Κυβερνητικές πηγές: Έκλεισαν τα βασικά προαπαιτούμενα, παραμένουν 2-3 τεχνικά ζητήματα

4484646

Σε «καλό κλίμα» η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς ενόψει Eurogroup - Στο Μαξίμου ο Τσακαλώτος για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ​είχαν το απόγευμα οι υπουργοί ​Οικονομικών Ευκλείδης ​Τσακαλώτος, ​Ενέργειας Γιώργος ​Σταθάκης, ​Εργασίας Έφη ​Αχτσιόγλου​ και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημητρης Λιάκος​,​ ενόψει την έκθεσης συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα, η οποία θα υποβληθεί στο κρίσιμο Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

​Η τηλεδιάσκεψη για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και είναι ενδεικτικό ότι ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε ότι ολοκληρώθηκαν και όλα τα εργασιακά θέματα της 4ης αξιολόγησης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η  «πήγε πολύ καλά, δύο-τρία πραγματάκια μείνανε», εννοώντας κυρίως τεχνικής φύσεως ζητήματα.​

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κύριος Τσακαλώτος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών για να μεταβή στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Μικρό καλάθι για το χρέος

Ειδικότερα, ενόψει του επικείμενου  Eurogroup , οι πληροφορίες για το πακέτο βραχυπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους δεν δικαιολογούν μέχρι στιγμής την προσδοκία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να φορέσει τη γραβάτα στην οποία έχει ο ίδιος αποδώσει το συμβολικό περιεχόμενο της μείωσης του χρέους.

Τα σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Η επιμήκυνση του δανείου των 130 δισεκατομμυρίων του EFSF δεν θα είναι αυτή που προεβλέπε το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 δηλαδή 15 έτη. Στην καλύτερη περίπτωση η επιμήκυνση θα φτάσει τα 7 έτη.

Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 11 δις, δεν θα εξαγοραστούν πλήρως με λεφτά από τον ESM, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορεί να γίνει είναι απορροφηθεί το μισό ποσό ώστε να διατηρεί την έκθεση του το ΔΝΤ στη χωρα ως ελεγκτής στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια διευθέτησης του χρέους επικεντρώνεται στο επόμενο βραχυμεσοπρόθεσμα διάστημα τριών ως πέντε ετών και δεν αγγίζει τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα της διευθέτησης.

Πιο απλά με το δεδομένο ότι Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει αυτή τη στιγμή κεφάλαια από τις αγορές λόγω των υψηλών αποδόσεών των ομολόγων της η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι να μην χρειάζεται να βγει στις αγορές καθώς θα γίνει μετακύλιση των υποχρεώσεων της τα επόμενα 3-5 έτη.

Η πολύ περιορισμένη αυτή λύση είναι και ο λόγος που ακούγεται ότι το λεγόμενο γαλλικό κλειδί για το χρέος δεν θα ισχύει άμεσα και αν τελικά μπει κι αυτό στο μείγμα των μέτρων θα φορά μια περίοδο μετά από 20 χρόνια.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι επιστροφές από τα ΑNFAS που φτάνουν τα 4,5 δις και θα μπορούν να δίδονται στην Ελλάδα τμηματικά αν και εφόσον εκπληρωνονται οι μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

τοτος

δοκαμε μακεδονια και η εργαλειοθηκη οοσα στην οποια ανηκε το ανοιγμα επαγγελματων εξαφανιστηκε δια μαγειας (ειδικα των "ευλογητών" μηχανικών που σε καθε αξιολόγηση αναφεροταν η εκδοση ΠΔ για αρση αδικαιολογητων περιορισμών, αλλά και ΠΔ για τους μηχανικούς μελετών/εργολαβιων δημοσιου) Για αυτα βγηκανε, για αυτα διαπραγματευτήκανε, για αυτα δωσανε γη και υδωρ. Για τα υπολοιπα ας καει η ελλαδα

Γεράσιμος

Υπουργέ τα προαπαιτούμενα αφορούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ταξιτζήδων, φαρμακοποιών, λαϊκών αγορών κλπ, την ένταξη όλων των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων, τον καθορισμό ανώτατων επιτρεπομένων μηνιαίων αποδοχών 2.000 ευρώ, την υπαγωγή των πολιτών σε ένα ίδιο φορέα σύνταξης-υγείας, την κατάργηση της ανασφάλιστης απασχόλησης, την απαγόρευση εργασίας των συνταξιούχων, την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των επιχειρηματιών-επαγγελματιών σε ηλικία 67 ετών, την απαγόρευση ύπαρξης διπλοθεσιτών εργαζομένων, την αντιμετώπιση των αδήλωτων-αφορολόγητων κερδών-εισπράξεων της πραγματικής οικονομίας, την είσπραξη από το κράτος των οφειλών της αγοράς από περιουσίες υπόχρεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4588069

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χθεσινό Eurogroup το γερμανογαλλικό σχέδιο για έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης - Οι υπουργοί χαιρέτισαν μεν την πρωτοβουλία, ζητούν όμως περαιτέρω διευκρινίσεις

ecb

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ

7
graffiti_main

Νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Οδό Αθηνών - Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχώρηση των καθαρών τους εσόδων από τόκους - Bundesbank: Κερδοσκοπικές κινήσεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όλο και φορτώνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Bloomberg: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει «κολλήσει» σε καθοδική πορεία

10