Δεν βλέπει απόφαση για ελάφρυνση χρέους πριν το καλοκαίρι το CNBC

Σεντένο:  Αποφασιστική η ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σχετικά με το πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους - O επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι το "χάσμα" Ευρώπης-ΔΝΤ εδέχεται να μην γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει απόφαση-κλειδί για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά το CNBC βασιζόμενο στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σχετικά με το πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους, και το χάσμα αυτό ενδέχεται να μη γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

Η ιδεά που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η σύνδεση της ανάπτυξης σχετικά με τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της, δηλ. όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανάπτυξης τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα.

Ωστόσο ΔΝΤ και Ευρώπη δεν έχουν τις ίδιες προβλέψεις για το χρέος και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Mario Centeno, επεσήμανε ότι αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ενδέχεται να μην γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

«Η τελική απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα» δήλωσε ο Centeno στους δημοσιογράφους.

Η αναφορά στο «τέλος του προγράμματος» σημαίνει Ιούνιου, παρ' όλο που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

Το CNBC εστιάζει και στην δήλωση του Centeno ότι «στη βάση μιας επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στο CNBC ότι «έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα διότι είναι δικό μας πρόγραμμα τώρα και πρέπει να είναι αξιόπιστο για την ελληνική κοινωνία.

Έτσι υπάρχει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό και επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, έχουμε καθορίσει τρεις προτεραιότητες για την ανάπτυξη, διότι εάν έχεις 15 προτεραιότητες, δεν έχεις καμία προτεραιότητα» δήλωσε και υπογράμμισε ότι τρία αυτά σημεία θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 88 μέτρα ώστε να βγει από το πρόγραμμα» καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Βασίλης

Δεν μαζεύετε καλύτερα τα χρήματα που χρωστούν σε εφορίες και ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες οι μπαταχτσήδες???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

29
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2