Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές

akinita-athina

Ο βασικός φόρος ακινήτων αλλάζει από φέτος - Το 2019 οι υπόλοιποι φόροι - Οι χαμένοι και οι (λίγοι) κερδισμένοι

Να εξορθολογίσουν τους φόρους στα πολύ ακριβά προάστια, μεταφέροντας μικρές επιβαρύνσεις σε πολλές μικρομεσαίες περιοχές, καταφέρνουν οι αλλαγές ​στις αντικειμενικές ​​τιμές που δημοσιεύθηκαν χθες βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ Β΄ 2192/12-6-2018 ).


Άμεσα θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ
περίπου 950.000 ιδιοκτήτες. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δημοτικοί φόροι κλπ) οι αυξήσεις μετατίθενται –όπως και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση- στο 2019. Αυτό σημαίνει και ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν και πότε τους συμφέρει να κάνουν μεταβιβάσεις, πχ για να πληρώσουν μικρότερο φόρο γονικής παροχής.

«Στα μαλακά» πέφτουν πάντως περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Κηφισιά. Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, οι αντικειμενικές τιμές στην Α΄Ζώνη του Ψυχικού πέφτει πλέον από τα 6.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 4.200 ευρώ (2.050 ευρώ/τμ ή -32,8%). Αντίστοιχα και η τιμή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 38%, από τα 3.500 στα 2.250 ευρώ ανά τμ.

Αντιθέτως, αυξήσεις τιμών επέρχονται κυρίως στα νησιά: έως και 54% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (από 650 σε 1.000 ευρώ) ή κατά 39% στη Μύκονο (από 2.300 σε 3.200 ευρώ ανά τμ).

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως μετρίασαν τελικώς τις αυξήσεις σε άλλες πανάκριβες περιοχές της χώρας. Παρότι πληροφορίες έλεγαν πως εισηγήσεις των εκτιμητών έδειχναν και αυξήσεις πάνω από τα 10.000 ευρώ, τελικώς πουθενά οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 9.000 ευρώ. Στην Ηρώδου Αττικού η τιμή αυξάνεται από 8.500 σε 9.000 ευρώ, στην Βουλιαγμένη από 8.800 σε 8.900 ευρώ και στην Α΄Ζώνη του 1ου Διαμερίσματος του Δημου Αθηναίων από 7.000 σε 8.450 ευρώ (+20%).

Η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει από τις αυξήσεις ΕΝΦΙΑ και πολλές λαϊκές περιοχές. Και σε αυτές όμως, μειώσεις τιμών και ΕΝΦΙΑ θα δουν ελάχιστοι ή, αντιθέτως, θα φανούν και αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στην Δ’ Ζώνη του Δήμου Περιστερίου που από 950 ευρώ αυξάνεται σε 1.100 (και αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 2 σε 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό ή από τα 200 σε 280 ευρώ για σπίτι 100 τμ).

Μεικτή είναι εικόνα για πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στου Ρέντη, όπου οι αντικειμενικές μειώνονται σε δύο ζώνες, μένουν σταθερές σε άλλες δύο και αυξάνονται στις υπόλοιπες τέσσερις κατά 50 ευρώ.

Συνολικά μειώσεις θα δουν στις αντικειμενικές 2.122 περιοχές (37% του συνόλου).

Τέλος, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές σε 4.302 περιοχές (42% του συνόλου), όπως ο Βύρωνας και η Καισαριανή.

Εκείνο που «σώζει» επίσης τους ιδιοκτήτες είναι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που, εκ της κατασκευής του, υπολογίζεται σε ένα εύρος Τιμών Ζώνης και όχι απευθείας ως ποσοστό πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι, ενώ οι τιμές της εφορίας αυξάνονται σε χιλιάδες περιπτώσεις κατά 50, 100 ή 150 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με ίδιο συντελεστή (ευρώ ανά τμ) γιατί δεν αλλάζει το κλιμάκιο Τιμών Ζώνης.

Επιπλέον όμως το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα όρια σε 2 χαμηλά κλιμάκια Τιμών Ζώνης (από τα 500 στα 550 ευρώ και από τα 1000 σε 1050 ευρώ), προκειμένου να μην αλλάξουν συντελεστή ακόμη και περιπτώσεις που θα έπεφταν σε υψηλότερο κλιμάκιο.

Η επίπτωση μετριάζεται και από την αύξηση του ορίου επιβολής του Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, στα 250.000 από 200.000 ευρώ. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν μετριάζουν τις επιτπώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις των τιμών ζώνης σε μια σειρά άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, πλην του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 3.792 περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές παίρνουν την ανηφόρα θα βρεθούν αντιμέτωποι από την 1η Ιανουαρίου 2019 με φουσκωμένο λογαριασμό σε 21 φόρους και τέλη, όπως οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κ.λπ., τα δημοτικά τέλη, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα.

Επιπλέον η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» για να σπάσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά σε περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Η σχετική διάταξη ορίζει πλέον ρητά ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου του επόμενου έτους και ότι ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ ή σε τουλάχιστον 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού. Φέτος οι πράξεις αναμένεται να εκδοθούν τον Αύγουστο και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Εάν, όμως, από το 2019 οι πράξεις προσδιορισμού εκδοθούν, για παράδειγμα, τον Ιούλιο, τότε οι δόσεις θα φθάσουν τις έξι.​ Σε ​κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ το μήνα.

Δείτε εδώ τις νέες αντικειμενικές τιμές για όλη την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΑΝ ΉΤΑΝ Η ΝΔ...

"χαρίζουν φόρους στο Ψυχικό (200 ευρώ ανά τετραγωνικό) και επιβαρύνουν τις λαικές και μεσαίες περιοχές" θα λέγατε οι εφημερίδες. Οταν τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "εξορθολογισμός". Και που το λέει το ΣτΕ να μειωθούν, πάλι τα ίδια θα λέγατε: "γιατί τόσο; γιατί όχι λιγότερο; γιατί δεν αυξάνουν τον συμπληρωματικό φόρο για τους πλούσιους; (που τους αυξάνει και το αφορολόγητο όριο στα 250.000);;; ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΝΔ ΘΑ ΠΕΦΤΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΤΕ, ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μυξοκλαιει πως δήθεν τον βαράτε κιόλας ! ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΤ

Απολύτως

Σωστός! Αυτή η φτωχολαγνεία και λατρεία των (δήθεν) αδυνάτων από τα media αλλά και την κοινή γνώμη έχει συνεισφέρει κατά πολύ στην δημιουργία και εξέλιξη της "κρίσης"

?

Από την στιγμή που δεχθήκαμε να πληρώνουμε σαν δούλοι γιατί να μην τον αυξήσουν; Τζάμπα είναι. Easy money.

Batman

Όποιος γκρινιάζει επειδή πληρώνει ΕΝΦΙΑ μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο σε μένα με δικά μου έξοδα. Εμένα μου αρέσει ο ΕΝΦΙΑ

Λούλης

Έχω κάνει χιλιάδες τέτοια κοινωνικά πειράματα. Κανείς δεν πρόκειται να σου μεταβιβάσει ούτε κοτέτσι, άσχετα κι αν κλαίγεται. Κι αυτό, εξαιτίας του εγωισμού του. Τακτικά περιπαίζω μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων. "Αν το δώσω πιο φτηνά, θα με κοροϊδεύουν οι συγγενείς μου", μου λέει μια μέρα ένας ιδιοκτήτης. "Αν σου δώσω αυτά που ζητάς, θα με κοροϊδεύουν οι δικοί μου οι συγγενείς", του λέω εγώ. Μιλάμε για πολύ γέλιο!

Απατεώνες

Γιατί τα νησιά να πληρώνουν ακριβά ρε . Για το λόγο που το χειμώνα δεν κυκλοφορεί γάτα , για τίς ανύπαρκτες συγκοινωνίες , για την ακριβή διαβίωση σε αγαθά προϊόντα πρώτης ανάγκης που είναι πίο ακριβά από όλοι την υπόλοιποι Ελλάδα για τα καύσιμα που είναι φωτιά , για τα εισιτήρια που είναι ακριβά και συμφέρει να πάς εξωτερικό και όχι στο διπλανό νησί ή στην πρωτεύουσα. Η νομίζετε ότι όσοι είναι σε νησιά φοροδιαφευγουν η έχουν όλοι μαγαζιά . Άντε ρε ξεφτιλες κλέφτες , πρωτεύουσα της ανηθικότητας είστε που γουστάρετε παρτακια με θεούς Διόνυσους πού τρώτε μίζες και ΕΣΠΑ και χίλια δυο άλλα.

kostas

Βρωμιάρη οταν ψηφιζες Τσίπρα ηταν καλά? Τωρα κλάψε λίγο.

@ Απατεώνες

Aνάλογα το νησί, μικρέ... Αν μιλάμε για την Μύκονο, θα έπρεπε να μπει μεγαλύτερη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Δουλεύουν στο νησί 4 μήνες και βγάζουν τρελό κέρδος για όλο τον χρόνο... Αν μιλάμε για κάποιο άλλο νησί τύπου Λέσβος ή Χίος, ναι, σωστή είναι η μείωση...

Λούλης

Τα νησιά δεν είναι ούτε για τις συγκοινωνίες, ούτε για να κυκλοφορούν οι γάτες. Τα νησιά είναι αποκλειστικά για τουρισμό. Κι εγώ αν πάω ως τουρίστας στα νησιά, κι εγώ ακριβά θα πληρώσω. Αν εσυ δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τον τουρισμό, δεν μπορείς να ακολουθήσεις την τάση της αγοράς και να βγάλεις λεφτά, τότε λυπάμαι αλλά θα πρέπει να αλλάξεις περιοχή.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Για να κτιστεί σπίτι σε νησί, δεν παίζει να κοστίζει κάτω από 900 ευρώ το τετραγωνικό. Τα 600-800 ευρώ (και με την αύξηση ακόμα) είναι χάρισμα. Γλιτώνουν φόρους οι νησιώτες

Μαρία

Από τη μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και το λαό αύξησαν τις αντικειμενικές αξίες +100 ευρώ σε ανύπαρκτα ορεινά χωριά, το πολύ με 50 γέροντες κατοίκους και συντάξεις 300-500 ευρώ. Δύο-τρεις συντάξεις το χρόνο θα θέλουν σίγουρα για τον ΕΝΦΙΑ. Επομένως, τα τιμημένα μας γερατιά που κρατούν κάπως "ζωντανά" την ύπαιθρο 2-3 μήνες θα μείνουν νηστικοί.

Batman

Οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν κι άλλο. Δε θα ζουν οι γέροι εις βάρος μας

Λούλης

Το πρόβλημα δεν είναι οι γέροι. Αυτοί πρέπει να ζήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι με την ίδια σύνταξη πρέπει να ζήσουν μαζί και τα παιδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις και τα εγγόνια τους. Γνωρίζω γέρο ο οποίος παίρνει 650 ευρώ σύνταξη, από τα οποία τα 400 ευρώ του τα τρώει ο 40ρης ΑΝΕΡΓΟΣ γιος του σε μπύρες και σουβλάκια. Εν τω μεταξύ, ο γέρος δεν έχει σταματήσει να βρίζει την κυβέρνηση ότι του κόβουν λέει συνέχεια την σύνταξη και δεν μπορεί να ζήσει. Απίστευτα πράγματα!

Πλήρωνε φόρους

και άσε την κλάψα. Άμα δουλεύεις και βγάζεις χρήμα υποχρεούσε να καταβάλλεις τουλάχιστον το 60% σε φόρους και εισφορές για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς οι ανήμπορο. Αυτό λέγεται αλληλεγγύη, για αυτό ψηφίζουμε σοσιαλισμό, να γίνεται αναδιανομή απο αυτούς που έχουν σε αυτούς που δεν έχουν. Αν δεν σ'αρέσει τράβα αλλού, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που με χαρά θα καλύψουν το κενό, εξ άλλου δεν θα μας λείψεις...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ergostasio

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.