Μικρό καλάθι και όχι γραβάτα στο Eurogroup της Πέμπτης

valdis-tsakalotos

Εβδομάδα αποφάσεων για το χρέος την αξιολόγηση και την μεταμνημονιακή εποπτεία - Τα μισά δάνεια του ΔΝΤ θα εξαγοραστούν και το Ταμείο θα παραμείνει ως ελεγκτής

Εβδομάδα αποφάσεων για το χρέος
, την αξιολόγηση
και την μεταμνημονιακή εποπτεία ακολουθεί την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες όπου συμβολικά έκλεψε την παράσταση η γραβάτα την οποία χάρισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στον Άλεξη Τσίπρα.

Ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο οι πληροφορίες για το πακέτο βραχυπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους δεν δικαιολογούν μέχρι στιγμής την προσδοκία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να φορέσει τη γραβάτα στην οποία έχει ο ίδιος αποδώσει το συμβολικό περιεχόμενο της μείωσης του χρέους.

Τα σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Η επιμήκυνση του δανείου των 130 δισεκατομμυρίων του EFSF δεν θα είναι αυτή που προεβλέπε το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 δηλαδή 15 έτη. Στην καλύτερη περίπτωση η επιμήκυνση θα φτάσει τα 7 έτη.

Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 11 δις, δεν θα εξαγοραστούν πλήρως με λεφτά από τον ESM, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορεί να γίνει είναι απορροφηθεί το μισό ποσό ώστε να διατηρεί την έκθεση του το ΔΝΤ στη χωρα ως ελεγκτής στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια διευθέτησης του χρέους επικεντρώνεται στο επόμενο βραχυμεσοπρόθεσμα διάστημα τριών ως πέντε ετών και δεν αγγίζει τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα της διευθέτησης.

Πιο απλά με το δεδομένο ότι Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει αυτή τη στιγμή κεφάλαια από τις αγορές λόγω των υψηλών αποδόσεών των ομολόγων της η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι να μην χρειάζεται να βγει στις αγορές καθώς θα γίνει μετακύλιση των υποχρεώσεων της τα επόμενα 3-5 έτη.

Η πολύ περιορισμένη αυτή λύση είναι και ο λόγος που ακούγεται ότι το λεγόμενο γαλλικό κλειδί για το χρέος δεν θα ισχύει άμεσα και αν τελικά μπει κι αυτό στο μείγμα των μέτρων θα φορά μια περίοδο μετά από 20 χρόνια.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι επιστροφές από τα ΑNFAS που φτάνουν τα 4,5 δις και θα μπορούν να δίδονται στην Ελλάδα τμηματικά αν και εφόσον εκπληρωνονται οι μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στον Αθήνα 984, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντόμπροβσκις έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ένα αξιόπιστο πακέτο που επιτρέπει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους στα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερη σταδιακή επιστροφή στις αγορές,

"Για αυτό δίνουμε έμφαση σε αυτά τα εμπροσθοβαρή μέτρα όχι μόνο στα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός προσαρμογής με βάση την ανάπτυξη που συζητείται, Χρειάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα και η Ελλάδα χρειάζεται να βγει από το πρόγραμμα με σημαντικό δημοσιονομικό αποθεματικό" τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ Ευρωπαίοι παράγοντες επιβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη οποίος είπε ότι το μαξιλάρι διαθέσιμων θα βρεθεί στην περιοχή των 18 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η δόση που περιμένει η Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο θα φτάσει ακόμη και τα 12 δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oaed_anergia

«Εάν δεν είχαμε την εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της “μαύρης” εργασίας και της φτηνής πλήρους απασχόλησης, η πραγματική ανεργία θα άγγιζε τα ποσοστά του 30%!!» αναφέρει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους

euro_xrima

Η Scope Ratings τονίζει ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν υπερβολικά υψηλά, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας

4878648

Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

39