Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής «εξαφάνισε» τη φοροκαταιγίδα

vouli_arthrooo

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ξέχασε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη φοροκεντρική λιτότητα και την παρουσίασε περίπου ως φυσικό φαινόμενο

Μια ακόμη εστία κριτικής κατάφερε να αδρανοποιήσει η κυβέρνηση τοποθετώντας στη θέση του επικεφαλής του (βάσει νόμου) ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Μάλιστα το όφελος είναι διπλό καθώς πέρα από την πλήρη εξαφάνιση της κριτικής περί φοροκεντρικής λιτότητας από τις εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού, ο κύριος Κουτεντάκης, φεύγοντας εγκαίρως από τη θέση του γενικού γραμματέα, και συνεχίζει κανονικά σε δημόσιο αξίωμα και έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η χθεσινή ήταν η "πρώτη έκθεση του Γραφείου με νέα σύνθεση και συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, η οποία διαπιστώνει ευοίωνες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία μετά το θετικό ρυθμό μεγέθυνσης που παρουσίασε το 2017 αλλά και τις προβλέψεις για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης φέτος σε επίπεδα κοντά στο 2%".

Κριτική για την κατάσταση της οικονομίας φυσικά και υπάρχει στην έκθεση του κυρίου Κουτεντάκη αλλά όσα υφίστανται καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται περίπου ως φυσικό φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν αποδίδονται στην επιλογή της φοροκεντρικής λιτότητας από την παρούσα κυβέρνηση την οποία είχε κριτικάρει ο προκάτοχός του κ. Κουτεντάκη στο ανεξάρτητο γραφείο, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Στην πρώτη έκθεση Κουτεντάκη καταγράφονται οι θετικές εξελίξεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της, μεταξύ των οποίων το νέο Πλαίσιο Εποπτείας που βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και το υψηλό δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που φθάνουν τα 130 δις ευρώ όπως και η διαρροή ανθρώπινου εξεδικευμένου δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού και η μακροχρόνια ανεργία.

Σύμφωνα πάλι με το ΑΠΕ, "η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών όπως σημειώνουν πηγές του Γραφείου Προϋπολογισμου του Κράτους στη Βουλή απαιτεί την ανάγκη μιας στρατηγικής μακράς μπνοής με ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος για το πώς θα αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι προκλήσεις".

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο (φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα 95 δισ. ευρώ στις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θέμα στην Ολαννδική Βουλή


Η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει ένα κομματικό στέλεχος, προερχόμενο μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα ανεξάρτητο γραφείο της Βουλής το οποίο έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο του προϋπολογισμού άρα και του υπουργείου Οικονομικών, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Ολλανδή βουλευτής Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ του κεντροδεξιού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ζήτησε απαντήσεις από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα για το κατά πόσο η τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ανεξαρτησία του Γραφείου Προύπολογισμού της Ελληνικής Βουλής. Η ίδια ρώτησε μάλιστα αν θα τεθεί το θέμα αυτό από την Ολλανδική κυβέρνηση σε διμερές αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν πρακτικά...

Απαντώντας στη βουλευτή που έθεσε το θέμα στο Ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόπκε Χούκστρα, ουσιαστικά «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ένα από τα θεσμικά όργανα που παίζουν ρόλο στον έλεγχο των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.

Όταν η κυρία Πλάσχαρτ επέμεινε και ζήτησε να μάθει αν ο διορισμός Κουτεντάκη ήταν σύμφωνος με τους ισχύοντες κανόνες και εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ο Ολλανδός υπουργός απάντησε πως υπεύθυνη για το διορισμό ήταν η ελληνική Βουλή και πως ο κ. Κουτεντάκης επελέγη μεταξύ δέκα υποψηφίων μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Αυτή η συνεδρίαση της επιτροπής δεν ήταν δημόσια και δεν υπήρχαν διαθέσιμα πρακτικά» εξήγησε ο Χούκστρα αρνούμενος πάντως να διεθνοποιήσει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

Στήριξη από Τσακαλώτο

«Εμείς διαλέγουμε ανθρώπους, αντιθέτως με εσάς, επειδή έχουν αξία και ξέρουμε να ξεχωρίζουμε αυτούς που είναι άξιοι και αυτούς που δεν είναι» έχει δηλώσει για το θέμα στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζοντας τον διορισμό του υφισταμένου του και συντρόφου του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς επελέγη

Για την ιστορία η επιλογή του κ. Κουτεντάκη έγινε με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στις αρχές Μαρτίου. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως ανέφερε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Karletos

Οταν το οραμα τους ηταν και ειναι οι "Δημοκρατιες της Λατινικης Αμερικης" ολες οι επιλογες...& πραξεις.... ειναι αναμενομενες ! Ειναι πλεον σαφες οτι η φτωχοποιηση του Ελληνικου Λαου ειναι το απωθημενο τους ! Θα το επιτρεψουμε ???

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΦΥΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ.

DIMITRIOS

Γιατί συγχύζεστε? Δεν έπρεπε να "πληρώσει" κάτι ο κατσαπλιάς -συμμορίτης σ' αυτούς που τον διόρισαν "Διαυθυντή".

Στάθης

Η καταιγίδα φόρων αφορά μειοψηφία του πληθυσμού των 11.000.000 της χώρας, δηλαδή 1.000.000 επιχειρηματιών-επαγγελματιών. Όλα καλά.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Είμαστε τριτοκοσμική μπανανία

Είπε το Ολλανδικό φιλοκαπιταλιστικό όργιο,

"ανεξάρτητους" τους φιλοκαπιταλιστές υπαλλήλους των "ανεξάρτητων" φιλοκαπιταλιστικών αρχών ενός καπιταλιστικού κράτους, ασχέτως εθνικότητας. Τόση ηλιθιότητα μαζεμένη, που την πιστεύουν κιόλας, μόνο στους φιλοκαπιταλιστές στόκους, ανεξαρτήτως έθνους, τη συναντάς. Πιο βλαμμένοι κι από τον Τζήμερο, που θέλει να κάνει καπιταλιστές όλους τους Έλληνες, κατά δήλωσή του σε ένα επικό πάνελ που έκανε τον Παφίλη να κλαίει από τα γέλια.-

σύντροφε δείξε κατανόηση

οι συμμορίτες του ΚΚΕ σε τρεις γύρους κατά του ελληνικού λαου δεν κατάφεραν να μας επιβάλλουν την λαοκρατία τους και την εθνική αποκατάσταση του σλαβομακεδονικού λαου. οι επίδοξοι δοσίλογοι της Σοβιετικής Ένωσης κατέληξαν στην Μακρόνησο, η μας παράτησαν μένοντας απλώς με τα όπλα παρα πόδας στις σοσιαλιστικές τους πατρίδες. εμείς εδώ μην έχοντας βιώσει ένα καθεστώς κομμουνιστών Quislings όχι μόνον δεν γνωρίσαμε τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, όπως υψηλό βιωτικό επίπεδο, μάντρωμα, μονοκομματικό κράτος, την ρουφιανιά σαν καθήκον... μείναμε πίσω και στην πνευματική μας εξέλιξη. πάντως τώρα έχουμε την δυνατότητα ενός τεταρτου γύρου αυτήν την φορα μαζί με τα ταξικά μας αδέρφια από Ασία και Αφρική να φέρουμε σε πέρας την ιστορική μας αποστολή, την νίκη της εργατικής τάξης. η συμμαχία αριστεράς-ισλαμ είναι το μέλλον μας. άλλωστε όπως μας έχουν δείξει στις επιστημονικές τους αναλύσεις στην βάση του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού οι θεωρητικοί του μαρξισμού λενινισμού που αποτελεί το απαύγασμα της ανθρώπινης σκέψης, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού τον ιμπεριαλισμό όπου το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό!

Εκτός λάθους ή παραλείψεως μου....

Όλοι αυτοί που πέρασαν από γραφείο Προϋπολογισμού, είχαν-εχουν άποψη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ. αλλά για μισθούς βουλευτών, γραμματειων, προέδρου Δημοκρατίας και όγκο υπαλλήλων Βουλής και πως προσλήφθηκαν εκει, τι;;;;!!!!

AK

Όχι, δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό το χάλι είναι όσοι τον ψήφισαν. Αν κάποιος δεν μπορούσε ή δεν μπορεί να δει τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μειωμένης αντιλήψεως και δεν έχει καμία δουλειά να ψηφίζει.

Xenos

Φίλε είπες την μεγάλη αλήθεια. Θα προσέθετα και αυτούς που το έπαιξαν αντιδραστικοί και απείχαν από τις εκλογές το 2015. Υπήρχαν μικρότερα αστικά κόμματα για να ψηφίσουν εάν απεχθάνονταν το παλαιό πολιτική σύστημα. ( Δημιουργία Ξανά, Κοινωνία Αξιών κλπ).

kokorikos

φιλοι μου με το δημοψηφισμα του Συριζα καναμε απογραφη των ηλιθιων στην μπανανια, 61%

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΑΠΠΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ .ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ . ΤΟΝ ΚΟΥΝΤΕΝΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΨΕΥΤΗ ΤΣΙΠΡΑ. Τ

Που το περίεργο;

Για τους κομμουνιστές Η αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της ληστρικής φορολογίας ειναι ο πυρήνας της ιδεολογίας τους και άρα κάτι που το επιδιώκουν και το θεωρούν φυσιολογικό, τι δε καταλαβαίνετε; αυτούς ψηφίσατε, φάτε τους στη μάπα.

Αντε ρε όργιο, πανηλίθιο.

Με κομμουνιστές στην εξουσία, ΚΚΕ δηλαδή, οι βιομήχανοι που σε θωπεύουν δεν θα είχαν μαντήλι να κλάψουν [...], που θα πεις τα πιο φιλοκαπιταλιστικά καθηκια όλων των εποχών, τους οπορτουνιστές-σοσιαλδημοκράτες, ως "κομμουνιστές"... κατά παράκληση τού ανεκδιήγητου τσιριχτούλη της ελληνικής πολιτικής, Άδωνη. Όργιο φιλελέ και φυσικά βασιλοχουντοναζιστικό.-

σύντροφε με το υψηλό iq

με κομμουνιστές στην εξουσία θα γ....... προσφέροντας ένα παλιωμένο blue jean, μια οδοντόκρεμα, ένα ζευγάρι naylon κάλτσες. έτσι δεν γινόταν εκεί όπου τα αδελφά κόμματα του ΚΚΕ διαφέντευαν με 99% των ψήφων...

Ετσι!

Πέστα σύντροφε! Ακριβώς αυτό γίνεται στην κίνα οπου το κομμουνιστικό κόμμα δεν έχει αφήσει ούτε εναν εκμεταλευτή βιομήχανο να πίνει το αίμα του κοσμάκη! Απόδειξη οτι υπάρχουν ενα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες εκατομυριούχοι στην κίνα (στοιχεία απο άρθρο deutsche welle, 2017) Επαναλαμβάνω τον αριθμό για να μπορεί να τον διαβάσει και ο τελευταίος ισλαμοκομμουνιστής: 1.600.000 κινέζοι με περιουσία τουλάχιστον 10 εκ γιουάν!

Άντε ρε κομπλεξικά Σταλινα

Ηλίθιος είσαι και φαίνεσαι ρε καραγκιόζη, μια χαρά κομμουνιστές ειναι και κάθε τρεις και λιγο βγαίνουν και το φωνάζουν, βλάκα μια χαρά ΚΚΕ εσωτερικού ειναι και μάλιστα το Δραγασάκη παράλιγο να το βγάλετε και γενικό γραμματέα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

0a39a2d5750d76af07b941d896b0d419_XL

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά εκφράζει τους προβληματισμούς του για τις νέες ρυθμίσεις και επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις οφειλών και δανείων να εστιάζουν στους εισοδηματικά αδύναμους

af73692fe6d7b4f8b5e89ab306873ed3_XL

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας εξηγεί στο «business stories» πώς η χώρα του ξεπέρασε την κρίση με συρρίκνωση Δημοσίου, ανακατανομή πόρων και υγιή αναδιάρθρωση της οικονομίας

kin_5

«Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε έναν αγαπητό προορισμό για ξένες επενδύσεις» αναφέρει η γερμανική υπηρεσία που φιλοξενεί δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Enterprise Greece

6
3fa9d1f6d17c9b1ecfe58b52fb588169_XL

Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. θέσεις εμφανίζεται η ζήτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από πλευράς των εταιρειών γεγονός το οποίο αποτυπώνει κι ένα πρώτο σημάδι για την τάση της αγοράς, μετά το θετικό σερί των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό.