Υπερφορολόγηση: Ο θάνατος του εμποράκου για μια «χούφτα» αντίμετρα

Υπερφορολόγηση: Ο θάνατος του εμποράκου για μια «χούφτα» αντίμετρα

Πώς μέσα από το υπερπλεόνασμα στραγγίζουν την οικονομία και υποχρηματοδοτούν το κράτος για να χτίσουν «αφήγημα» ανάπτυξης εν όψει εκλογών

Με «καύσιμο» την υπεράντληση φόρων και κάθε ικμάδας ρευστότητος η κυβέρνηση «πατάει γκάζι» για να κτίσει υπερπλεόνασμα και το (προεκλογικό;) αφήγημα για «καθαρή έξοδο» χωρίς νέα μέτρα ή και με κάποια από τα αντίμετρα, εξοντώνοντας όμως ως τότε μεθοδικά μικρές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και την ίδια την ανάπτυξη.

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
 

-        Με ληξιπρόθεσμα χρέη 2,443 δισεκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές του δημοσίου, τον μήνα Ιανουάριο  η κυβέρνηση διέθεσε για πληρωμές μόλις 20,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ούτε 1% των οφειλομένων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε ότι έως τον Αύγουστο όλα τα χρέη του Κράτους θα έχουν εξοφληθεί. Θεωρητικά δηλαδή, στις 200 μέρες απ΄τον Φεβρουάριο μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να «βρέξει» περίπου 2,5 δισ. ευρώ! Προφανώς αυτό θα συμβεί στον χρόνο που συμφέρει πολιτικά την κυβέρνηση. Προς το παρόν όμως, αντί να δίνει 300 εκατ. ευρώ το μήνα, το 2018 έκανε «ποδαρικό» με ούτε 21 εκατ. ευρώ το μήνα, ρυθμό που παραπέμπει σε εξόφληση του χρέους το 2028 (σε 120 μηνιαίες δόσεις!) και πάντως όχι σε σχέδιο αποπληρωμής σε 8 μήνες.

 
-        Για επιστροφές φόρου, εκκρεμούν 691 εκατ. ευρώ αλλά τον Ιανουάριο πληρώθηκαν μόλις… 7 εκατ. ευρώ (ποσοστό 1% επίσης).

 
-        Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα νοικοκυριά και ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Τον Ιανουάριο πληρώθηκαν μόλις 34 εκατ. ευρώ για συντάξεις που έχουν εκδοθεί. Στην πραγματικότητα η έκδοση και η πληρωμή νέων συντάξεων είχε παγώσει και το ποσό των οφειλών για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί παραμένει άγνωστο! Πριν την παραίτησή του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ κύριος Μπακαλέξης είχε δώσει εντολή να πληρωθούν έως 30/3 όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί πριν ψηφιστεί ο Νόμος Κατρούγκαλου (12.5.2016) αλλά οι συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση έχουν «κολλήσει» στο 2014. Για όσες κατατέθηκαν μετά το 2016, οι αιτήσεις έχουν μέλλον ακόμα…

 

-         Μια εξήγηση θα ήταν ίσως ότι το δημόσιο δεν έχει χρήματα και δεν θέλει να δανειστεί επιπλέον άλλα, για να αποπληρώσει τα χρέη του. Ούτε αυτό ισχύει όμως γιατί… «λεφτά υπάρχουν» από την υπερλιτότητα: για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως είχε υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του μνημονιακού στόχου. Εξοικονόμησε πλεόνασμα 2,752 δισ. ευρώ, ενώ στόχος ήταν για 1,307 δισ. ευρώ (τα μισά δηλαδή). Πέρυσι το ίδιο δίμηνο είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,135 δισ. ευρώ, δηλαδή φέτος έχει και 617 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα είχε στις αρχές του 2017. 

 

-        Η υπερ(εξ)άντληση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ένα αποτέλεσμα: καταστρέφεται η Ανάπτυξη. Σε μια περίοδο τεράστιας ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα είχε Ανάπτυξη μόλις 1,4% το 2017 (αντί 2,8%-3,2% που προβλεπόταν) ενώ και για φέτος, από τις πρώτες 100 μέρες του 2018 ήδη, «ξηλώνεται το πουλόβερ» της Ανάπτυξης, από 2,6% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και 2,5% στον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, σε 2,3% στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (και τον Μάιο θα φανεί αν μειώνεται και άλλο).

 

-        Για το πώς πλήττεται η Ανάπτυξη, συμφώνησαν χθες οι κύριοι Τσακαλώτος και Στουρνάρας την εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ: Έλλειψη ρευστότητας και πτώση της κατανάλωσης. Ο υπουργός Οικονομικών από πλευράς του, το εντόπισε στην αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις με δανεικά.

 

Η οικονομική θεωρία του κυρίου Τσακαλώτου όμως διαψεύδεται όμως από την ίδια την ζωή, με βάση δύο στοιχεία των τελευταίων ημερών:

 

α) το 2017 η ΑΑΔΕ κατέγραψε υστέρηση 1,41% στα φορο-έσοδα και αύξηση 6 δισ. στα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία (πέραν από τα ασφαλιστικά Ταμεία κλπ), παρά την υπερφορολόγηση και το πογκρόμ των κατσχέσεων. Το 2017 επεβλήθησαν νέοι φόροι 1,7 δισ. ευρώ αλλά σε σχέση με το 2016 εισπράθηκαν μόλις… 45 εκατ. ευρώ παραπάνω, δηλαδή αύξηση 0,09% -ούτε ένα τοις χιλίοις δηλαδή. Αν δηλαδή οι τράπεζες μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως θέλει ο κύριος Τσακαλώτος, θα έπρεπε να μοιράζουν και δάνεια 1,7 δισ. το χρόνο ή 1% του ΑΕΠ, για να μπορούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όλους τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους που το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε και ήθελε να εισπράξει πέρυσι.

 

β) στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ τονίζει ότι  η στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,1% το 2017, 0% το 2016) με δεδομένη την αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών (δηλαδή ότι τα νοικοκυριά ζούνε «από τα έτοιμα») «αποτυπώνει βασικά την υπερφορολόγηση της εργασίας, σε συνδυασμό με τις μεταβολές στις κοινωνικές παροχές», δηλαδή την κατάργηση επιδομάτων, τις μειώσεις ή μη εκδόσεις συντάξεων κλπ.

 

Η επίπλαστη εικόνα υπερπλεονάσματος πάντως, φαίνεται πω δεν πείθει ούτε το ΔΝΤ, αλλά ούτε και τον ΟΟΣΑ που σε χθεσινή έκθεσή του μιλά για μείωση του αφορολογήτου από το 2019 κιόλας, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το 2020 για το οποίο έχει ψηφιστεί να ισχύσει.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

δεν μπανε να #αμηθουνε οι εμποροι

εμεις μονο δημοσιους υπαλληλους θελουμε ειπε η νυφιτσα ο τσακλωτος στον στουρναρα

Μπαγασάκο

Μου πάχηνες φτωχέ κομμουνιστή με τα εκατομμύρια στο εξωτερικο...

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Ρε δεν έχουμε ένα πατριώτη έλληνα να ηγηθεί να πάμε μπροστά;;;;Μόνο δοσίλογος πουλημένους έχει η Ελλάδα ;;;

Σκοπιμότητα ή ασχετοσύνη;

Αυτό που δημοσιογράφοι και αντιπολίτευση μονίμως μιλούν για τεχνητό πλεόνασμα είναι σκοπιμότητα ή ασχετοσύνη; Αν ήταν με μια απλή καθυστέρηση αποπληρωμών να πιάναμε πλεόνασμα, γιατί παίρνουμε τόσα δις μέτρων λιτότητας και απλά δεν καθυστερούμε τις αποπληρωμές; Το πλεόνασμα υπολογίζεται για ένα λογιστικό έτος ως έσοδα μείον έξοδα. Είναι σα να χρωστάω στον κ.Γιώργο 500 ευρώ το Γενάρη να έχω υπολογίσει ότι θα τον ξεχρεώσω εντός του 2018 και επειδή θα τον αποπληρώσω το Δεκέμβρη να μου λέτε ότι δεν τον εξόφλησα και όταν στο τέλος του έτους υπολογίζω έσοδα μείον έξοδα να μου λέτε ότι δεν υπολόγισα το έξοδο στον κ.Γιώργο επειδή καθυστέρησα να τον πληρώσω μήνες. Αφού το πρόβλημα είναι τα μεγάλα πλεονάσματα γιατί για να πιάσουμε αυτό το 3,5% παίρνουμε τόσα μέτρα που στραγγίζουν την πραγματική οικονομία, γιατί δεν μιλάει ο Κυριάκος και η Φώφη και η υπόλοιπη αντιπολίτευση για το χρέος; Τα πλεονάσματα αυτά τα αιματηρά τα πιάνουμε για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας αλλά το χρέος δεν είναι το μείζον ζήτημα για την αντιπολίτευση. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Αγήτωρ

Κάτι σωστό θέλεις να πεις με το σχόλιό σου, αλλά ξεχνάς το εξής: άλλο πλεόνασμα, άλλο υπερ-πλεόνασμα. Ποια είναι η διαφορά; Να σου την πω: αν η ζώνης σου έχει 10 τρύπες και η λιτότητα λέει να την σφίξεις στην 8η, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για 11 μήνες και στην τραβάει πέρα και από την 10η, μέχρι να μη μπορείς να αναπνεύσεις. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου (ή πριν τις εκλογές κλπ) σου λέει: "χαλάρωσε τώρα και βάλε την ζώνη στην 9η τρύπα". Έχει υπερ-πλεόνασμα δηλαδή 1 τρύπα, σου έκανε "δώρο" που δεν σου την έβαλε στην 10η, αλλά κανονικά έπρεπε να έχεις 2 τρύπες ελεύθερες (έως την 8η) για 12 μήνες τον χρόνο. Αυτό που σου χαρίζει στο τέλος δεν τον νοιάζει, αλλά εσύ χαίρεσαι -αν αντέχεις να ζεις ακόμα βέβαια- γιατί δεν ξέρεις ότι ήταν καλύτερα να ζεις με την ζώνη στην 8η από την 10η τρύπα. Και αν δεν σε νοιάζει εσένα βέβαια, νοιάζει την Εθνική Οικονομία και την Ανάπτυξη, που μόνον με αυτήν θα μπορούσες να ζεις φέτος ή του χρόνου με "χαλαρή" την ζώνη στην 6η ή στην 5η τρύπα. Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα. Άρα τα μέτρα τα παίρνεις, δεν τα γλιτώνεις, αλλά η χρονική μετάθεση σε κάνει να λες και ευχαριστώ. Αν έχεις άλλη άποψη ή κάνω λάθος, σε παρακαλώ να μου το πεις.

Platonas

Αν αντι για υπερφορολογηση ειχες πραγματικη οικονομικη αναπτυξη με χαμηλη φορολογια το χρεος οπως σε ολες τις χωρες δεν θα ηταν δυσβασταχτο . Υψηλο αεπ θελεις μικροτερο κρατος μικρη φορολογια στα ειδη αναγκης πραγματικη φιλελευθερη οικονομια οχι τυπου κρατικοδιαιτης που εχουμε σαραντα χρονια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sev

Στο μηνιαίο του δελτίο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η στασιμότητα της παραγωγικότητας θέτει σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές μετά από 9 χρόνια

uytXL

Δεκτή έκανε η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει στις 15 Νοεμβρίου, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, ζητώντας να μην υπάρξει μεταβολή στο περιουσιακό καθεστώς της εταιρείας Folli - Follie

greece_economy

Ελλάδα - Ισπανία - Ιρλανδία σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας - «Πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που είχαν πληγεί ιδιαιτέρως έντονα από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έναντι άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ», γράφει το δημοσίευμα 

3
dasikoi_xartes

Άρον-άρον τρέχει να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των δασικών χαρτών στο νησιωτικό χώρο. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς καθώς έχει αναρτηθεί το 52% της χώρας, αρχίζει να αποκαλύπτει και την άλλη πλευρά του …φεγγαριού.