Αυτοτροφοδοτούμενη η κρίση;
Ο κ. Μέρβιν Κινγκ δεν διακρίνεται για την επιφανειακή, επιπόλαιη ή βιαστική κρίση του απέναντι στα οικονομικά δρώμενα. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί αφενός μεν είναι… Βρετανός, αφετέρου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας!
Συνεπώς, όταν ο φλεγματικός αυτός τραπεζίτης δηλώνει δημόσια πως θεωρεί την τρέχουσα, παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν πολλοίς αυτοτροφοδοτούμενη από τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη και τους έχοντες την ευθ
Ο κ. Μέρβιν Κινγκ δεν διακρίνεται για την επιφανειακή, επιπόλαιη ή βιαστική κρίση του απέναντι στα οικονομικά δρώμενα. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί αφενός μεν είναι… Βρετανός, αφετέρου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας!
Συνεπώς, όταν ο φλεγματικός αυτός τραπεζίτης δηλώνει δημόσια πως θεωρεί την τρέχουσα, παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν πολλοίς αυτοτροφοδοτούμενη από τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη και τους έχοντες την ευθύνη να την αντιμετωπίσουν, τότε προφανώς η διεθνής οικονομική κοινότητα οφείλει να ακούσει με προσοχή τα λεγόμενά του. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα λέει ο κ. Κινγκ όχι σε κάποια συνεστίαση, σε μια ιδιωτική συζήτηση ή, έστω, σε μια συνέντευξή του, αλλά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης (Financial Stability Report) της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ)!
«Οι τράπεζες έχουν μεγαλοποιήσει την έκθεσή τους στα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με την τρεκλίζουσα αμερικανική στεγαστική αγορά (mortgage-linked investments) και εξ αυτού του γεγονότος καθυστερεί η απεμπλοκή της παγκόσμιας οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης». Τάδε έφη ο κ. Κινγκ και προκάλεσε την έκπληξη όλων. Για να συνεχίσει λέγοντας πως «οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση τείνουν να μεταβληθούν σε μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία»!
Με λίγα λόγια, ο κ. Κινγκ χαρακτήρισε δημοσίως τα στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών «υπερβολικά φοβισμένα, υπερβολικά επιφυλακτικά», τα κατηγόρησε ότι με τη στάση τους στερούν από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις την αναγκαία ρευστότητα (ορθώνοντας υπερβολικές απαιτήσεις και όρους για τη χορήγηση νέων δανείων), ενώ επεσήμανε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάρρευσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εφόσον συνεχίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «κρύβονται και από τη σκιά τους»!
Κάτι τέτοιο, τόνισε ο κ. Κινγκ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα ακόμα και στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκάστοτε νομισματικές και οικονομικές αρχές, ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού, να αποσοβήσουν τις επιπτώσεις της υπάρχουσας κρίσης.
Ο κ. Κινγκ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και περιέλαβε στην έκθεση της τράπεζας την εκτίμηση πως συνολικά τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ζημίες περί τα 192 δισ. δολάρια από την έκθεσή τους στα σύνθετα πιστωτικά προϊόντα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες επισφάλειες περί τα 235 δισ. δολάρια και, τέλος, οι αμερικανικές τράπεζες ζημίες άνω των 490 δισ. δολαρίων. «Κι αυτό είναι όλο», μας λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας -γραπτώς παρακαλώ- την πεποίθησή του πως δεν υπάρχουν άλλα «κρυφά, σάπια δάνεια», συνεπώς ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τους φόβους για περαιτέρω όξυνση της κρίσης!
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Κινγκ διευκρίνισε πως η ΒοΕ έχει ήδη προϋπολογίσει ένα ποσό άνω των 50 δισ. στερλινών άμεσα διαθέσιμο για… αρωγή στις εμπορικές τράπεζες της χώρας το προσεχές διάστημα.
Γιατί, καλές οι προβλέψεις και οι πεποιθήσεις μας αλλά εάν δεν επαληθευθούν…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr