Μπαράζ επαίνων από Ευρωπαίους μετά το "διαφορετικό ηθικό" λόγω Σκοπιανού και ενόψει χρέους

Μπαράζ επαίνων από Ευρωπαίους μετά το "διαφορετικό ηθικό" λόγω Σκοπιανού και ενόψει χρέους

Ολοκληρώθηκαν τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος - Έρχεται νέο κείμενο δεσμεύσεων 5-6 σελίδων, "μνημόνιο τσέπης" - Η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα

tsaka_euro_arthrooo1
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου ("διαφορετικό ηθικό" ήταν η ακριβής φράση) λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό σήμερα τα καλό λόγια για την Ελλάδα συνεχίστηκαν από έτερο αξιωματούχο.

Αυτή τη φορά η ενημέρωση ανέφερε ότι οι Θεσμοί βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης της Έκθεσης Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Πλησιάζουμε στα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα» δήλωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής και πειστική προς τις αγορές. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επαίνεσε τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Όλα σε 6 σελίδες, νέα μέτρα η τρόικα

Με δεδομένες τις πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέο ολιγοσέλιδο κείμενο δεσμεύσεων της κυβέρνησης (5-6 σελίδες), κάτι σαν μνημόνιο "τσέπης", οι αναφορές του Ευρωπαίου αξιωματούχου για το μετα-μνημονιακό μηχανισμό επιτήρησης ήταν λιγότερο πανηγυρικές.

Κλείσιμο
Για το θέμα αυτό που καίει την χώρα μας και θα καθορίσει την πορεία μετά τον Αύγουστο ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική απόφαση της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες. 

"Δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα αλλά θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών, οι οποίοι σε περίπτωση που απαιτείται θα μπορούν να ζητούν τη λήψη μέτρων" αποκάλυψε ο αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης η τρόικα παραμένει ως έχει, δηλαδή και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετά τον Αύγουστο.

Κατά τα άλλα μπορεί οι σελίδες του μίνι "μνημονίου" να είναι λίγες αλλά μόνο και μόνο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει μονιμοποιεί με μία υπογραφή τα τρία προηγούμενα μνημόνια. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν αυτό το κείμενο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή. Οι άλλες δεσμεύσεις θα αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εμβληματική -υποτίθεται- καθιέρωση της αξιοκρατίας και των ανεξάρτητων γραμματέων στο Δημόσιο που δεν έγινε ποτέ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου ήταν η κορωνίδα του τρίτου μνημονίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.

Η επίμαχη ατάκα

Εν τω μεταξύ παρά τις διαψεύσεις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό βελτιώνει τις πιθανότητες της κυβέρνησης να πετύχει κάτι καλό στο Eurogroup της Πέμπτης. 

«Νομίζω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό» ανέφερε χθες στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε ότι η συμφωνία δεν συνδέθηκε ποτέ με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα. 

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, από τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια δύναμη που λύνει, αντί να δημιουργεί, προβλήματα» είπε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος απορρίπτοντας όμως κι αυτός κάθε υπόνοια ότι το ελληνικό χρέος συνδέεται με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. «Ποτέ δεν απαιτήθηκε από τους Ευρωπαίους δανειστές. Δεν υπήρξε ποτέ ανταλλαγή» τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης