Υπουργείο Οικονομικών: Οι Γερμανοί έχουν άγνοια για τη φαρμακευτική κάνναβη, θα φέρουμε επενδύσεις

Υπουργείο Οικονομικών: Οι Γερμανοί έχουν άγνοια για τη φαρμακευτική κάνναβη, θα φέρουμε επενδύσεις

Non paper του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν διαψεύδει ότι στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» περιέχεται η πρόβλεψη ότι θα συγκεντρωθεί το ιλιγγιώδες ποσό του €1,5 δισ(!) από επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης - Επίθεση στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche 

tsakalwtos_kannabis_arthro
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το απόγευμα ​της Παρασκευής​,​ κύκλοι του υπουργού Οικονομικών ​θέλησαν να απαντήσουν σε όσα αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού WirtschaftsWoche
, επικρίνοντας το Μέσο του ομίλου της Handelsblatt για τον «φαιδρό» τίτλο που επέλεξε.

«Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι δηλωτικός και της άγνοιας των συντακτών του για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και της αξιοπιστίας των αναφορών του περί της κρίσης που εξέφρασε "ανώνυμο, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" για το ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας» αναφέρεται σε non paper του υπουργείου Οικονομικών. 

Σε κανένα σημείο του non paper που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών -με την έγκριση προφανώς του Ευκλείδη Τσακαλώτου- δεν διαψεύδεται ότι στο ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους δανειστές περιέχεται η πρόβλεψη ότι οι επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα μπορούν να φτάσουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Στην... άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται επί της ουσίας η αποκάλυψη ότι ο κ. Τσακαλώτος ​περιέλαβε στο Αναπτυξιακό Σχέδιό του τα οφέλη από την νομιμοποίηση της παραγωγής ιατρικής κάνναβης -δείχνοντας πάντως και ότι κρατά και αποστάσεις ή ότι το "μέτρο" αυτό δεν ήταν πρόταση δική του καθώς επικαλείται ενέργειες και δηλώσεις άλλων αρμοδίων υπουργείων όπως του Γεωργίας, Υγείας και Οικονομίας.

Κλείσιμο
​Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έλεγαν τα εξής:

«Φαιδρός, αν όχι προσβλητικός και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι ο τίτλος "Griechenland setzt auf Wachstum durch Drogen" (Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών), άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού μέσου WirtschaftsWoche του Ομίλου Handelsblatt.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι δηλωτικός και της άγνοιας των συντακτών του για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και της αξιοπιστίας των αναφορών του περί της κρίσης που εξέφρασε "ανώνυμο, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" για το ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας.

Ως εκ τούτου, τα παραπάνω κρίνονται ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

Σχετικά, τέλος, με την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν απαντήσει επαρκώς και με επιχειρήματα».

Οι Γερμανοί καρφώνουν Τσακαλώτο: Πιστεύει ότι θα μαζέψει €1,5 δισ. από επενδύσεις στον τομέα της... κάνναβης


Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στους Ευρωπαίους πιστωτές το πρόγραμμα για την αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι το περίφημο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας στο οποίο έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στο ολιστικό σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε πρόβλεψη για προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτκή κάνναβη!

Το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσουν επιχειρηματολογία ότι η στροφή στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας. Προσφάτως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξήγησε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγική προοπτική μιας νέας αγοράς που έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και συμπλήρωσε: «Ακολουθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στο παραγωγικό κομμάτι του φαρμάκου. Επινοούμε ένα πλαίσιο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο σχετικά με την κάνναβη στις χώρες της Ευρώπης».

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ» γράφει στο ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Και συνεχίζει το κείμενο του γερμανικού περιοδικού: «Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. "Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν" λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις».

Επί σχεδόν μία ημέρα, το δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού δεν διαψεύστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κι όταν επέλεξε να το σχολιάσει -μέσω του non paper που παρατίθεται πιο πάνω- ο κ. Τσακαλώτος επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι πράγματι το ολιστικό του σχέδιο προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ από τον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης...


Κάνναβη


Πώς ξεκίνησε η φιλολογία για... επενδύσεις €1,5 δισ.

Tον Νοέμβριο του 2017 (μισό χρόνο πριν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «καλλιεργητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να διαθέσουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε έργα που αφορούν την κατασκευή πάρκων θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και επεξεργασία της κάνναβης».

Ωστόσο όταν ήρθε στην Βουλή το νομοσχέδιο, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μιλούσε απλώς και μόνον για «ενδεχόμενη αύξηση» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή του σχετικού παραβόλου από τους καλλιεργητές, «το ύψος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθόσον εξαρτάται από τον αριθμό των υποβαλλόμενων αιτήσεων και το ύψος του παραβόλου».

Από την άλλη, κατά την συζήτηση τον Φεβρουάριο στη Βουλή, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Βλάσης ρωτούσε «που στηρίζονται οι αναφορές υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, πού είναι οι μελέτες, από πού προκύπτει η τόση μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές; Απάντηση δεν πήραμε».

Από πλευράς του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκης, έλεγε πως «οι εταιρείες με τις οποίες έχει κάνει η κυβέρνηση τα «κονέ», Καναδέζικες, Ισραηλίτικες, Αμερικανικές, εκδηλώνουν ενδιαφέρον να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά μεγάλων καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνναβης στη βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα και μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν ό,τι ο τζίρος από την φαρμακευτική κάνναβη, ενδέχεται να αγγίξει το ποσό των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αυτό σημαίνει "δουλειές με φούντες"» τονίζοντας μάλιστα τότε: «Αν επικαλείστε ανάπτυξη και κέρδη πάση θυσία, με τη δική σας λογική και αφού και τα οπιούχα χρησιμεύουν στη φαρμακευτική, τότε φυτέψτε και την παπαρούνα. Γιατί δεν τη φυτεύετε; Εμπορευτείτε την κοκαΐνη, κάντε το Αφγανιστάν, χρήμα με τη σέσουλα, τρισεκατομμύρια δολάρια, κάντε το. Ας σταματήσει, λοιπόν, ο εμπαιγμός και το δούλεμα του λαού. (…) Επίσης, η νομοθεσία, ανέκαθεν, επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας, για αυτήν τη διαδικασία, κρατικό μονοπώλιο (…) Η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 29/6/2017 μετέφερε την κάνναβη και τη ρητίνη της, από τα ναρκωτικά του Πίνακα Α σε αυτά του Πίνακα Β, επιτρέποντας, έτσι και την εισαγωγή σκευασμάτων και τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία (…) Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης της παραγωγής της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τη διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου και ανάπτυξης της εν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου, είτε την εξαγωγή».

«Δεν γνωρίζω αν τα έσοδα από την ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια» είπε στον Σκάι το μεσημέρι της Παρασκευής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.

Όπως είναι φυσικό, η αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση προϋπολογίζει προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσω της ανάπτυξης του τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης προκάλεσε... πάρτι σχολίων στο τουίτερ.

Διαβάστε μερικά ενδεικτικά τουίτς:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης