Αλαλούμ χωρίς τέλος με τις βεβαιώσεις και τις δηλώσεις εισοδήματος 2017

forlolmesa

Καταγγέλλονται απαντωτά λάθη σε βάρος συνταξιούχων και επιδοματούχων

"Σαμποτάζ" στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Εργασίας. Μεσούσης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Ε1 (η διορία λήγει σε ένα μήνα) και ενώ έχουν υποβάλει την δήλωσή τους 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητος του ΕΦΚΑ αποφάσισαν εκ κρυπτω να αλλάξουν τις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αναρτηθεί και, με βάση αυτές, συντάχθηκαν, αποθηκεύτηκαν προσωρινά ή υποβλήθηκαν οριστικά χιλιάδες δηλώσεις φυρικών προσώπων.

Κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει ενημερώσει τους θιγόμενους, αν και διασταυρωμένες πηγές (από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών) επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τους συνταξιούχους του δημοσίου –χωρίς κανείς να ξέρει πόσους και ποιους ακριβώς.

Το πρόβλημα όμως διευρύνεται συνεχώς καθώς, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, εκ των υστέρων αλλαγές διαπιστώθηκε πως έγιναν σε Βεβαιώσεις αποδοχών τους ακόμα και από δικαιούχους του Κοινωνικο Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται ότι –εκ των υστέρων- προστέθηκε στην Βεβαίωση για τις αποδοχές του 2017 και η δόση ΚΕΑ του Ιανουαρίου.

Αλλαγές όμως ενδέχεται να υπάρξουν και σε άλλες Βεβαιώσεις αποδοχών τις επόμενες ημέρες, καθώς σε κάποις περιπτώσεις δεν φαίνεται να έχουν περαστεί ως τώρα οι παροχές σε χρήμα που εισπράχθηκαν από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτά όλα συμβαίνουν ενώ ηλικιωμένοι συνταξιούχοι έχουν μπλέξει και με τα διαφόρων ειδών αναδρομικά που εισέπραξαν το 2017. Για τα προ του 2014 πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφες τροποποιητικές, για τα μετά του 2015 ηλεκτρονικές τροποποιητικές –αλλά όχι τώρα γιατί θα φάνε και πρόστιμο από πάνω- αλλά αν τα αναδρομικά δόθηκαν εφάπαξ τον Δεκέμβριο του 2017 μπορούν και να διαλέξουν αν θα τα αφήσουν ως έχουν για να φορολογηθούν όλα μαζί φέτος, ή θα τρέχουν να αλλάζουν και προγούμενες δηλώσεις .

Την δικαιολογημένη αναγανάκτηση και οργή των λογιστών (καθώς οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί αν άλλαξε και τι στην περίπτωσή τους) αποτυπώνει ανακοίνωση – προειδοποίηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν.Καρδίτσας που εντόπισαν από τους πρώτους και αντέδρασαν στα προβλήματα, με την οποία όμως θέτουν προ των ευθυνών τους και τους ίδιους τους συνταξιούχους, για ό,τι άλλο ήθελε προκύψει με τα απανωτά λάθη του Κράτους.


Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φοροτεχνικών έχει ως εξής:

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ: ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΝ

Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καν να γνωρίζουμε γιατί, οι υπεύθυνοι (ο Θεός να τους κάνει) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα αυτού του μπάχαλου είναι, όσοι έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τώρα, να πρέπει να ελέγξουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους και εφόσον υπάρχει διαφοροποίηση στη φορολογητέα ύλη, να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα νέα ποσά.

Οι συνάδελφοι δεν έχουν καμία υποχρέωση και δεν μπορούν, να γυρίσουν πίσω και να ελέγξουν τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, για να δουν αν χρειάζεται υποβολή ή συμπληρωματικής δήλωσης.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν αλλαγή στην βεβαίωση των αποδοχών τους και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει:

- Να απευθυνθούν στον συνάδελφο και να τον ενημερώσουν για την αλλαγή αυτή.

- Να του ζητήσουν να προχωρήσει στην υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης.

- Δεν έχει καμία υποχρέωση ο Λογιστής Φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας, να προχωρήσει από μόνος του σε έρευνα, αναζήτηση και υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής ή άλλης μορφής δήλωση, χωρίς την συναίνεση του υπόχρεου πελάτη του.

- Αν δεν κάνετε τα παραπάνω, μετά το πέρας των δηλώσεων δεν θα μπορείτε αργότερα, να απευθυνθείτε στο Λογιστή σας και να του πείτε «γιατί δεν υπέβαλες τροποποιητική δήλωση;».

- Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω; Να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Το κάνουν και με το παραπάνω, χρόνια τώρα, αγόγγυστα και στις περισσότερες περιπτώσεις με την καλύτερη των διαθέσεων τους.

Όμως…

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι ότι: άλλο «έχω υποχρέωση» κι άλλο «το κάνω επειδή θέλω», και καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους.


Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος Αλέξανδρος Αποστολόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Ιωάννης

Αν το κράτος δεν αρπάξει τα λεφτά από τους συνταξιούχους, θα πρέπει να τα πάρει από τους λεβέντες της εισφοροδιαφυγής, φοροδιαφυγής, δανειοδιαφυγής της επιχειρηματικότητας.

1852

Το λάθος είναι στην αφαίρεση ακαθαρίστων αποδοχών και κρατήσεων. Το ερώτημα είναι σε ποιόν ανέθεσαν να τους κάνει το πρόγραμμα και αν το λάθος είναι μόνον αυτό?

Δημήτρης

Είναι όλοι τους τουλάχιστον άχρηστοι για να μην πω τίποτα άλλο.

going Loco in greekapoulco

Απλά ΣΟΥΡΓΕΛΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airbnb1

Τελευταία ειδοποίηση από την εφορία προς τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων για την οριστικοποίηση των στοιχείων καταχώρισης – Εάν δεν προβούν σε οριστικοποίηση, τα δεδομένα στο Μητρώο θα θεωρηθούν οριστικά

tsakalotos-ne2

Χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που ο ίδιος συμφώνησε! - «Πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας, το χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα 2 χρόνια λόγω του μαξιλαριού» λέει ο υπ. Οικονομικών - ΝΔ: Ευχαριστούμε για την αυτονόητη πρόβλεψη

81
zaf_ar

O Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.» κ. Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, επισήμανε τα οφέλη στη διάρκεια των εργασιών του “ΟlympiaForum - 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου” που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.