Τα χρέη αυξάνονται και οι φόροι «καταπίνουν» την ανάπτυξη παρά τις θριαμβολογίες για την «καθαρή έξοδο»

oikonimia

Ενώ τον Μάιο σε 31 ημέρες έγιναν 10.673 νέες κατασχέσεις - Την ίδια ώρα τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη έφτασαν τα 4,219 δισ. ευρώ, έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Σε τρεις ανακοινώσεις το προηγούμενο 24ωρο αποκαλύπτεται η «καμένη γη» που αφήνει η κυβέρνηση

Ομοβροντία ανακοινώσεων αποκαλύπτει την «καμένη γη» που αφήνει πίσω της η «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνιο στη χώρα μας, καθώς οι νέοι φόροι και τα υπερπλεονάσματα έπληξαν αγρίως το εισόδημα και την κατανάλωση, ενώ η νωθρή ανάπτυξη που εσχάτως καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, προκύπτει σαν το στατιστικό αποτέλεσμα ("base effect") της προηγηθείσας ισοπέδωσης της αγοράς και της οικονομίας, η οποί προσπαθεί να φτάσει ξανά εκεί όπου είχε σταθεροποιηθεί το 2014, πριν κατρακυλήσει ξανά στην διετία 2015-2017.

Η εικόνα αυτή προκύπτει σε τρεις ανακοινώσεις που έγιναν ταυτόχρονα εχθές: α) της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος που καταδεικνύει ότι η επιλογή της υπερφορολόγησης από την κυβέρνηση στέρησε από την χώρα την ανάκαμψη που είχε ανάγκη μετά τα πρώτα δύο Μνημόνια, β) των στοιχείων της ΑΑΔΕ που πιστοποιούν ότι στα 3,5 τελευταία χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 38,5% και γ) της έκθεσης του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, παρά τις προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup και ελάφρυνση του χρέους, τον Ιούνιο καταγράφηκε πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Υπονόμευσαν την ανάκαμψη

Φόροι και υπερπλεονάσματα «καίνε» την Ανάπτυξη, όπως δείχνει το γράφημα της Έκθεσης της ΤτΕ για το πώς οι φόροι επιδείνωσαν την ύφεση που το 2014 είχε ανακοπεί.

esoda


Όπως παρατηρεί κανείς, και την διετία 2009-2011 όπου το ΑΕΠ της χώρας έκανε «βουτιά», τα έσοδα από φόρους αυξάνονταν ενώ το ΑΕΠ μειωνόταν. Και αν υπήρχε τότε η δικαιολογία της ανάγκης διάσωσης της χώρας, στην τριετία 2012-2013 τα φορολογικά έσοδα σταθεροποιήθηκαν ή και μειώθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο ακολουθούσε αντίθετη πορεία «φρενάροντας» την πτώση του και δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης.

Από το 2015 ως το 2017 όμως τα φορολογικά έσοδα σχεδόν εκτινάχθηκαν, ενώ το ΑΕΠ υποχωρούσε, μέχρι που το 2017 κινήθηκε ξανά εκεί όπου ήταν και το 2014.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων όμως εξαφάνισε και ό,τι εισόδημα είχε απομείνει στα νοικοκυριά. Και έτσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ ή 38% μέσα σε 3,5 χρόνια, φτάνοντας από 71,5 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014, στα 101,5 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2018.

Η οικονομική αδυναμία αυτή αποτυπώνεται και στην κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο. Η Έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει πως στην έρευνα αυτή δεν πρόλαβε να καταμετρηθεί το κλίμα των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ωστόσο ήταν δεδομένες οι προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του 3ου Προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κλίμα φαίνεται πως επιδείνωσε η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών της εφορίας για 4,5 εκατομμύρια από τα 6,2 εκατομμύρια υπόχρεους σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ «η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την προληπτική γραμμή πίστωσης, υποχρεώνει την χώρα σε υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σχεδόν καμιά χώρα δεν πέτυχε, εκτός ίσως από κάποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες –όπως η Νορβηγία την οποία εμνημόνευε για τον ίδιον λόγο στη Βουλή πριν 4 χρόνια ως αντιπολίτευση και ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Stam

Όταν βλέπεις οτι οι επιλογές αυτές με την Υπερφολόγηση ,καταπίνουν οτι πάει να δημιουργηθεί και εξακολουθείς να κάνεις το ίδιο ΛΑΘΟΣ η είσαι ΒΛΑΚΑΣ ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ !!!! Για πια έξοδο απο τα Μνημόνια ρε μας παραμυθιάζετε ;;; Θα γυρίσει ο 13ος Μισθός ;;; θα μειωθούν τα Τιμολόγια των ΔΕΚΟ ;;; Θα μειωθεί η φορολογία ;;; Θα μειωθεί η τιμή των διοδίων ;;; Θα φτοιάξει μήπως το σύστημα υγείας ;;;; Χα Χα Χα Είστε ολοι τα απόλυτα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

dim

Πάμε άλλη μια ... προσπαθώ ειλικρινά τελευταία. Η λύση είναι μια και βρίσκεται στις επόμενες γραμμούλες: μείωση δημοσίου κατά 30%, κάθετη μείωση φορολογίας παράλληλα με πάταξη φοροδιαφυγής, παραοικονομίας και διαπλοκής, τάχιστη δικαιοσύνη, ευνοικό σταθερό κλίμα για υποψήφιους επενδυτές. Τέλος ! Πρόβλημα : έχουν γίνει ακριβώς τα αντίθετα μέχρι σήμερα ! Ο έλληνας οφείλει καταρχήν να αποκτήσει φορολογική συνείδηση είτε με το παρακαλετό είτε με τον βούρδουλα. Πρώτα πρέπει να δοκιμάσουν το παρακαλετό (αν και δεν νομίζω ότι είναι για το DNA μας) και μετά τον βούρδουλα. Τι εννοεί ο ποιητής: το κράτος οφείλει να κάνει μια μεγάλη καμπάνια στα ΜΜΕ για τη φοροδιαφυγή και για το ότι ο κάθε ένας μας πρέπει να αποδίδει το φόρο του και να παρακαλέσει (ΝΑΙ, θα παρακαλέσει) από τον καθένα να αποδίδει το φόρο του μειώνοντας παράλληλα ένα 15% τη φορολογία (ναι,ναι πρέπει να δώσει και ένα τυράκι). Και μετά θα δημιουργούσα έναν ικανότατο ελεγκτικό μηχανισμό ο οποιός θα έκανε χιλίαδες επαναληπτικούς ελέγχους σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες σε όλη τη χώρα, επιβολή παραδειγματικών προστίμων και ΤΗΡΗΣΗ τους και το αυτονόητο : αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη. Από τη μεριά του ο πολίτης οφείλει να απαιτήσει έναν τέτοιο μηχανισμό ενώ πρέπει ο ίδιος να σταματήσει να ταίζει τη φοροδιαφυγή αυτή. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί αυτή η εμμονική επίθεση των ξένων στους "άσπρους" φορολογούμενους και τους συνταξιούχους ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τη φοροδιαφυγή και τη παραοικονομία. Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι το κάνουν επίτηδες με στόχο την εξαθλίωση και την ταπείνωση των αδύναμων. Αν οι λοιποί αισιοδοξούν ότι θα διαφύγουν είναι βαθειά γελασμένοι. Παράλληλα το κράτος πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει τους ελέγχους από τις λίστες, να εισπράξει τα πρόστιμα και να επεκταθεί σε ελέγχους offshore,airbnb,social media,πλασματική αλλαγή εδρών κλπ. Έχει παγιωθεί μια τεράστια κοινωνική αδικία αυτά τα χρόνια όπου έθιξε τη μεσαία τάξη και κάτω χωρίς βέβαια να έχει οδηγήσει πουθενά όλη αυτή η φορολαίλαπα. Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτή την εμμονή των ξένων (μην περιμένετε από Αλέξης ή Κυριάκος, μόνο το ΣτΕ) και να υποχρεώσει το κράτος να εισπράξει από εκεί που πρέπει.

nikos

Μείωση του δημοσίου 30% και εκτεταμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ταχύτητα στην δικαιοσύνη, όλα μαζί, απλά δεν γίνονται. Πάρτο επιτέλους απόφαση. Όσο έχεις το Ευρώ και τους Γερμανούς που αποφεύγουν την οικονομική ολοκλήρωση, ανταγωνιστικότητα δεν πρόκειται να δεις ποτέ.

@ nikos

Kι άλλοι έχουν ευρώ μπαγλαμά, αλλά έχουν σταδιακά ανάπτυξη. Οι πολιτικοί σου που ψηφίζεις χρόνια τώρα έως σήμερα φταίνε που έχουν διασύρει τη χώρα σου διεθνώς, αλλά εσύ έχεις κοντή μνήμη και τα έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου... Δες survivor και power of love κι άσε τους Γερμανούς. Αυτοί το συμφέρον τους κοιτάζουν. Ας μην είχες λαπάδες πολιτικούς...

Κάτι συμβαίνει στο βασίλειο της ΝΔανιμαρκίας

Δεν σας αρέσει η πολιτική των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του Κυριάκου;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».