Πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% για το 2017 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

elstat_2

Το πλεόνασμα του 2017 ήταν υπερδιπλάσιο του Μνημονιακού Στόχου για 1,75% - Αν συνυπολογιστούν και τα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν μαζεμένα τον Δεκέμβριο σαν έκτακτες παροχές, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν τριπλάσιο του μνημονιακού στόχου, της τάξεως του 5% του ΑΕΠ ή περί τα 8,5 δισ. ευρώ συνολικά

Από τις Βρυξέλλες και τον Επίτροπο Μοσκοβισί –πριν από το υπουργείο Οικονομικών- ανακοινώθηκε τελικά ότι το «καθαρό» πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους μνημονίου) διαμορφώθηκε στο 4,2% το 2017. Μία ώρα αργότερα και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 ανήλθε σε 4,2% του ΑΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, το πλεόνασμα του 2017 ήταν υπερδιπλάσιο του Μνημονιακού Στόχου για 1,75%. Αν συνυπολογιστούν όμως και τα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν μαζεμένα τον Δεκέμβριο σαν έκτακτες παροχές και επιστροφές παράνομων παρακρατήσεων, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν τριπλάσιο του μνημονιακού στόχου, της τάξεως του 5% του ΑΕΠ ή περί τα 8,5 δισ. ευρώ συνολικά!

Από το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται πλέον τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν ως "ασπίδα" για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ακόμη το ΔΝΤ αμφισβητεί πως είναι διατηρήσιμα. Δεσμεύεται όμως για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα που υπόσχεται και φοροελαφρύνσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι:

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Φχψ

ΕΛληνική ΣΤατιστική Αρχή , δηλαδή ΕΛΣΤΑ και όχι ΕΛΣΤΑΤ

Φιλότιμο δεν υπάρχει ;;

Εχουν το θράσος να επαίρονται για τέτοιο πλεόνασμα αφού έχουν πιει το αίμα του λαού με χοντρό καλαμάκι !!!!

κοινος νους

και ακομη ειναι η αρχη μιας και πλεον η παταξη της φοροδιαφυγης ειναι γεγονος.οχι οπως επι δεξιας που πληρωναν τα συνηθη υποζυγια μισθωτοι και συνταξιουχοι

ο σκοταδοψυχος

ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ?

ΝΙΚΟΣ

και κλάμα η Νδούλα....και οι ψηφοφόροι της. Τι θέλατε ρε; Να μην είχαμε πλεόνασμα (έστω και με θυσίες) για να έχετε να λέτε; Ντροπή σας...

Δεν μασαμε

Να πληρώσει ο Τσιπρας τις 250000 συντάξεις που χρωστάει και μάλιστα αναδρομικά τα δύο τελευταία χρόνια και μετά να δούμε τι θα περισσέψει από το πλεόνασμα......

Ακριβώς η δημιουργική λογιστική....

Αν πληρώσει τις συντάξεις που εκκρεμούν, και τα 3,5 δις που χρωστάει σε ιδιώτες προμηθευτές κλπ, έχει μηδενικό πλεόνασμα. Ο προϋπολογισμός κλείνετε κατά βούληση και όχι με μαθηματικούς κανόνες. Ακριβώς το ίδιο μαϊμού λογιστικό σύστημα χρησιμοποιούν και οι εταιρείες. Μπορεί μια εταιρεία να χρωστάει δίς και να εμφανίζει κέρδη ,όποτε γουστάρει. Και ξαφνικά μεταφέροντας το χρήμα σε offshore πτωχεύουν και μένει το χρέος για τους μακάκες.

Κ γω

Αν κανω μια επιχειρηση κ δεν πληρωνω,δεη οτε νερα ενοικια προμηθευτες,κ υπαλληλους να δεις τι πλεονασμα θα χω.α να χαθειτε,γελοιοι.

Καλιγούλας

Ο Κούλης γνωρίζει ότι εάν ο Τσίπρας ολοκληρώσει το Μνημόνιο θα τελειώσει πολιτικά αφού αμφισβητούσε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερη λιτότητα και επεδίωκε τη συσπείρωση των Ευρωπαϊστών με το φόβο της δραχμής. Επομένως αυτός αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis για την εξόντωση πολλών μεγάλων πολιτικών πλην Καραμανλικών ώστε να εκβιαστεί η Ευρώπη ότι αν δεν ρίξει τον Τσίπρα αρνούμενη κούρεμα χρέους, έξοδο στις αγορές, λήξη εποπτείας και άρση των capital controls, τότε η έρευνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Κούλης θα προχωρήσει και θα κυριαρχήσουν οι Καραμανλικοί, στερώντας από την κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ που θα θελήσουν να επαναπατριστούν προκαλώντας πολιτική αστάθεια. Οι Καραμανλικοί έχουν καλύτερες σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία και χειρότερες με Ευρώπη από κάθε άλλο πολιτικό φορέα. Οπότε η Ευρώπη παύει να είναι συνεργάσιμη στις μεταρρυθμίσεις και κόβει τις προσφυγικές ροές χωρίς πιέσεις σε Τουρκία για να πέσει γρήγορα ο Τσίπρας και να προλάβει ο Κούλης να πάρει την εξουσία κλείνοντας την υπόθεση Novartis που αυτός άνοιξε πριν αλώσουν τη Νέα Δημοκρατία οι Καραμανλικοί που φοβάται η Ευρώπη ότι θα της πάρει την Ελλάδα αλλάζοντας συμμαχίες. Επίσης ο Κούλης εμπόδισε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απειλώντας τους ότι δεν θα πιέσει τη Φώφη να συγκυβερνήσει μαζί του και θα προτιμήσει συνεργασία με Χρυσή Αυγή αν δεν ρίξουν τον Τσίπρα και με τον καιρό ο Κούλης χάσει ψήφους και ανεβεί η Φώφη παύοντας να είναι δεκανίκι. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να φέρει επενδύσεις αλλά σίγουρα θα θίξει πολλούς που για χάρη του Κούλη κόβουν τη ρευστότητα από την Ελλάδα όσο κυβερνά ο Τσίπρας για να μην ενωθεί η Χρυσή Αυγή με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές όσο ανέρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα επειδή αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές και δεν θέλει να συγκεντρωθούν στην Τουρκία ενώ η Ευρώπη έπαυσε ακαριαία να δέχεται πρόσφυγες όπως εδώ και χρόνια, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία που πρωταγωνίστησαν στο προσφυγικό σε σύγκρουση χωρίς να παίρνει υπεύθυνη στάση περιμένοντας τον Κούλη, ενώ αν δεν πέσει ο Τσίπρας σύντομα Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζονται με Καραμανλή ή Χρυσή Αυγή να στήσουν μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια που οδηγούν κατευθείαν σε Τρίτο Παγκόσμιο, κάτι που η Τερέζα Μέι εκμεταλλεύεται στη διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε με τον Πούτιν για να κερδίσει ψήφους απέναντι στον αναδυόμενο Κόρμπιν, όσο η παγίωση Τραμπ ευνοεί τον Καραμανλή και τη Χρυσή Αυγή ενώ ο Ομπάμα ήταν πιο διπλωμάτης με Τουρκία και υπέρ των προσφύγων, στηρίζοντας με άμεσες παρεμβάσεις την Ευρωπαϊκή ενότητα.

Κόψε ράψε

Ρε παιδιά με εκείνον τον κόφτη τι γίνεται;

να πως γίνεται

Ρε παιδιά πως γίνεται το ΑΕΠ του 2017 να είναι μικρότερο από αυτό του 2014, ρε παιδιά πως γίνεται το χρέος σε απόλυτο ποσό να είναι μεγαλύτερο από το 2015?

Μα

Μα κάθε χρονιά των Μνημονίων έτσι γίνεται. Μειώνεται το ΑΕΠ και μεγαλώνει το χρέος. Κάνε την σύγκριση πχ. 2011 και 2014 και θα δεις το ίδιο

Ακόμα να φτάσουμε στο 2014;;;

Μετά 3 χρόνια το ΑΕΠ είναι 1 δισ. κάτω από το 2014. Και αφού με τόσα μέτρα -μετά τον Βαρουφάκη- εξακολουθεί να αυξάνεται 2,2-2,3 δισ. ευρώ τον χρόνο (2016 και 2017) άρα στα 3 χρόνια χάσαμε πάνω από 5 δισ. και τώρα έπρεπε να είμαστε πάνω από και τα 180 δισ. ευρώ. Το 2018 ίσως καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί πού είμαστε τότε.

john

Πρωτογενές πλεόνασμα 4% όταν το έλλειμμα της σύνταξης -μισθών-φόρων ξεπέρασε και το 60%.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

frf_XL

Στην αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς το θέμα της συμφωνίας με τη Shell για την αποεπένδυση από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αναφέρθηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θοδωρής Κιτσάκος.

95a84250b1f8f7218888505635ced801_XL

Η ναυτιλιακή κοινότητα να έχει αναστατωθεί από τα νέα μέτρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ-ΙΜΟ για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία που θα ισχύσουν από την 1-1-2020.

oures_main01

Στα 103,09 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς δημιουργήθηκαν νέες υποχρεώσεις ύψους 7,84 δισ. ευρώ - Αυξήθηκαν κατά 312.812 οι φορολογούμενοι που χρωστούν έως 500 ευρώ στην Εφορία

54