«Ανάσα» για την τουρκική λίρα: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια

«Ανάσα» για την τουρκική λίρα: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια

Με το που ανακοινώθηκε η αύξηση από 16,5 σε 17,75 η τουρκική λίρα αυξάνεται 1,8% έναντι του δολαρίου και 1,4% έναντι του ευρώ

lira
Κατά 125 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο 17,75%, μετά από τη δραματική αύξηση του προηγουμένου μήνα ύστερα από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η λίρα καταγράφει σημαντική άνοδο μετά από την απόφαση, κατά 1,86% στις 4,4696 έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων αντιστράφηκε από την αρχική άνοδο.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναφέρει πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την σταθερότητα των τιμών, σημειώνοντας πως θα διατηρηθεί η σφιχτή νομισματική πολιτική μέχρις ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για την τιμολογιακή συμπεριφορά, ενώ τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν rebalancing των τάσεων στην οικονομική δραστηριότητα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η λίρα σημείωνε άνοδο 1,7% στις 4,4784 λίρες/δολάριο και 1,4% στις 5,2862 λίρες/ευρώ

Οι ανησυχίες για την ενισχυμένη επιρροή του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και οι αμφιβολίες για την ικανότητα της τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, έχουν οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε πτώση 16% φέτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης