Το Βερολίνο θα αποφασίσει για το χρέος, το ΔΝΤ θα πιέζει για λιτότητα

lagarde_main01

Από Σεπτέμβριο -και βλέπουμε- για έκδοση ομολόγου λόγω Ιταλίας

Να μην επιβεβαιωθεί ο κανόνας πως «όταν διαφωνούν στις απαιτήσεις τους το Βερολίνο και το ΔΝΤ
, η Αθήνα συνήθως παίρνει το χειρότερο και από τους δύο» εύχονται πλέον στην κυβέρνηση.


Μετά το νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του Washington Group στον Καναδά για την Ελλάδα, διαφαίνεται πως το Βερολίνο δύσκολα θα ικανοποιήσει τελικώς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για «αυτόματη» ελάφρυνση του
ελληνικού χρέους. Η Γερμανία θα αναλάβει έτσι τις κρίσιμες αποφάσεις, που αναμένονται πλέον στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου το αργότερο. Όπως δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνενετυξή του στο Έθνος της Κυριακής σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «οπωσδήποτε η Γερμανία είναι βασικός παράγοντας αλλά υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017», αποφεύγοντας πλέον να επικαλεστεί τις πιέσεις του Ταμείου για γενναία ελάφρυνση.


Και αυτό γιατί το ΔΝΤ οδηγείται εκ των πραγμάτων σε ρόλο τεχνικού συμβούλου αντί χρηματοδότη στο ελληνικό Πρόγραμμα –όπως εκτιμά και ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο κύριος Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Παρόλο που ακούγεται σαν ευχάριστη εξέλιξη, δεν σημαίνει όμως ότι το Ταμείο θα σταματήσει να πιέζει πια για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Και αυτό γιατί αποδεσμεύεται από την όποια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και ευρωπαίων δανειστών, και θα μπορεί έτσι να «ανάβει φωτιές» ανεξέλεγκτα, με μηνύματα που θα στέλνει με τις εκθέσεις του σε κυβέρνηση και αγορές, αμφισβητώντας τα ελληνικά πλεονάσματα ή πιέζοντας για περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες μέρες ή ώρες, χωρίς την «υπογραφή» του ΔΝΤ για έξοδο στις αγορές και χωρίς να διαφαίνεται πλέον «αυτόματη» ελάφρυνση του χρέους, δυσκολεύει η έκδοση νέων ομολόγων που σχεδίαζε η κυβέρνηση για το β΄εξάμηνο του 2018 (ένα δεκαετές και ένα επταετές πιθανότατα).


Με δεδομένη και την αβεβαιότητα στην Ιταλία και τον Ευρωπαϊκό Νότο, παρότι ίσως τα χειρότερα απεφεύχθησαν προς το παρόν, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε μεν πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και ο ΟΔΔΗΧ έχει την τεχνογνωσία να μας συμβουλέψει για την κατάλληλη στιγμή», αλλά δεν φαίνεται πως θα υπάρξει τέτοια πριν τον Σεπτέμβριο το νωρίτερο.


Στην πράξη όμως, όπως είπε ο ίδιος, «όπως δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος, έτσι δεν μπορεί να είναι και το χρέος ολίγον βιώσιμο», υπονοώντας ότι αν το Βερολίνο θέσει όρους για την ελάφρυνση του χρέους και δεν γίνεται «αυτόματα», τότε και οι ξένοι επενδυτές δεν θα θεωρήσουν το ελληνικό χρέος «βιώσιμο» για να εναποθέσουν στην χώρα μας τα λεφτά τους.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ

ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ 300 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ,ΜΕΤΑ ΦΑΓΑΤΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑΛΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΛΑΜΟΓΙΑ!

dim

Θεωρώ με την όποια ικανότητα έχει ο πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας (φοβάμαι ότι δεν έχει καμία απολύτως) υποχρέωση τους να σταματήσουν αυτήν την εμμονική πλέον οικονομική επίθεση εις βάρος της χώρας και της οικονομίας κυρίως όμως εις βάρος της μεσαίας (όποια έμεινε) και κάτω τάξης.Το θέμα δεν είναι πολιτικό,είναι κοινωνικό αλλά και απλής λογικής.Οι έξω προφανώς βαράνε τα νταούλια και εμείς χορεύουμε αλλά υπάρχει ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο,είναι δεδομένο ότι τα βαράνε πλέον λάθος και είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια κακή σκοπιμότητα.Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει εδώ και καιρό η μεσαία τάξη και κάτω και οφείλουν οι πάντες να το καταλάβουν (νομίζω το γνωρίζουν),να αλλάξουν ρότα και να εφαρμόσουν άλλα μέτρα σε άλλες κατηγορίες με άλλη λογική. Όλα αυτά μόνο σε ότι αφορά περικοπή μισθών ή συντάξεων ή περαιτέρω υπερφορολόγηση στο σύνολο.Είναι αδύνατον να συνεχίσουν να περικόπτουν απολαβές και συντάξεις την ώρα που το κόστος ζωής μόνο αυξάνεται.Η ΔΕΗ υπερδιπλασιάστηκε με χρεώσεις που κανείς δεν μπορεί να αναλύσει και επαληθεύσει ενώ η βενζίνη θα φτάσει τα 2 (?) και όλα τα βασικά αγαθά αυξάνονται...δεν το συζητάω για ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ,περιμένω να βρεθεί κάποιος λογικός άνθρωπος να εξορθολογίσει τον εφιάλτη.Θεωρώ ότι η λύση είναι στις επόμενες γραμμούλες,πολύ απλή και τάχιστη να εφαρμοστεί δίνοντας άμεσα ζεστό χρήμα και αποκαθιστώντας παγειωμένα κοινωνικά εγκλήματα : το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ένα σωστό ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό κάνοντας πολλαπλούς επαναληπτικούς ελέγχους σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες σε όλη τη χώρα όλο το χρόνο με επιβολή παραδειγματικών προστίμων και τήρησή τους και το πιο αυτονόητο: αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη και άμεση είσπραξη του μη δικαιολογημένου χρήματος κατά το λιγότερο 70% (φυσικά να έχει τη δυνατότητα ο παραβάτης να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να είναι αντίστοιχα βαριά τα πρόστιμα σε περίπτωση ασυμφωνίας ή λάθους ώστε να είναι πολύ προσεκτικός ο ελεγκτής) παράλληλα με κάθετη μείωση της τρέχουσας φορολογίας στο 50% και μείωση δημοσίου κατά το λιγότερο 30%.Αυτά μαζί με μια ταχύτατη δικαιοσύνη και ένα κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές νομίζω λύνουν το πρόβλημα της χώρας.Όσο η συνταγή είναι αρρωστημένη φορολογία και ενίσχυση και ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής νομίζω ότι οι έξω,σοφότεροι από εμάς πάντα,μας οδηγούν σε ταπείνωση και εξαθλίωση.Το κράτος όφειλε επίσης να είχε ολοκληρώσει τους ελέγχους από τις λίστες και να είχε διαλευκάνει τα διάφορα σκάνδαλα...

Επιλογή των ψηφοφόρων μας

Tην επίθεση στην οικονομία μας βέβαια την κάνει ο αχανής και σπάταλος δημόσιος τομέας μας, οι πρόωροι συνταξιούχοι μας που ρουφούν το μεδούλι των δημοσίων εσόδων και των ταμείων επί δεκαετίες, η αναξιοκρατία και οι ψηφοφόροι μας που επέλεξαν παλαβιάρικες πολιτικές αποσταθεροποίησης (πρώτο εξάμηνο 2015) που οδήγησαν σε ύφεση και capital controls, ακόμα πιο πολύ κρατισμό (όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος φιλελευθεροποιείται, εμείς πάμε ...αριστερά), υπερφορολόγηση και ακόμα πιο πολλή αναξιοκρατία (κατάργηση της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, ακόμα πιο πολλές τοποθετήσεις μελών κομματικών παρεών και οικογενειών). Όλες οι ευθύνες όμως ανήκουν πρωτίστως στους αυτοκτονικούς ψηφοφόρους μας που συμπεριφέρονται αντίθετα από αυτούς των πολιτισμένων χωρών που μαυρίζουν τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς και ανταμοίβουν όσους προτείνουν αξιοπιστία, δημοσιονομική σύνεση και εκσυγχρονισμό βασισμένο στον φιλελεύθερο προσανατολισμό. Άλλωστε όλοι οι μετακινούμενοι προς φιλελεύθερες χώρες θέλουν να πάνε, κανείς δεν πάει προς κρατικιστικές οικονομίες με αριστερά (ή ακροδεξιά) καθεστώτα.

2018 - 2022

στα τέσσερα συριζοτρόλ και γλώσσα έξω

Γιώργος

Το πείραμα του ευρώ πάλι σε κρίση. Πόσο θα ανέχονται οι Νότιοι να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης;

To αντίθετο

Δεν είναι πια πείραμα, υπάρχει ήδη πετυχημένη ιστορία 20 ετών! Είναι η πιο πετυχημένη περιοχή του πλανήτη με το πιο αξιόπιστο και σταθερό νόμισμα, ενώ όλοι στον υπόλοιπο πλανήτη ονειρεύονται εγκατάσταση και εργασία σε χώρα της ευρωζώνης. Και η ανεργία στην ευρωζώνη είναι πάλι στο χαμηλότερο επίπεδο. Δείτε τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη έχει ανέλθει και πάλι τον τελευταίο χρόνο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το να ψηφίζουν οι ψηφοφόροι σε κάποια χώρα (με ήδη υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα) τους πλέον δημαγωγούς κι αγράμματους που λένε συνωμοσιολογικές σαχλαμάρες δεν είναι προσβλητικό για την ευρωζώνη, αλλά μάλλον ελάχιστα κολακευτικό για τους ψηφοφόρους που δεν έχουν επαρκή κριτική ικανότητα να επιλέγουν τους καλύτερους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

23