Δεν βλέπει απόφαση για ελάφρυνση χρέους πριν το καλοκαίρι το CNBC

Σεντένο:  Αποφασιστική η ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σχετικά με το πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους - O επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι το "χάσμα" Ευρώπης-ΔΝΤ εδέχεται να μην γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει απόφαση-κλειδί για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά το CNBC βασιζόμενο στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σχετικά με το πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους, και το χάσμα αυτό ενδέχεται να μη γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

Η ιδεά που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η σύνδεση της ανάπτυξης σχετικά με τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της, δηλ. όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανάπτυξης τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα.

Ωστόσο ΔΝΤ και Ευρώπη δεν έχουν τις ίδιες προβλέψεις για το χρέος και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Mario Centeno, επεσήμανε ότι αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ενδέχεται να μην γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

«Η τελική απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα» δήλωσε ο Centeno στους δημοσιογράφους.

Η αναφορά στο «τέλος του προγράμματος» σημαίνει Ιούνιου, παρ' όλο που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

Το CNBC εστιάζει και στην δήλωση του Centeno ότι «στη βάση μιας επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στο CNBC ότι «έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα διότι είναι δικό μας πρόγραμμα τώρα και πρέπει να είναι αξιόπιστο για την ελληνική κοινωνία.

Έτσι υπάρχει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό και επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, έχουμε καθορίσει τρεις προτεραιότητες για την ανάπτυξη, διότι εάν έχεις 15 προτεραιότητες, δεν έχεις καμία προτεραιότητα» δήλωσε και υπογράμμισε ότι τρία αυτά σημεία θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 88 μέτρα ώστε να βγει από το πρόγραμμα» καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Βασίλης

Δεν μαζεύετε καλύτερα τα χρήματα που χρωστούν σε εφορίες και ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες οι μπαταχτσήδες???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

5
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

3
92c7ae63ae7f8a3866b3919bf0ef0eb8_XL

Σε ιστορικά υψηλά για το πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 440 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου.