που έχει κάνει ως τώρα, έτσι ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές”, είπε ο Λετονός Επίτροπος.


Παράλληλα τόνισε πως συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες στην Ελλάδα όπου η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αναφορικά το θέμα της ανεργίας, του χρέους, των κόκκινων δανείων, του αδύναμου ιδιωτικού τομέα και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.


Συμπληρωματικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε πως η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα δεν θα έχει επιπλέον όρους και δεσμεύσεις, “πέρα από ,έχει συμφωνηθεί ως τώρα”.


Πιερ Μοσκοβισί: Εγώ ήμουν ενήμερος για τον ΦΠΑ


“Ενήμερος” απάντησε πως είναι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά νησιά, αντίθετα με το Eurogroup, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις ανώτερης πηγής της Ευρωζώνης.


Ο Πίερ Μοσκοβισί συνέχισε τις δηλώσεις του για μη υπαρξη τέταρτου μνημονίου, λέγοντας πως “όποιος δεν μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και τέταρτου μνημονίου χρειάζεται γυαλιά.


“Δεν είναι πρόγραμμα, είναι ένα πλαίσιο για να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμοζει τα συμφωνηθέντα”, είπε ο Γάλλος Επίτροπος.


Υπό την ενισχυμένη εποπτεία οι θεσμοί θα εξετάζουν την Ελλάδα πολύ συχνά από κοινού με το ΔΝΤ, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, θέλουμε να αποφύγουμε τις διπλές διαδικασίες, έτσι ώστε, οι αποστολές για την Ελλάδα να συμπίπτουν με τη καθιερωμένη εποπτεία που υπόκεινται τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Οι αξιολογήσεις θα γίνονται ανά τρίμηνο, με στόχο  τον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων , προκειμένου να αντιμετωπίζονται σε πρώιμο στάδιο.


Τριμηνιαίες αξιολογήσεις & ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος

Σύμφωνα με την παρουσίαση την οποία έκαναν από κοινού οι κ.Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί «η ενισχυμένη εποπτεία θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, όπου θα θέτει τους δικούς της στόχους πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει συνετή πολιτική πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος. Όσον αφορά τη συμφωνία της Ευρωομάδας, αυτή η πολιτική αναμένεται να διατηρήσει τους στόχους των βασικών μεταρρυθμίσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Δεν συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις και, ως εκ τούτου, σηματοδοτεί σαφώς το τέλος των πολυετών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης».

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις το πλαίσιο αυτό προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα/Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Συνεργασία Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ για την εποπτεία

Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο ΕΜΣ. Ταυτόχρονα, από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής. Οι συνέργειες μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα μεγιστοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός φόρτος εργασίας για τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η συνοχή.

Γιατί ενισχυμένη εποπτεία

Όπως τόνισαν οι δύο άνδρες «η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, και λοιπών αδυναμιών».

Η απόφαση έπεται της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Ευρωομάδα στις 22 Ιουνίου, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις στο πλαίσιο της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, και αποφασίστηκε μια ισχυρή δέσμη μέτρων για το χρέος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βασιστεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις χωρίς χρηματοδοτική συνδρομή από τους εταίρους. Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Ευρωομάδα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ανέλαβαν επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής για να ολοκληρώσουν μια σειρά βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές

«Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες», τόνισε στην τοποθέτηση του ο κ. Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε: «Ο ελληνικός λαός προσδοκά ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει και να είναι προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας του. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία».

Διευκολύνεται η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου «δίπτυχου») διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν «στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της».

10 ερωτήσεις - απαντήσεις

Στο μεταξύ η Κομισιόν εξέδωσε και έναν Οδηγό με 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αναφέρει το newmoney.gr

1. Τι αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση ενεργοποίησης του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας με σκοπό να διευκολύνει την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η προσέγγιση αυτή είχε εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή.

2. Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»;

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα πλαίσιο σχεδιασμένο για να διευκολύνει την εξομάλυνση και να στηρίζει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Επιτρέπει, επίσης, τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της οικονομίας της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό των κινδύνων ενώ προκύπτουν και θα διευκολύνει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων παρακολούθησης για την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την υλοποίηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΕΜΣ.

3. Η ενισχυμένη εποπτεία είναι νέο πρόγραμμα ή συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος;

Όχι. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος ούτε νέο πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου.

Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διευκολύνει τη στήριξη της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Υπογραμμίζεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται αφορούν μόνο την ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και οι οποίες παρέχουν τα κίνητρα και τις διασφαλίσεις που θα χρειαστούν καθώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

4. Ποιες δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας;

Η επιτήρηση θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

5. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το πλαίσιο αυτό;

Όλα τα κράτη μέλη που έκαναν χρήση προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής υπόκεινται σε εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό απαιτεί επίσης τακτικές αποστολές και υποβολή εκθέσεων, καθώς και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που θεσπίστηκε με το λεγόμενο «δίπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013). Δεδομένης της διάρκειας της κρίσης στην Ελλάδα και της μακράς περιόδου κατά την οποία η χώρα λαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια, του ακόμη υψηλού χρέους της και της πρόσφατης συμφωνίας σχετικά με μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων για το χρέος, η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για να διευκολυνθεί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

6. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη ενός προγράμματος και της ενισχυμένης εποπτείας;

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή και τους άλλους θεσμούς. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση. Σκοπός είναι να συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό η εν λόγω παρακολούθηση με αυτήν που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία θα εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο διαδικασιών θα μεγιστοποιηθούν.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομερέστερα στοιχεία από ό,τι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματος.

7. Ποια είναι η νομική βάση για την ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπεται στον κανονισμό αριθ. 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (στο πλαίσιο των νομοθετικών μέτρων του λεγόμενου «διπτύχου»).

8. Πώς θα συμμετάσχουν τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα;

Ο κανονισμός αριθ. 472/2013 ορίζει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, όπου είναι σκόπιμο, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο ΕΜΣ θα συμμετέχει στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ως είθισται για την εποπτεία μετά τη λήξη ενός προγράμματος.

Το ΔΝΤ δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να συμμετέχει πλήρως στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του ΕΜΣ.

9. Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης του χρέους;

Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-upinterestratemargin») όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα.

10. Μέχρι πότε θα παραμένει η Ελλάδα υπό ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει για αρχική περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022.

Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

kostasv

Οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο χώρο θα έχει η Ελλάδα για να κινηθεί μετά την 21η Αυγούστου. Ανακτά πλέον αυτή τις πρωτοβουλίες που τόσο ενοχλούν τους εντός Ελλάδας "Έλληνες" !!! Συμπέρασμα μνημόνια τέλος.

Γιώργος 45

Costasv, είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν έχεις ιδέα τί ΑΚΡΙΒΩΣ είναι το μνημόνιο. Και ούτε βέβαια έχεις την παραμικρή ιδέα γιατί πράγμα μιλάς όταν λές με ενθουσιασμό "μνημόνια τέλος". Αυτή όμως είνα και η "δύσκολη" πλευρά μιας δημοκρατίας : έχουν το δικαίωμα ψήφου και άσχετοι όπως εσύ.

Ρουφιανος

Δουλειά θέλουμε ρεεεε!!

Ilias

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!! Τσίπρα θα δώσεις αυξήσεις και δεν σε αφήνουν οι τοκογλυφοι που γλύφεις!!!! Έτσι;;;; χα αχαχαχαχαχ αχαχ χαχαχα χαχαχαχαχ!!!!! Σανοφαγα ζώα όπως λέμε <αγυρικος>!!!!!!!! Χαχαχαχαχαχαχ!!

Μειωση φορων η' κοινωνικες παροχες?

ΜΗ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ, θα αρρωστησει ο Κουλης! Και δεν θα τον παρηγορησουν ουτε οι μουφα Δημοσκοπησεις!

Γιώργος 45

Όταν διαβάζω σχόλια σαν τα δικά σου φίλε μου είναι σαν να βλέπω έναν μπαμπουϊνο να προσπαθεί να κάνει εγχείρηση εγκεφάλου με το ένα χέρι.

TS

Σίγουρα θα επιλεγούν οι κοινωνικές παροχές. Και αυτό διότι αν μειωθούν οι φόροι οφελούνται όλοι όσοι εργάζονται και έχουν εισόδημα. Με τις κοινωνικές παροχές όμως ωφελούνται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν ή δεν δηλώνουν εισόδημα, όπως ρομα, λαθρομετανάστες, μετανάστε νόμιμοι χωρίς δηλώσεις κτλ. Δηλαδή τα λεφτά θα πέσουν στην μελλοντική δεξαμενή ψηφοφόρων συριζα.

Θα μας τρελάνουν ...

“Δεν είναι πρόγραμμα, είναι ένα πλαίσιο για να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμοζει τα συμφωνηθέντα”, είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Δηλ. θα εφαρμόζουμε ώς κράτος για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια τα συμφωνηθέντα του προγράμματος και ότι άλλο χρειαστεί , αλλά δεν θα είμαστε σε πρόγραμμα. Με λίγα λόγια μας βγάζουν απο την φυλακή στην οποία μας τάιζαν και μας πότιζαν , και μας αφήνουν σε περιορισμό στο σπίτι μας με '' βραχιολάκι '' πετώντας μας και κάποιο ξεροκόμματο, απλά και μόνο για να μας ξεφορτωθούν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης