Σε κλίμα αισιοδοξίας οι αγορές μετά την "στροφή" του Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε κλίμα αισιοδοξίας οι αγορές μετά την "στροφή" του Κιμ Γιονγκ Ουν

Συνεχίζεται η ανάκαμψη σε Wall Street και ευρωαγορές καθώς υποχωρούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες - Ισχυρή ώθηση από τα κέρδη της MacDonalds - Στο επίκεντρο και οι δασμοί

wall_street11
Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτέλεσματα και μακροοικονομικά στοιχεία. Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποχωρούν μετά και τη σ'υνοδο των δύο ηγετών της κορεατικής χερσονήσου και την ένδειξη "καλής θέλησης" του Κιμ Γιογκ Ουν, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι θα καλέσει Αμερικανούς ειδικούς και δημοσιογράφους για ως παρατηρητές στο κλείσιμο πυρηνικής εγκατάστασης.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο ενώνουν τις δυνάμεις κατά δυνητικών νέων δασμών από τις ΗΠΑ. Την Κυριακή, οι τρεις χώρες προέτρεψαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην τους εφαρμόσει στη γηραιά ήπειρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο αλλά η Ευρώπη πέτυχε τότε προσωρινή εξαίρεση, η οποία όμως τερματίζεται αύριο.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 24.454 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.678 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% υψηλότερα στις 7.162 μονάδες.

Κλείσιμο
Στο Λονδίνο, ο FTSE κερδίζει 0,1%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έχει οριακές απώλειες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe χάνει 0,2%.

Εταιρικά/μακροικονομικά αποτελέσματα

Η μετοχή της McDonald's καταγράφει κέρδη άνω του 4,5%, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν κερδών και εσόδων που ανακοίνωσε η αλυσίδα εστιατορίων fast food για το α’ τρίμηνο του 2018.

Εν τω μεταξύ, ώθηση στους δείκτες προσφέρει και η αυξημένη δραστηριότητα στις εταιρικές συμφωνίες, με την εταιρεία logistics Prologis να εξαγοράζει την DCT Industrial Trust, ενώ η Marriott Vacations εξαγοράζει την ανταγωνιστική ILG.

Την Κυριακή, οι τρεις χώρες κάλεσαν τις ΗΠΑ να μην εφαρμόσουν τους επικείμενους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ευθυγραμμίστηκε η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Fed.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης της τράπεζας (PCE index) ενισχύθηκε στο 2%, σε ετήσια σύγκριση, από 1,7% έναν μήνα νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές καυσίμων και τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,9% τον περασμένο μήνα, από 1,6% τον Φεβρουάριο του 2018.
Σε μηνιαία σύγκριση, ο δείκτης PCE παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,2%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης