Προβληματισμός στο Χρηματιστήριο από τις επιθέσεις με φήμες σε συγκεκριμένες μετοχές

xrima-diktio-1

Η επίθεση στην Folli- Follie και στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη προβληματίζουν επενδυτές μετόχους και χρηματιστές - Διάψευση απο την QCM ότι δεν χτυπά καμία άλλη εταιρεία πλην της Folli - Follie

Mπορεί ένα fund, όπως το Quintelessential Capital Μanagement με μια θέση ανοικτών πωλήσεων στην Folli-Follie που δεν ξεπερνά ούτε τα 5 εκατ. ευρώ σε αξία να προκαλέσει έναν τέτοιο πανικό στο ελληνικό χρηματιστήριο και να επιτρέψει σε κάποιους κερδοσκόπους να οδηγήσουν μέσω φημών τρεις ακόμη εταιρείες ( Όμιλος Κόκκαλη) στο Limit Down (-30%);

Γίνεται ένα fund που δεν κατέχει ούτε το 0,50% των μετοχών της εταιρείας Folli-Follie (σε μετοχές και παράγωγα ) να προκαλέσει τέτοια κρίση εμπιστοσύνης στις ελληνικές εισηγμένες; (σ.σ Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρέωση ανακοίνωσης έχουν τα fund που ξεπερνούν το 0,50% του μετοχικού κεφαλαίου , είτε σε μετοχές, είτε σε παράγωγα.)

Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα είναι ναι, όταν, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άργησε να αντιδράσει αντί να προχωρήσει άμεσα την περασμένη Παρασκευή σε διακοπή των συναλλαγών της μετοχής Folli-Follie προκειμένου να ενημερωθούν αφενός οι μέτοχοι δίχως διακρίσεις, και αφετέρου να μην επεκταθεί το φαινόμενο ως ντόμινο, όπως συνέβη αναίτια χθες με τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ρηχή ελληνική αγορά, αλλά και η ολιγωρία των εποπτικών αρχών επιτρέπουν στους κερδοσκόπους να δρουν ανεξέλεγκτα με ανυπόστατες φήμες.

Μάλιστα η ζημιά - που έχει προκληθεί στις εταιρείες και τους μετόχους φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ στην Folli- Follie και περί τα 40 -50 εκατ στην Intralot – είναι δυσανάλογη με το κόστος που έχει πραγματοποιήσει το Fund.

Το κτύπημα σε Intralot – Intrakom- Intrakat – Η διάψευση από Greece

Χθες, στο άνοιγμα της συνεδρίασης εκτός από την πτώση της Folli- Follie παρατηρήθηκαν πωλήσεις αρχικά στην μετοχή της Intralot και αργότερα στις μετοχές Intracom και Ιntraκat. Όταν οι πωλήσεις στην μετοχή της Intralot έφθασαν στο -20%, τότε προκλήθηκε πανικός και σε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που οδήγησε στο limit Down του -30%. Η πτώση κράτησε μόλις τρία λεπτά αλλά αρκούσε να προκαλέσει μια μεγάλη ζημιά.

Τι είχε συμβεί; Κάποιοι κυκλοφορούσαν ανυπόστατες φήμες ότι το Fund θα προχωρούσε σε επίθεση εναντίον των εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη, αν και από το προηγούμενο βράδυ ο επικεφαλής του Gabriel Greco δήλωνε σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με καμία άλλη εταιρεία πλην της Folli.

Eπιπλέον, η Intralot δεν έχει καμία σοβαρή δανειακή υποχρέωση μέχρι το 2021 ενω οι αντισυμβαλλόμενοι της είναι κρατικές λοταρίες.

Αναίτια και χωρίς λόγο λοιπόν η Ιntralot βρέθηκε κλειδωμένη στο -30% και εκεί άλλαξαν χέρια περί το 1 εκατ. μετοχές ενω πτώση -30% σημείωνε και η Ιntracom, ενω μικρότερη ήταν η πίεση στην Ιντρακατ. Τελικώς, οι μετοχές της Intralot ξεκλείδωσαν με αγορές μετοχών από Fund, ενω ξεκλείδωσε και η μετοχή της Intracom. Ο ίδιος ο επικεφαλής του Fund QCM διέψευδε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με άλλη εταιρεία πλην της Folli-Follie.

Η δήλωση από την Intralot

Αργά το απόγευμα η Intralot με δήλωση της προχώρησε σε καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενω παράλληλα τόνιζε ότι εξαιτίας των ελέγχων στα ομόλογα η εταιρεία προσφέρει πλήρη διαφάνεια σ όλους τους επενδυτές. 
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σε σχέση με την παρατηρηθείσα υπερβολική διακύμανση της τιμής της μετοχής η INTRALOT επιθυμεί να διευκρινίσει ότι η σημερινή διακύμανση της τιμής της μετοχής είναι αναιτιολόγητη καθότι δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και του ομίλου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ή γεγονός και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχώρησε σήμερα σε καταγγελία/αναφορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα η εταιρεία ανακοινώνει ότι θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την προάσπιση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας της έναντι τέτοιων ανυπόστατων φημών και την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των επενδυτών της.

Πέραν των ανωτέρω και για λόγους πληρότητας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Η εταιρεία μας συνολικά ακολουθεί μια απόλυτα διαφανή πολιτική ενημέρωσης των ελεγκτικών αρχών, των μετόχων και του επενδυτικού κοινού γενικότερα. Η οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας και του ομίλου περιγράφονται αναλυτικά και με απόλυτη διαφάνεια στις πρόσφατα δημοσιευμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, στα ενημερωτικά δελτία στις παρουσιάσεις των επενδυτών καθώς και σε όλα τα στοιχεία που έχουμε γνωστοποιήσει το επενδυτικό κοινό και είναι στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας μας.

2. Η INTRALOT έχει πρόσφατα υποβληθεί σε επιπρόσθετους και εκτεταμένους ελέγχους των οικονομικών στοιχείων της στο πλαίσιο των αυστηρών προϋποθέσεων που απαιτούνται από το διεθνές τραπεζικό σύστημα για την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη διεθνή αγορά.

3. Οι εταιρείες του Ομίλου υποβάλλονται τακτικά σε αυστηρούς ελέγχους στο πλαίσιο των διεθνών διαγωνισμών διεκδίκησης και υλοποίησης μακροχρόνιων έργων στο εξωτερικό, που διενεργούνται από κρατικούς φορείς, και αποσκοπούν μεταξύ άλλων, στην επιβεβαίωση της χρημοτο-οικονομικής φερεγγυότητας του Ομίλου και στη δυνατότητα να πραγματοποιεί έγκαιρα τις απαιτούμενες σημαντικές επενδύσεις.

Folli – Follie : Αγορές 500 χιλ. σε σύνολο 2,5 εκατ. μετοχών

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Folli – Follie έκλεισε με κέρδη 13,70% στα 8,55 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απο την αγορά χθες αποκτήθηκαν 500.000 ίδιες μετοχές ενω συνολικά διακινήθηκαν 2,5 εκατ. μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Ξεβράκωμα των απατεώνων

Η QCM απλά άνοιξε τα μάτια στο κοινό, στους μικροεπενδυτές και ξεβράκωσε τους απατεώνες της Folli-Follie με αδιάσειστα στοιχεία. ΄Δυστυχώς έχουνε συγκεντρωθεί μόνο σε μια εταιρεία, μακάρι να βάλουνε και άλλες στο στόχαστρο...

EΠΕ

Εταιρίες φούσκες με πλασματικά έσοδα στο φανταστικό κόσμο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ένα fund αρπαχτικών έψαξε 2 μήνες τα βιβλία, τους εντόπισε και τους ήπιε το αίμα. Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τόσα χρόνια "ελέγχων" αγρόν ηγόραζε

Victor

Η αναστολή διαπραγμάτευσης είναι σε βάρος του μέσου επενδυτή γιατί δεν έχεις τρόπο να αντιδράσεις έστω και πουλώντας μισοτιμής. Επίσης, το fund απλά απέδειξε τη γύμνια (για να μην πω την απάτη) πίσω από τη συγκεκριμένη μετοχή και επειδή το έργο το έχουμε δει και άλλες φορές με Ελληνικές εταιρίες τώρα έχει πάρει η μπάλα και τους υπόλοιπους.

Νωντας

Εχουμε αναπτυξη και με κολονες το ισχυρο τραπεζικο συστημα πορευομαστε στη σιγουρια της ενωμενης ευρωπης.Αμην.

εγω βλεπω

ασυμετρος πολεμος-εκβιαση.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων