Πιέσεις εξ Αμερικής στις διεθνείς αγορές

wall_street

Απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη - Στραμμένοι στα εταιρικά μάκρο οι επενδυτές παραβλέποντας τα γεωπολιτικά - "Βαρίδι" για Nasdaq η Apple

Απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια αυτήν την ώρα, καθώς οι επενδυτές αναλύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που εξακολουθούν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μετοχή της Apple που υποχωρεί πάνω από 2%, καθώς η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι πωλήσεις iPhone για το τρίμηνο που τελειώνει τον Ιούνιο θα απογοητεύσουν τη Wall Street.

Η πτώση του τεχνολογικού κολοσσού ασκούν την υψηλότερη πίεση στον Nasdaq, ενώ παράλληλα οι επενδυτές βρίσκουν αφορμή για κατοχύρωση κερδών μετά και τα κέρδη των τελευταίων ημερών, τα οποία παρότι ήπια, δεν "χαρίζονται" εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων που μπορούν να αναστρέψουν το επενδυτικό κλίμα ανά πάσα στιγμή.

Τις απώλειες περιορίζει το άλμα 6% της General Electric, αφότου τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

O Dow Jones υποχωρεί 0,14% στις 24.631,48 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,21% στις 2.687,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,57% στις 7.197,07 μονάδες.

Αρνητική η εικόνα και στην Ευρώπη, η οποία παρότι ξεκίνησε με κέρδη, στη συνέχεια ακολούθησε το πτωτικό ρεύμα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, με αποτελέσμα να καταγράφει σχετικά ήπιες απώλειες αυτήν την ώρα. Μοναδική εξαίρεση ο FTSE του Λονδίνου ο οποίος συνηθίζει να κινείται κόντρα στο ευρωπαικό ρεύμα και ενισχύεται, περιορίζοντας τις απώλειες του πανευρωπαικού STOXX.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται επίσης οι σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων στην ατζέντα βρίσκονται το ελεύθερο εμπόριο, ο προστατευτισμός καθώς και οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του αργού κυμαίνονται κοντά σε υψηλά σημεία πολλών ετών, μετά το άλμα στο πιο υψηλό σημείο από το 2014. Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα 74 δολάρια ανά βαρέλι, με ώθηση από τις περικοπές του ΟΠΕΚ και τις αναφορές που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να πιέζει τις τιμές προς τα 100 δολάρια.

Μέχρι στιγμής, περίπου 16% των εταιρειών του S&P έχουν δημοσιοποιήσει τα οικονομικά του αποτελέσματα, με το 81,5% να έχουν ανακοινώσει καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, σύμφωνα με το FactSet.

Την επόμενη εβδομάδα πάνω από ένα τρίτο των εταιρειών του S&P 500 θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα. Μεταξύ των εταιρειών που θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί Alphabet, Intel και Microsoft.

"Απομένει να δούμε αν τα οικονομικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν αρκετό ενθουσιασμό ώστε η αγορά να κινηθεί ανοδικά" σχολίασε Michael Shaoul της Marketfield Asset Management.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένεται να παρακολουθήσουν προγραμματισμένες για απόψε ομιλίες στελεχών της Fed, αναζητώντας ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική.

Επίσης, στρέφουν το βλέμμα και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 2,9%. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς ομολόγου "σκαρφάλωσε" στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 10 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4773603

«Υποχρεωτική η αιτιολόγηση της απόλυσης», ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων - «Δέσμευση και όχι προεκλογική παροχή» η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε η υπουργός Εργασίας