Το πετρέλαιο δεν ήταν αρκετό για να στηρίξει τη Wall Street

2a56bbf646c5ca3d73b915537961d0bf_XL

Οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας-Ευρώπης παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν... βοηθάει με τα tweets του

Επιστροφή στην πραγματικότητα στην Wall Street.  Η αρχική ανάκαμψη που τροφοδότησε το πετρελαϊκό ράλι (+2,50% το αργό) και η αισιοδοξία για κάτι θετικό στο ζήτημα του εμπορικού πολέμου, έδωσε τελικά τη σκυτάλη στους «ρεαλιστές» πωλητές, οι οποίοι προχώρησαν σε ισχυρές ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό τομέα.

Όπως άλλωστε αναφέραμε και χθες, η χθεσινή άνοδος δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια ανοδική αντίδραση, ένα ποντάρισμα αισιοδοξίας, που όμως υπό αυτές τις συνθήκες στο εμπόριο είναι δύσκολο να αποδώσει.

«Νομίζω πως οι επενδυτές θα πρέπει να αγνοούν τα πρωτοσέλιδα. Έχουμε έναν πρόεδρο που άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα κάνει την επόμενη», σχολιάζει ο Marc Chaikin, CEO της Chaikin Analytics.

Καθησυχαστικός για το παγκόσμιο εμπόριο εμφανίστηκε πάντως ο πρώην εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Stuart Harbison.

«Το σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια συγκεκριμένη χώρα- ΗΠΑ- υποστηρίζει ότι το σύστημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά Ε.Ε. και Κίνα συνεχίζουν να στηρίζουν το συγκεκριμένο σύστημα».

Ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας-Ευρώπης παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν... βοηθάει με τα tweets του (σήμερα απείλησε και πάλι την Harley Davidson).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,68% ή 164 μονάδων στις 24.118, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 2.699 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 7.445 μονάδες.

Το πετρελαϊκό ράλι περιόρισε τις απώλειες των δεικτών

Στο μεταξύ, η απαίτηση των ΗΠΑ να σταματήσουν όλες οι χώρες την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση της παραγωγής από τη Βενεζουέλα ώθησε την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών.

Η τιμή του αργού WTI εκτινάχθηκε 3,3% στα 72,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τόνωσε τη ζήτηση για τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν άνοδο 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% τον Μάιο, μετά από «βουτιά» 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα καταγράψουν πτώση 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό άνω των έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,3% στα 1.256 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1552 από 1,1649 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,82%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

14b128fba685b54f75578ac1693f89a5_XL

«Είχε ήδη χορηγηθεί προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της μετά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων  ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών