Μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ μέχρι 27% για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 86 δήμους

Μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ μέχρι 27% για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 86 δήμους

Πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και στις οποίες οι τιμές ζώνης (οι αντικειμενικές τιμές αφετηρίας) παρέμειναν σκόπιμα, για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους, χαμηλότερες των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς

Αυξήσεις «φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες αναμένεται να φτάνουν έως και το 27,59% έρχονται να βαρύνουν τις πλάτες εκατομμυρίων κατοίκων 86 δήμων της Περιφέρειας Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και χιλιάδων δήμων της υπόλοιπης χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ., αν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές αυτές οι εν λόγω τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά ποσοστά από 10% έως και 40%.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και στις οποίες οι τιμές ζώνης (οι αντικειμενικές τιμές αφετηρίας) παρέμειναν σκόπιμα, για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους, χαμηλότερες των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Οι εκτιμητές φέρονται να έχουν εισηγηθεί για τις περιοχές αυτές αυξήσεις αντικειμενικών τιμών κατά 10% έως και 40%, ώστε από τα επίπεδα των 600 – 1.000 ευρώ ανά τ.μ. να κυμαίνονται πλέον πάνω από 750 και μέχρι 1.200 ευρώ ανά τ.μ.

Στις περιοχές αυτές, αν τελικά εγκριθούν οι προτεινόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών κατά 10% – 40%, ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αυξηθεί κατά ποσοστά τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα υπερβαίνουν το 20% και θα φθάνουν μέχρι και το 27,59%.

Παραδείγματα 

Τιμές ζώνης (αντικειμενικές τιμές αφετηρίας) από 600 έως και 1.000 ευρώ το τ.μ. ισχύουν σήμερα σε 86 δήμους των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε χιλιάδες άλλους δήμους της υπόλοιπης χώρας. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα έχουν ως συνέπεια την άνοδο σε υψηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ όπου ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου αυτού.

Συγκεκριμένα,

Σε όσες περιοχές ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 600 έως 750 ευρώ, ο συντελεστής προσδιορισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 750 ευρώ, όπου στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ισχύει συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 3,57%, με εξαίρεση τις περιοχές όπου λόγω αύξησης της «ηλικίας» των ακινήτων ο συντελεστής παλαιότητας θα μειωθεί.

Σε όσες περιοχές ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 750 έως 1.000 ευρώ, ο συντελεστής προσδιορισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ (όχι όμως και υψηλότερα των 1.500 ευρώ), όπου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ισχύει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τ.μ.

Συνεπώς στις περιοχές αυτές ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 27,59%. Σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, όπου λόγω αύξησης της «ηλικίας» των ακινήτων θα σημειωθεί μετάβαση σε χαμηλότερο συντελεστή παλαιότητας, οι αυξήσεις στον κύριο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεταξύ 20% και 22%.

Η κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να παρέμβει για να αποτρέψει τον κίνδυνο αύξησης του κυρίου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στις παραπάνω περιοχές, δεδομένου ότι, ταυτόχρονα, σε πολλές άλλες –ακριβές κυρίως– περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από τις αντικειμενικές, είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί σημαντικές μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Κι αυτό διότι έχει δεσμευτεί στους δανειστές αφενός να εξομοιώσει τις αντικειμενικές με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων παντού στη χώρα, αφετέρου να διατηρήσει στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ τις ετήσιες εισπράξεις από τον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Τάσος

Πολιτικέ ψεύτη Τσίπρα, πριν τις εκλογές μας έλεγες να μην πληρώνουμε ΕΜΦΙΑ και φόρους. Τώρα έρχεσαι και αυξάνεις τους φόρους που υπήρχαν και αποπάνω βάζεις και νέους.

Που σαι Καρατζατουμπα?

Πολιτικός που ειπε πριν 10 χρονια ότι οι Έλληνες κλέβουν το κράτος πληρώνοντας φόρο σε αντικειμενικες αξίες ακινητων μικρότερες από την πραγματική.Κάντε του άγαλμα του λαγου

kent

ολοι γραφουνε για τον Τσιπρα που δεν καταργησε τον ΕΝΦΙΑ.Αμ αυτοι που τον νομοθετησαν,αυτοι να δουμε τι εχουν να παθουν.

φουφουτος 3/2

Ρε παιδιά πως είστε τόσο σιγουρο οτι ο Τσίπρας τιμωρεί αυτούς που τον ψηφίσαμε; Διαβάσατε πουθενά στο άρθρο σε ποιές περιοχες εγινε η αυξηση;

Οι πολιτικοί απατεώνες που κυβερνούν

Οι ποιο άθλιοι υποκριτές και πολιτικοί απατεώνες μας κυβερνούν. Αποτελείωσαν του νοικοκύρηδες με εξοντωτική, εξοργιστικά άδικη, μεροληπτική, σταλινικής φιλοσοφίας φορολογική κατακρεούργηση και με τα ματωμένα χρήματα και το μόχθο ετών που υφάρπαξαν καταληστεύοντας την μεσαία - μικρομεσαία τάξη των νοικοκυραίων, ταζουν τον γλοιώδη κομματικό στρατό των δημοσιουπαλλήλων - κοπριτών και τα κομματόσκυλα πέριξ του Μαξίμου. Αυτούς ψήφισες ανόητε, αφελή Έλληνα το 2015.

Αριστερος -Ταξικός

Σασ γλεντάει η αριστερά αστουληδες...

Τσίπρα, ξέσκισε τους μικροαστούληδες!

Μπορεί να σβήσεις από την πολιτική ιστορία της χώρας στις επόμενες εκλογές αλλά τουλάχιστον η χώρα θα επανακάμψει σύντομα. Στα μέιον σου ότι έγινες, γερμανοτσολιάς και το κουταβάκι της Μέρκελ. Αυτό νομίζω δε θα στο συγχωρήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

22

πολυ γουσταρω αυτα που κανει ο τσιπρας,τιμωραει αυτους που τον ψηφισαν,συνηθως ολοι αυτοι ειναι τρακαδοροι,ψιλολαμογια,τωρα θα καταλαβουν πολυ καλα τι παει να συριζα,ολοι αυτοι ειναι του κινηματος,,δεν πληρωνω,,τωρα θα πληρωσετε και θα πλανταξετε,τι να σας πω απολαμβανω την κακομοιρια τους,την ξευτηλα τους,που μετανοιωσει που ψηφισαν συριζα και θα ξαναψηφισουν απο εγωισμο,κομπλεξικισμο ,δενμπορουν να παραδεχτουν σε εμας οτι εκαναν λαθος,δηλαδη δεν μπορουν τα δερφια μου να το παραδεχτουν οτι εκανα λαθος και εγω δεν εκανα,σας λεω οτι και εγω ειμαι ταλαιπωρος ,αλλα εγω δεν φταιω,και πληρωνω την ανωριμοτητα των αλλων,και παλι σας λεω γουσταρω που ψοφανε της πεινας,.και εγω ψοφαω,αλλα δεν φταιω,.

συριζα θέλατε

λουστείτε τα τώρα. Πρέπει να ταίσει τον κομματικό στρατό που έφτιαξε στο δημόσιο ο Αλέξης. Υπολογίζει όμως χωρίς τους ξενοδόχους. Ο λαός δεν έχει άλλα λεφτά να δώσει. Τα χρέη ξεπέρασαν τα 100 δις και θα μαζευτούν κι άλλα.

ΜΤ

Τέτοιοι απατεώνες, δεν έχουν ξαναπεράσει.

ΤΣΙΠΡΑ ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΑ

ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΙΣ ΑΠΛΗΤΕΣ ΛΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ ............ ΣΚΙΣΕ ΤΟΥΣ ΛΕΧΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hotel_gr

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας σε ένα σύνολο επτά προορισμών της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία.

papantasio-gaila

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις μετά το Πάσχα – Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στο επίκεντρο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που υποστήριξε χθες ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου»

tsakalotos_art

Η αύξηση που επικαλείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την περίοδο 2015-2016 προήλθε γιατί αυξήθηκαν οι φτωχότεροι και μειώθηκαν οι πιο πλούσιοι - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ που διαψεύδουν τον υπ. Οικονομικών