Κείμενο δεσμεύσεων για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων συζητά η κυβέρνηση

tsakalotos_hilton

Λίστα με 10 σημεία «τεχνικού ελέγχου» για την αυστηρή εποπτεία μετά τα μνημόνια

Με την πρόσθετη δέσμευση ότι η Αθήνα δεν θα «ξηλώσει» τα μέτρα που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια μόλις βγει από το Μνημόνιο, προσέρχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων η οποία συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, κυβέρνηση και δανειστές συντάσσουν τον «οδικό χάρτη» της μεταμνημονιακής εποπτείας και για όλα εκείνα τα θέματα που θα παραμένουν εκκρεμή μετά τον Αύγουστο, περιγράφοντας τα σημεία όπου θα επικεντρωθεί ο έλεγχος -τουλάχιστον για τον πρώτο από τα δύο ή τρία χρόνια που πρόκειται να ισχύσει το καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης.

Στην συνέχεια, ανά εξάμηνο ή κάθε χρόνο, η λίστα αυτή αναμένεται να ανανεώνεται και πάλι. Μολονότι δεν είναι σαφές αν θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή, θα ενσωματώνεται στα κείμενα των τριμηνιαίων εκθέσεων που θα συντάσσουν κάθε χρόνο οι θεσμοί για την χώρα μας.

Επί της ουσίας, οι δανειστές επιδιώκουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα κοινωνικά επιδόματα.

Η επιτροπεία συνεχίζεται

Στην λίστα αυτή, που αναμένεται να αποτυπωθεί σε κείμενο και θα κατατεθεί στο Eurogroup, θα εντάσσονται:

- Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.

- "Λελογισμένες" –δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.

- Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.

- Αλλαγές στην Φορολογική Διοίκηση αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

- Περαιτέρω κινήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο.

- Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.

- Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων.

- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να τεθεί και το πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους. Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν μεγαλύτερη και αυτόματη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ενώ Βερολίνο και άλλες χώρες κλίνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη δόση (για μεγαλύτερο «μαξιλαράκι ασφαλείας» αντί προληπτικής γραμμής μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές) και μικρότερη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα συνδυαστεί με τις δεσμεύσεις για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την συνέχιση της λιτότητας, αλλά και ταυτόχρονη τήρηση των 10 δεσμεύσεων που θα ελέγχονται ή θα επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ωμεγα

Τι μονο αυτα; να μεινουν για παντα κυβερνητες τις ελλαδας με ενα νομο και ενα αρθρο δεν το εχουν σκεφτει; γιατι τωρα ο λαος εχει καταλαβει τι σημαινει δεξια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1dbcd12c278801918b752a1ee9961ad1_XL

O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απευθυνόμενος στους επιτυχόντες του Project Future, επισήμανε ότι, όσο βελτιώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον, τόσο θα ενισχύονται οι προοπτικές στην ελληνική αγορά εργασίας