«Έκρηξη» στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2017: Έφτασαν τις 130.000

akinitia-athina-new

Όταν το 2016 ήταν 54.422 - Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ακίνητα

«Έκρηξη» στις αποποιήσεις κληρονομίας - κυρίως όταν αφορούν ακίνητα - καταγράφεται το 2017 επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην υπερβολική φορολόγηση αλλά και στη δυσκολαία αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που επικαλείται η Καθημερινή, οι αποποιήσεις κληρονομίας έφτασαν πέρυσι τις 130.000 όταν το 2016 τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλούσαν για 54.422 αποποιήσεις.

Αν, δε, τα δεδομένα του 2017 συγκριθούν με αυτά του 2013, η αύξηση φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 333%.

Συγκεκριμένα το 2013 καταγράφηκαν 29.199 αποποιήσεις κληρονομίας και έκτοτε η άνοδος ήταν συνεχής.

- Το 2014 καταγράφηκαν 41.388 αποποιήσεις
- Το 2015 έφτασαν τις 45.628
- Το 2016 καταγράφηκαν 54.422 και
- Το 2017 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 130.000

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Χρήστος Μ

Μπορεί να μας πει κανείς τι γίνεται η τεράστια περιουσία που κληρονομεί..το ελληνικό δημόσιο; Σε λίγο θα πρέπει να δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη υπηρεσία διαχείρησης !

Ηλίας

''...με ένα νόμο και σε ένα άρθρο...'' για να μην ξεχνιόμαστε

ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ...

.... ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !!

Αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής

Άρθρο 1902 - Αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής "Όσο ο κληρονόμος έχει δικαίωμα να αποποιηθεί την κληρονομία, μπορεί να δηλώσει ότι την αποδέχεται με το ευεργέτημα της απογραφής. Η δήλωση γίνεται στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας. Η δήλωση αποδοχής θεωρείται ότι έγινε με το ευεργέτημα της απογραφής, αν ο κληρονόμος είναι πρόσωπο για το οποίο η αποδοχή της κληρονομίας γίνεται κατά το νόμο με το ευεργέτημα της απογραφής." Αντί για αποποίηση, σκεφτείτε να κάνετε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. Ρωτήστε δικηγόρο που να ξέρει από τέτοια. Ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία κληρονομείτε μόνο μέχρι τα χρέη του θανόντα, αν αυτά ξεπεράσουν την αξία της κληρονομιάς, εσείς δεν χρωστάτε τα παραπάνω. Ωστόσο ΕΝΦΙΑ κλπ τα κληρονομείτε, οπότε αν ο λόγος της αποποίησης δεν είναι χρέη αλλά οι φόροι ακινήτων, τότε δεν σας βολεύει αυτή η περίπτωση. Ρωτήστε δικηγόρο.

Εγώ είμαι

Μαζέψου ρε που δίνεις και νομικές οδηγίες.Άσχετε και επικίνδυνε!Έμαθες και το ευεργέτημα της απογραφής.

hellie

Το ζήτημα με το ευεργέτημα της απογραφής είναι ότι πρέπει να γίνει απογραφή (και άρα έξοδα ) , δικαστήρια (και άρα έξοδα) , δικηγόροι (και άρα νέα έξοδά) , προσωπικό τρέξιμο (και άρα ταλαιπωρία) και όταν όλο αυτό τελειώσει οι τράπεζες / εφορίες / διάφοροι άλλοι που δικαιούνται να διεκδικήσουν θα πέσουν πάνω στα ακίνητα και κινητά της απογραφής και θα τα βγάλουν στο σφυρί. Πρέπει όλη αυτή η διαδικασία να αξίζει τον κόπο στο τέλος (απαιτεί πολύ σοβαρή και καθαρή σκέψη το να μπεις σε αυτή τη διαδικασία ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά και προβλέποντας την στρατηγική που θα ακολουθηθεί από αυτούς που απαιτούν την πληρωμή των χρεών) , αλλιώς το αφήνεις, κάνεις αποποίηση και ησυχάζεις . Δεν θα πεθάνουμε κιόλας για ένα ακίνητο ή χωράφι.

Πολύ σωστά.

Όμως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε απογραφή. Αν ο δικηγόρος την παραλέιψει -κάποιοι το κάνουν, τότε είναι σαν αποδοχή. Θέλει πολλή προσοχή για να μην πας για μαλλί και βγείς κουρεμένος.

Προθεσμία αποποίησης

Άρθρο 1847 - Αποποίηση "Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους. Η προθεσμία αναστέλλεται από τους ίδιους λόγους που αναστέλλεται και η παραγραφή." Άρα η προθεσμία αρχίζει από τη στιγμή που θα μάθεις ότι ήρθε η σειρά σου και το λόγο. Για τους συγγενείς 1ου βαθμού προφανώς δεν τίθεται θέμα πότε έμαθαν για το θάνατο, αλλά για τους συγγενείς 2ου και άνω βαθμού υπάρχει μεγάλο θέμα για το πώς αποδεικνύεται το πότε πληροφορήθηκαν ότι ήρθε η σειρά τους (πρακτικά δεν είναι εύκολο να το πληροφορηθούν). Εννοείται ότι δεν είναι δική τους ευθύνη να αποδείξουν ότι δεν είχαν πληροφορηθεί νωρίτερα. Πολλές τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια όπου συνήθως ο μακρινός συγγενής δικαιώνεται (αν όντως δεν είχε πληροφορηθεί νωρίτερα), ύστερα όμως από μεγάλη ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση έχετε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά σας όταν μάθετε ότι πέθανε κάποιος μακρινός συγγενής και φυσικά προστρέξτε άμεσα σε *καλό* δικηγόρο, εξειδικευμένο στο θέμα (και όχι στον γνωστό σας).

Ναπαλμ

Δηλαδή ψηφίσατε κουμουνιστες και θέλατε να μην σας πάρουν τα σπίτια;

παλια οι κομμουνισται, παιρναν σπιτια

τωρα τους τα δινουμε μονοι μας

Παθών

Αν κάποιος το μελετήσει θα δει τι φταίει. Οι κληρονομιές από συγγενείς δευτέρου βαθμού και πέρα είναι τελείως ασύμφορες λόγω των υψηλών τιμών αξίας που έχουν διαμορφώσει διάφορα κυκλώματα. Αυτή τη στιγμή όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στην επαρχία, δηλαδή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας η Εφορία φορολογεί την κληρονομιά με βάση τις συγκριτικές αξίες που είναι τελείως εικονικές. Μια αγορά γίνεται στα 20 χιλιάρικα και στο συμβόλαιο γράφονται 150, οπότε δημιουργείται εικονική αξία. Ο φόρος κληρονομιάς για θεία είναι στη συνέχεια 30 χιλιάρικα, οπότε συμφέρει η αποποίηση. Αν θέλει το ΥΠΟΙΚ να ελέγξει τα κυκλώματα είναι απλό: αφού δεν επιτρέπονται οι συναλλαγές με μετρητά, σε κάθε αγοραπωλησία να υπάρχει απόδειξη της τραπεζικής μεταφοράς του ποσού που γράφεται στο συμβόλαιο. Θα φανούν οι πραγματικές αξίες και θα σταματήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ποιος θα τολμήσει το αυτονόητο;

Υπερφορολογούμενος

Το τρομακτικό και η επιτομή της έννοιας "δήμευση περιουσίας" είναι ότι πολλοί αποποιούνται τις κληρονομιές λόγω των υπέρογκων φόρων κληρονομιάς και του υπέρογκου κόστους διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου, ΕΝΦΙΑ, φόροι πολυτελείας, κλιμακες που αλλάζουν και χάνονται επιδόματα. Η αποποίηση κληρονομιάς λόγω χρεών του εκλιπόντος έχει και μια κάποια λογική. Η αποποίηση όμως λόγω υπέρογκων και άδικων φορολογικών επιβαρύνσεων για ακίνητα που ο εκλιπών πλήρωνε τους φόρους του είναι πραγματική και στυγνή δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων. Οι συριζανέλ σκούζουν και το καραβάνι τους λεηλατεί!

Λούλης

Να μάθεις να αξιοποιείς το κάθε ακίνητο που έχεις στην κατοχή σου αγαπητέ, όχι να το έχεις να κάθεται και να πουλάς μόστρα. Τέτοια μόστρα ξέρω κι εγώ να πουλάω.

FD

Ο αριθμός των αποποιήσεων σχετίζεται με τους θανάτους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν περίπου 120.000 . Αποποιήσεις για κάποιον που πέθανε κάνουν ο/η σύζυγος , τα παιδιά του με τα παιδιά τους (εγγόνια) , τα αδέρφια του με τα παιδιά τους (ανίψια) μέχρι και τα ξαδέρφια τους και οι γονείς του ! Επομένως για κάθε έναν θάνατο γίνονται αρκετές αποποιήσεις από διάφορους συγγενείς , γιατί ειδικά οι τράπεζες (σε κάποιες περιπτώσεις) ψάχνουν τα γενεαλογικά δένδρα ! Επομένως, εάν ακούσετε ότι κάποιος συγγενής σας πέθανε , καλού κακού ρωτήστε δικηγόρο ! Μάλλον θα έπρεπε να γίνεται το αντίστροφο , κάτι σαν δήλωση περί συμμετοχής στη διαδικασία κληρονομιάς και όχι να βρίσκονται εκτεθειμένοι μακρινοί συγγενείς που ίσως δεν μιλούσαν για χρόνια με τον/την συγγενή τους ή δεν γνώρισαν ότι ο/η μακαρίτης/σα πέθανε και ότι άφησε μόνο χρέη , τα οποία τώρα βαρύνουν αυτούς !!!

@

Ακριβώς έτσι είναι. Ωστόσο ο νόμος λέει ότι η 4μηνη προθεσμία για την αποποίηση αρχίζει από τη στιγμή που έμαθες ότι ήρθε η σειρά σου και γιατί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikos-elegxos-epixeirisi-apati

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε αναδρομική άρση του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του δημοσίου