Handelsblatt: Πιο ωφελημένη από όλους η Γερμανία από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ - Γλίτωσε δισεκατομμύρια μετά την κρίση

dr

Απόλυτα κερδισμένη από την πολιτική Ντράγκι η γερμανική οικονομία, παρά τη σκληρή κριτική της για τα χαμηλά επιτόκια - Στην 7η θέση η Ελλάδα

Ουκ ολίγα χρήματα εξοικονόμησε η Γερμανία το διάστημα 2008-2017, μετά την κρίση δηλαδή, χάρις στα χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αποκαλύπτει η διεθνής έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Γερμανία "γλίτωσε" 162 δισεκατομμύρια από την χαλαρή πολιτική Ντράγκι, γεγονός που την καθιστά την πιο ωφελημένη ευρωπαϊκή χώρα από τα χαμηλά επιτόκια. Και όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία ασκεί την πιο σκληρή κριτική ενάντια στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και κυρίως στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Όπως τονίζει η Handelsblatt, από τότε που ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν τη γερμανική κυβέρνηση να γεμίσει τα ταμεία της με μετρητά. Οι πληρωμές των τόκων του γερμανικού χρέους είναι όλο και πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Αντί να πληρώσει τόκους ύψους 450,4 δισ. ευρώ μεταξύ 2008 και 2017, όπως προέβλεπαν οι ετήσιοι προϋπολογισμοί, νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι η Γερμανία κατέβαλε μόλις 288 δισ. ευρώ.

Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ύψους 162 δισ. ευρώ, ποσό που φθάνει σχεδόν στο 50% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι γερμανικές δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα έχουν τόσο καλή πορεία χάρη στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ διαχειρίστηκε την κρίση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κράτη και οι τοπικές αρχές είναι όλοι μεγάλοι νικητές», υποστηρίζει ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW και προσθέτει ότι «χωρίς την πολιτική μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ, η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz είναι επίσης ένας μεγάλος κερδισμένος από την πολιτική της ΕΚΤ. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχεδιάζει να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 46 δισ. ευρώ. Παράλληλα επειδή η Γερμανία δεν έχει εκδώσει νέο χρέος τα τελευταία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ο Scholz θα απολαμβάνει των ωφελειών της πολιτικής της ΕΚΤ για αρκετά ακόμη χρόνια.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επωφελήθηκαν επίσης από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, οι αποφάσεις του Mario Draghi βοήθησαν ώστε να μειωθούν δραστικά οι πιέσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να επωφελούνται από τον συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και ανάκαμψης.

hs


Το 2018 θα είναι το πρώτο έτος από την ίδρυση του ευρώ, στο οποίο όλα τα κράτη μέλη θα αναφέρουν ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους κανόνες του Συμφώνου του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank, οι 19 χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν συλλέξει συνολικά 1,15 τρισ. τόκους από το 2008, σε σύγκριση με τα επιτόκια πριν από την κρίση.

Από αυτές, η Γαλλία «γλίτωσε» πληρωμές ύψους 275 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία «έσωσε» 216 δισ. ευρώ. Τα 16 ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας και εκατοντάδες τοπικές αρχές επωφελήθηκαν επίσης από την πολιτική του κ. Draghi.

Το 2007, τα ομοσπονδιακά κράτη είχαν συλλογικά δάνεια ύψους 500 δισ. ευρώ. Ενώ ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σήμερα στα 620 δισ. ευρώ, οι συνολικές δαπάνες για το χρέος έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το ύψος στο οποίο βρίσκονταν πριν από μία 10ετία.

Την τελευταία δεκαετία τα ομοσπονδιακά κράτη έχουν καταβάλει τόκους συνολικού ύψους 83,7 δισ. ευρώ, ενώ οι τοπικές αρχές διέδωσαν 18,9 δισ. εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sev

Στο μηνιαίο του δελτίο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η στασιμότητα της παραγωγικότητας θέτει σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές μετά από 9 χρόνια

uytXL

Δεκτή έκανε η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει στις 15 Νοεμβρίου, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, ζητώντας να μην υπάρξει μεταβολή στο περιουσιακό καθεστώς της εταιρείας Folli - Follie

greece_economy

Ελλάδα - Ισπανία - Ιρλανδία σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας - «Πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που είχαν πληγεί ιδιαιτέρως έντονα από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έναντι άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ», γράφει το δημοσίευμα 

3
dasikoi_xartes

Άρον-άρον τρέχει να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των δασικών χαρτών στο νησιωτικό χώρο. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς καθώς έχει αναρτηθεί το 52% της χώρας, αρχίζει να αποκαλύπτει και την άλλη πλευρά του …φεγγαριού. 

porto_helio

Ήταν ένα από τα σημαντικά ξενοδοχειακά deals της περασμένης χρονιάς με δεδομένα και τα ηχηρά ονόματα αγοραστών και πρώην ιδιοκτητών, ενώ τώρα έκλεισε μία νέα συμφωνία, αυτή τη φορά για το management του ξενοδοχείου.