Συνεχίζει να ανεβαίνει το πετρέλαιο - Για "πλασματικές" τιμές μιλά ο Τραμπ

Συνεχίζει να ανεβαίνει το πετρέλαιο - Για "πλασματικές" τιμές μιλά ο Τραμπ

"Ο ΟΠΕΚ ανεβάζει τεχνητά τις τιμές, δε θα το ανεχτούμε" τουίταρε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς το πετρέλαιο φτάνει τα 70 δολάρια

petrelaio
Κέρδη κατέγραψε και σήμερα το πετρέλαιο, με το αργό να κλείνει στα 68,38 δολάρια ανά βαρέλι, έπειτα από αύξηση της τάξεως του 0,1% σε ημερήσια βάση, ενώ κατά 0,4% ενισχύθηκε το Brent, με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να ξεπερνά οριακά τα 74 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τη Baker Hughes, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις Η.Π.Α. κατέγραψαν αύξηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, αυξήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (έως 20/4) κατά πέντε, στις 820, από 815 την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 192.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών αυξήθηκε κατά πέντε, στις 1.013, από 1.008 την προηγούμενη εβδομάδα.

Tραμπ: "Τεχνητά" πολύ υψηλές οι τιμές του πετρελαίου - Δεν θα το αποδεχτούμε

Κλείσιμο
"Ο ΟΠΕΚ πάλι το έκανε. Και με αποθέματα-ρεκόρ παντού, συμπεριλαμβανομένων των γεμάτων τάνκερ. Οι τιμές του πετρελαίου είναι τεχνητά πολύ υψηλές! Δεν είναι καλό και δεν θα γίνει αποδεκτό!», ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο «Twitter».



Οι χώρες - μέλη του Ο.Π.Ε.Κ. πρόκειται να συναντηθούν τον Ιούνιο στη Βιέννη, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους μετά τη μείωση της παραγωγής τους τον Ιανουάριο του 2017, σε μια κίνηση που στόχευε στην υποστήριξη των τιμών.

Σε ό,τι αφορά στον Ο.Π.Ε.Κ., το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία μειωμένης παραγωγής ήταν ιδιαίτερα αυξημένο τον Μάρτιο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα (ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Al-Falih.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί τον de facto επικεφαλής του Ο.Π.Ε.Κ., το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία ανήλθε στο 145% για τον Μάρτιο του 2018, με το αντίστοιχο ποσοστό των μελών του Οργανισμού να ανέρχεται στο 150%.

«Τα αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει με σταθερό ρυθμό, από τα πολυετή υψηλά επίπεδα, κατά τους τελευταίους 15 μήνες», ανέφερε ο Al-Falih, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο, καθώς αυτός ο στόχος είναι πιο σημαντικός από την άνοδο των τιμών.

«Πρέπει να δυναμώσουμε τη συνεργασία των χωρών εντός και εκτός Ο.Π.Ε.Κ. πέραν της τρέχουσας συμφωνίας», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι είναι σημαντικό «να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομόλογός του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Al Mazrouei, ο οποίος τόνισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία εφάρμοσαν πλήρως τις περικοπές που είχαν υποσχεθεί, καλώντας μάλιστα περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στη συμφωνία μελλοντικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε ότι είναι ακόμα πρώιμο να συζητούν οι χώρες το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά το 2018, ενώ πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους ακόμα και κατά το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ο.Π.Ε.Κ. εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στην Αλγερία, μετά την επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Novak: Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν στα 80 δολ. τον Απρίλιο

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει στα 80 δολ. ανά βαρέλι εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Πετρελαίου, Alexander Novak.

«Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσει στα 80 δολ. ανά βαρέλι τον Απρίλιο, αλλά δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα είναι δεσμευμένη στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής έως το τέλος του 2018, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης