Συνεδριάζει το EuroWorking Group για εκκρεμή προαπαιτούμενα

ewg

Τα τέσσερα βασικά θέματα - Πρόγευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πάρει ο Γιώργος Χουλιαράκης

Να δώσει εξηγήσεις για το πόσα και ποια από τα 88 προαπαιτούμενα παραμένουν εκκρεμή για να κλείσει η 4η αξιολόγηση, θα κληθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση του Euro-working Group (EWG) που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 27ης Απριλίου στην Σόφια.

Όπως είχε δηλώσει πάντως ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών «ένα προαπαιτούμενο μπορεί να έχει 35 δράσεις και να έχουν καλυφθεί ήδη οι τριάντα. Δεν μπορείς, επομένως, αυτό να το μηδενίζεις, όταν το 80% έχει καλυφθεί». Συνεπώς το EWG θα συζητηθεί σε λεπτομέρεια πού «κολλάει» κάθε νέο μέτρο, ποιο είναι το ειδικό «βάρος» του και πότε αναμένεται τελικά να παραδοθεί.

Στην ίδια συνεδρίαση το EWG θα εξετάσει όμως την πρόοδο στις συζητήσεις που γίνονται για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κύριος Χουλιαράκης θα πάρει έτσι μια πρώτη "γεύση" για τις παρεμβάσεις στο χρέος, ενόψει και των αποφάσεων για το γαλλικό σχέδιο Μακρόν.

Στην ίδια συνέντευξή του πάντως ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων στο εξής θα συνδέεται, αντί για δόσεις δανείων, με «δόσεις» μέτρων ελάφρυνσης στις αποπληρωμές του χρέους. Όπως είπε για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση «είναι προφανές ότι μερικές χώρες μας εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (κάποιους όρους). Το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι. Μέχρι τώρα, το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου (εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση γράφτηκε 28 Αυγούστου), που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό κλπ). Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν, αλλά δεν αφορούν νέους όρους» ανέφερε τότε ο υπουργός.

Ο κύριος Τσακαλώτος πάντως έχει ήδη προαναγγείλει και ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο, σε ταξίδι που θα κάνει άμεσα στο Βερολίνο για να συναντηθεί κατ’ιδίαν με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σόλτς.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».

novartis01

Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

23
tsakalotos_ar

Είτε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προσαρμοστεί στη συνέχεια στις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα επιτευχθεί συμφωνία, είτε η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μονομερώς, θυσιάζοντας τα κέρδη των ομολόγων και στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές

7
oures_ar

Μεγάλοι χαμένοι της τριετίας ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι που έχασαν 1,5 επιπλέον σύνταξη - 4 στους 10 εμφανίζουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ το χρόνο - Τι έχασαν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

27