Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα

tsakalotos_moscovici_arthroo2

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα παρακολούθησης για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Όπως είπε αυτό είναι απαραίτητο «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Τόνισε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για το ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι έχει γίνει το 90% της δουλειάς και μένει το 10% προσθέτοντας ότι «ιδεατά πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου».

«Διαπιστώνω πρόοδο αλλά πρέπει να γίνει κάποια δουλειά» είπε ο κ. Μοσκοβισί αλλά ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης «δεν πρέπει να μοιάζει σαν τέταρτο πρόγραμμα. Δεν πρέπει να υπάρξει για την Ελλλάδα τέτατρο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να βγει στις αγορές».

Μιλώντας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, να είναι σχεδιασμένο από τους Έλληνες και να γίνει ιδιοκτησία τους.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους είπε ότι «κυκλοφορεί "στον αέρα" η γαλλική πρόταση και θα το συζητήσουμε το θέμα αυτό».

«Παλεύω για χρόνια για την Ελλάδα ώστε να μείνει στην Ευρωζώνη γιατί πίστευα ότι ήταν σημαντικό για τους Έλληνες και για την ακεραιότητα της ΕΕ. Ήμουν εδώ όταν αποφύγαμε το 2015 το Grexit. Ολοκλήρωση του προγράμματο θα σημαίνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αποτελεί απόδειξη για την Ευρώπη ότι η κρίση είναι πίσω μας».

«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος» κατέληξε για την Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σεντένο: Η Ελλαδα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ο Πορτογάλος πολιτικός εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ιδίως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

Έτοιμα μόνο 20 από τα 88 προαπαιτούμενα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο της υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενών της τετάρτης αξιολόγησης. Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr τα προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί δεν ξεπερνούν τα 20 ενώ οι εκτιμήσεις που κάνουν οι θεσμοί αυτή τη στιγμή με βάση το ρυθμό με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι ότι θα έχει ολοκληρώσει μόλις 40 ως το τέλος Ιουνίου και το πολύ 60 στο τέλος Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα).

Αυτό σημαίνει ότι στο ολιστικό πλάνο που θα αποτελέσει τη βάση για το λεγόμενο "μνημόνιο χωρίς λεφτά" (αντί για δόσεις θα δίδεται ελάφρυνση χρέους σε δόσεις), θα πρέπει να προστεθούν οι ουρές της 4ης αξιολόγησης, δηλαδή τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει στο κείμενο και μία ρήτρα μη-αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των τριών προηγούμενων μνημονίων κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν κανονικά η μείωση της συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει πίσω μέτρα των προηγούμενων προγραμμάτων όπως οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ..

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΡΕ ..ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ .ΕΤΣΙ?

seluk

Το 10% ειναι το αγγουρι. Τα καλυτερα τα αφησαν για το τελος. Μειωση αφορολογητου και κοψιμο συνταξεων. Συγχαρητηρια στον καταληψια που μας εβγαλε απο τα μνημονια και μας οδηγησε στη γη της επαγγελιας

Μακάρι ! Διότι το ντόπιο στοιχείο

είναι ανηλεές! Όσο και να ληστέψουν οι Ευρωπαίοι τους κατσαπλιάδες δεν τους φτάνουν με τίποτα ! Κινδυνεύουμε από το κράτος και τους πολιτικούς ! Το απαράδεκτο κράτος - που ΔΕΝ είμαστε εμείς- κλέβει χωρίς συνέπειες , μας χρωστάει επι έτη χωρίς τιμωρία , κρατά ομήρους τις περιουσίες μας, μας υποχρεώνει να πληρώνουμε πανάκριβα ανύπαρκτες υπηρεσίες ( παιδεία , υγεία) και τους τεμπελχανάδες δημόσιους υπάλληλους ! Το αισχρότερο κράτος στον κόσμο είναι το Ελληνικό ! Κρίμα που δεν είμαι δικηγόρος να τους πάω στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !

@@@

Άλλα μας είπε ο Γιούνκέρ, άλλα λέει αυτός. Ποιον να πιστέψουμε;

αληθειες

Είται το θέλεται είται όχι ο Αλέξις μας έβγαλε από τα μνημόνια.

Left4ever

Εσύ τώρα καταλαβαίνεις τι γράφουν τα ψηφοδέλτια όταν ψηφίζεις, ή ψηφίζεις στην αλβανία; 'Ασε τον αλέξη και τα μνημόνια και τράβα να δουλέψεις, αντί να περιμένεις το μέρισμα.

stateofmonkeys

Οι ηρωικοί διαπραγμετευτές των 17 ωρών εργασίας (το έτος), ωσάν ακαταλόγιστα παιδαρέλια, ανακαλύπτουν πόντο-πόντο το λαχανικό που κέρδισαν για χάρη μας, για να κάνει ο κάθε λωλοστεφανής τσίπροκαμμένος-μπαρούφας-παππάς-τσακαλώτος το βιογραφικό του. Κάθε ημέρα κυνισμού, κοροιδίας και αριστερού χαβαλέ θα εξοφληθεί στους πολίτες με τόκο, ας μένουν όλοι σίγουροι.

Μοσχοβολί βρώμα

Βεβαίως κύριε Μοσχοβισί και πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας για να σιγουρευτείτε πως η Ελλάδα θα γεμίσει από λαθρομετανάστες έχοντας γίνει και επίσημα πια αποθήκη ανθρώπων (κάθε καρυδιάς και από όπου Γης) της Ε.Ε των λαών, των αξιών και προπαντός της αλληλλεγγύης ...

kyriakos

Βγαίνουμε από τα μνημόνια!!! Πόσο ξεδιάντροπα βλακας μπορεί να είναι ένας λαός ώστε να πιστεύει ότι με 400 δισεκατομμύρια χρέη, με ανειπωτα βλακες κατοίκους και με τρέλα σουργελα πολιτικούς μπορεί να αφεθεί ελεύθερος να καταστραφεί. Το μόνο καλό που έχει συμβεί είναι το χρέος γιατί έχουμε "συνεταιρους" που έχουν συμφέρον να μην καταστραφουμε. Το αν θα ζήσουμε ως σκλάβοι δεν τους ενδιαφέρει γιατί για μέχρι εκεί μας έχουν ικανούς.

?

Οι γύφτοι έγιναν "ρομά" και οι υπερφορολόγηση δίχως αύριο "μεταρρυθμίσεις".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

6