Επέβαλαν τριπλάσια λιτότητα για να πιάσουν το υπερ-πλεόνασμα των 4,5 δισ. το 2017

tsakalotos_main01

Η κυβέρνηση το «πέτυχε» με παράνομες κρατήσεις  και στάση πληρωμών - Στα χαρακώματα με το ΔΝΤ επειδή επιμένει σε νέα μέτρα το 2019

Διαπραγματευτική στροφή επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά τις άγονες συναντήσεις Τσακαλώτου
 – Χουλιαράκη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
στην Ουάσιγκτον. Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε με το υπερπλεόνασμα που «έχτισε» για το 2017 (7,5 δισ. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ με τους όρους του Μνημονίου) να αποστομώσει το ΔΝΤ για να μην επιμείνει στη λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2019, επιχειρεί τώρα να το αξιοποιήσει σαν απειλή προς το Ταμείο για να κάνει υποχωρήσεις, προβάλλοντας ότι δεν έχει ανάγκη την στήριξή του για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.


Αυτό έγινε ξεκάθαρο από την ώρα που ο Πρωθυπουργός είπε χθες πως «δεν είναι το τέλος του κόσμου» αν δεν μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως εάν δεν μπορέσει να κεφαλαποιήσει διαπραγματευτικά τις τεράστιες θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον λαό, το υπερπλεόνασμα και οι θυσίες του 2017 θα αποδειχθεί πως ήταν αχρείαστες.«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ»Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που δίνει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, έστελνε μιλώντας στο protothema.gr το δικό του μήνυμα προς το ΔΝΤ: «Σε μια χώρα με ιστορικά αδύναμους δημοσιονομικούς θεσμούς και μία οικονομία που μέχρι το 2016-2017 χαρακτηριζόταν από υψηλή αβεβαιότητα, το να πετυχαίνεις και να υπερβαίνεις τους στόχους σου όταν κανείς δεν το περιμένει, πείθει πως η χώρα γυρίζει σελίδα, εμπεδώνει την εμπιστοσύνη και επιτρέπει την ασφαλή έξοδο στις αγορές. Έτσι πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων και όχι με φωνές και παράπονα» τόνιζε.


Διαμηνύει δηλαδή στο ΔΝΤ ότι με τέτοιο υπερπλεόνασμα, δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να παρακαλά το Ταμείο να βάλει την «υπογραφή» του στην έξοδο της Ελλάδας από το 3οΜνημόνιο.


Ανάλογα μηνύματα απαξίωσης της συμμετοχής του ΔΝΤ έστειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος , λέγοντας προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει» και εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του ΔΝΤ, θα σταματήσει να ζητά την εφαρμογή των μέτρων (για τις συντάξεις και το αφορολόγητο) νωρίτερα.Αχρείαστη υπερ-λιτότηταΟι «ασκήσεις θάρρους» για καθαρή έξοδο χωρίς το ΔΝΤ είχαν ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα χθες, από τον ίδιο πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε για να «ακυρώσει» διαπραγματευτικά το ΔΝΤ, «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι».


Ουσιαστικά όμως ο πρωθυπουργός «ακύρωνε» έτσι και την αξία του υπερπλεονάσματος ως το «ανάχωμα» το οποίο, όπως θεωρούσε η κυβέρνηση, θα έπειθε το ΔΝΤ να μην ζητάει πρόσθετα μέτρα. Και αυτό γιατί προ ημερών ο Πόουλ Τόμσεν από την Ουάσιγκτον «άδειασε» την κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, λέγοντας πως δεν έχει σημασία αν έπιασε τους στόχους η χώρα, αλλά αν αυτό έγινε με διατηρήσιμο και φιλικό για την Ανάπτυξη τρόπο.


Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν και παραμένει ο μόνος σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης που ζητά δραστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο πρωθυπουργός έδειξε πως για πρώτη φορά επί των ημερών του, το ΔΝΤ αρχίζει να υπαγορεύει τόσο απαιτητικά τους όρους για να μπει στο πρόγραμμα. Για να μην ζήσει αυτό που έζησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το απειλεί -με όπλο τα υπερπλεονάσματα- ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές και από τα Μνημόνια, ακόμα και χωρίς την υπογραφή του. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγορές ομολόγων και το κόστος δανεισμού της χώρας.Μπούμερανγκ το υπερπλεόνασμα…Στην πράξη, όπως φαίνεται ως τώρα τουλάχιστον, το υπερπλεόνασμα όχι μόνον δεν στάθηκε "ανάχωμα" στις πιέσεις των δανειστών, αλλά τελικώς κατάφερε να ανοίξει την όρεξή τους και για διπλάσια μέτρα το 2019!


Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανακοίνωσε πρώτος πως το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα έφτασε το 2017 –με βάση το Μνημόνιο- στο 4,2% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ (πρώτες εκτιμήσεις). Ο στόχος στο Μνημόνιο για το 2017, μετά την σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το 2015, είχε μειωθεί στα 3 δισ. ευρώ (1,75% του ΑΕΠ). Δηλαδή η κυβέρνηση υπέβαλε την χώρα σε υπερδιπλάσια λιτότητα (4,5 δισ. ευρώ επιπλέον) από όσο απαιτούσε το Μνημόνιο.


Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια».Ενώ όμως έως το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ακολουθούσαν την «γραμμή» (εντός και εκτός συνόρων) πως πρέπει να μειωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και πως ήταν αδύνατον να επιτευχθούν υψηλά πλεονάσματα από κατεστραμμένη χώρα, πλέον η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή πέτυχε υπερδιπλάσιο πλεόνασμα κι από όσο απαιτούσε το Μνημόνιο, ενώ δεσμεύεται και ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.Πλεόνασμα φτώχειαςΣτην πραγματικότητα μάλιστα, για να πετύχει τον στόχο της η κυβέρνηση, το 2017 υπέβαλε την χώρα σε …τριπλάσια λιτότητα από όση είχε συμφωνηθεί!! Και αυτό γιατί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχε συσσωρευθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5% αντί 1,75% του ΑΕΠ ή –σε απόλυτους αριθμούς- 8,75 δισεκατομμυρίων ευρώ , αντί μόλις 3 δισ. ευρώ! Μόνον τις τελευταίες μέρες του 2017 επέστρεψε σαν «κοινωνικό μέρισμα» περί τα 1,25 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), εκ των οποίων μεγάλο μέρος ήταν παράνομες κρατήσεις εισφορών Υγείας στους συνταξιούχους.Είναι χαρακτηριστικό όμως και ότι αυτά τα «χρωστούμενα» 320 εκατ. ευρώ της πενταετίας 2012-2016 που επέστρεψε σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, δεν τα απάλλαξε από τον φόρο όπως τους «μποναμάδες» που μοίρασε. Το δημόσιο τα επέστρεψε άτοκα και τα έβαλε στα ΑΤΜ χωρίς να αποδώσει αναλυτικό λογαριασμό στους δικαιούχους. Ακόμα χειρότερα, τα έβαλε να φορολογηθούν όλα μαζεμένα σαν εισοδήματα του 2017 (εμφανίζονται ποσυμπληρωμένα στο Ε1) αυξάνοντας τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι δικαιούχοι για τα λεφτά που στερήθηκαν επί μια εξαετία.Για να μην πληρώσουν άδικα φόρους, η ΑΑΔΕ έδωσε την δυνατότητα στου συνταξιούχους να καταθέσουν χωρίς πρόστιμο αναδρομικές δηλώσεις για να φορολογηθούν λίγα-λίγα κάθε έτος από το 2012 και μετά, αξιοποιώντας και το υψηλότερο αφορολόγητο ή τις φοροαπαλλαγές που ίσχυαν πριν περικοπούν το 2015. Αλλά και έτσι πάλι δεν θα γλιτώσουν κόπο και έξοδα, αφού θα πρέπει ακόμα και να μετακινηθούν από νησί σε νησί για να καταθέσουν αυτοπροσώπως τροποποιητικες δηλώσεις στην ΔΟΥ.Αλλά και για όλες τις άλλες (επίσημες) οφειλές του Κράτους, που τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 3,4 δισ. ευρώ, πλήρωσε μόλις 85 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα. Και αυτό γιατί, αν και διατηρούσε περίσσιο υπερ-πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ στα ταμεία της έως και ένα μήνα πριν, από τον Ιανουάριο άρχισε να «χτίζει» και νέο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Όσο για τις «αφανείς» οφειλές (διπλές και τριπλές ασφαλιστικές κρατήσεις από τον ΕΦΚΑ, αναδρομικά με αποφάσεις δικαστηρίων κλπ) αυτές η κυβέρνηση τις συνυπολογίζει ακομα στο «πλεόνασμα», αν και σύντομα θα πρέπει πλέον και να τις διακόψει, αλλά και να τις επιστρέψει.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

επαμιτης

η γενοκτονια του ελληνικου λαου θα βαθυνει. μεγαλο κοψιμο συνταξεων και μισθων ερχεται το 19 και νεα αυξηση της φορολογιας. δεκαδες χιλιαδες ελληνων θα χασουν τα σπιτια τους φετος απτο δημοσιο και τις τραπεζες και στα επομενα χρονια θα γινουν εκατονταδες χιλλιαδες. ολοι αυτοι οι συμπολιτες μας μπορει αναμεσα τους και εμεις θα ειναι αστεγοι και στο ελεος του θεου. οι αυτοκτονιες δυστυχως θα αυξηθουν.

Ευεργετημένος

Κίνημα δεν πληρώνω. Τώρα έχωσα και τη γυναίκα μου καθαρίστρια στο υπουργείο οικονομικών και κλάψτε εσείς κορόιδα που σας παίρνουμε τα σπίτια. 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ; 41 ο Συριζα.

Πρωην Ελευθερος Επαγγελματιας νυν Ανεργος

Με το πλεονασμα σας αναγκάστηκα να βάλω λουκέτο σε μαγαζί που ζούσε 2 οικογένειες για 23 ολόκληρα χρόνια. Να το χαίρεστε. Δεν έχουμε να φάμε πόσο μάλλον να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ντροπή σας πραγματικά. Μασ καταστρεψατε!

Πρωην ΚΚΕΣ νυν Συριζα

Θα σας τα δώσουμε σε μέρισμα και σχολικά γεύματα. Τι; Που τα θυμήθηκα αυτά; Το μέρισμα το πήραν οι λάθρο και οι ρωμά; Σαχλαμάρες εμείς είμαστε εδώ για τον απλό πολίτη! 3.5 χρόνα παλεύω να σκίσω αυτό το κωλομνημόνιο και όσο προσπαθώ τόσο πολλαπλασιάζεται. 900 σελίδες δε σκίζονται εύκολα, αν δν πιστεύετε δοκιμάστε το στο σπίτι.

Αφισοκολλητης με Επιδομα

Δε χρειαζόμαστε ούτε ΔΝΤ ουτε λεφτά. Έχουμε Ρουβίκωνα εμείς

θα

δείτε τι θα κανει ματωμενο πλεόνασμα: θα το μοιράσει σε επιδόματα για δηθεν φτωχούς και προσφυγες και νεων διορισμών(banka μελλοντικών ψηφοφόρων) Δουλευω το κοροιδο να ματωνω εις υγειαν των τσαμαπατζήδων φτανει πια ως εδώ!

Ζήσης

Γεια σου, μεγάλε Αλέξη Τσίπρα!!!!!!! Μόνο εσύ κατάφερες τους φοροφυγάδες και τους μπαταξήδες να τρέξουν και να πληρώσουν τις οφειλές τους, και τους οποίους οι πολιτικάντηδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους είχαν αφήσει ασύδοτους και να κάνουν ό, τι ήθελαν επί τόσα χρόνια. ΝΔ ,ΠΑΣΟΚ και όλοι αυτοί έκαναν το μεγάλο φαγοπότι, αλληλοκαλυπτόμενοι και τρώγοντας με αδηφαγία το δημόσιο χρήμα του ελληνικού, και κλέβοντάς το για να το μεταφέρουν σε "επίγειους παραδείσους" και να το κρύψουν εκεί πολύ καλά. Αποκάλυψες τα τεράστια σκάνδαλά τους που όζουν από ακρόν είς άκρον στη χώρα μας που την κατέκλεψαν, την κατερήμαξαν, την έδεσαν χειροπόδαρα με μνημόνια και την γελοιοποίησαν διεθνώς. Μόνο εσύ, ως Μέγας ηγέτης που σε αναγνωρίζουν όλοι διεθνώς, ανασταίνεις την Ελλάδα, την έβγαλες από τα μνημόνια και αρχίζεις πλέον τη μεγάλη ανάπτυξή της. Και όλο αυτό το σάπιο κατεστημένο του παρελθόντος, το βυθισμένο σε τεράστια σκάνδαλα και απατεωνιές επιδιώκει τώρα τον ρεβανσισμό ακι σε πολεμάει ανηλέως μέσα από τα Μέσα Μαζικής εαξαπάτησης που τα ελέγχει ακόμα για να παραπλανά τον λαό. Με το καλό κουμάντο που έκανες γέμισες τα ταμεία του κράτους για να προχωρήσεις τώρα σε μεγάλα έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα μας και όλους αυτούς τους αεριτζήδες και κλέφτες του παρελθόντος που συμπορεύονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο εχέφρων ελληνικός λαός με την ψήφο του θα τους ξαναστείλει εκεί που τους αξίζει, δηλαδή στην αντιπολίτευση και στην διάλυσή τους μέσα στη σαθρότητα που οικοδόμησαν από δεκαετίες τώρα. Προχώρα ακάθεκτος, Μεγάλε Αλέξη, και ολος ο λαός είναι μαζί σου και θα σου δώσει ποσοστά πάνω από 40%, διότι μόνο εσύ μπορείς να φτιάξεις μια ευνομούμενη και αναπτυγμένη χώρα. και θα τα καταφέρεις όσο και να σε πολεμάνε οι αχρείοι που μας κατέστρεψαν με τα μνημόνιά τους και τα κερατά τους μέσα..

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΤΟ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣΧΕΡΟΥΣ ΠΑΥΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΣΩΡΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΣ, (ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟ ''ΤΕΡΑΣ'' ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ).

Αριστερά καζίκια!

Ευκλείδη ΕΛ(Α)-ΠΗΔΑ μας!

Tsipras

σαν να λεμε Τσαουσεσκου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sev

Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

6
ftwxeia1

Η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Κομισιόν εξήγησε τους λόγους που η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις – Στο «κόκκινο» οι δείκτες για το χάσμα των δύο φύλων, το ποσοστό φτώχειας και το διαθέσιμο εισόδημα

1
megaro-maximou-ktirio-proi

«Έχουμε ακόμα δρόμο» δήλωνε νωρίτερα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο - Αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους δανειστές, το Μαξίμου δεν χαρακτηρίζει «μονομερή ενέργεια» την κατάθεση του σχεδίου νόμου

3