ΟΟΣΑ: Δεν υπάρχει συναίνεση για τη φορολογία των ψηφιακών κολοσσών

ΟΟΣΑ: Δεν υπάρχει συναίνεση για τη φορολογία των ψηφιακών κολοσσών

Σε ενδιάμεση έκθεση ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση στο ζήτημα – Χρειάζεται «ευρεία συναινετική λύση»

Την απουσία διεθνούς συναίνεσης στον τρόπο φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ σε ενδιάμεση έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G20), που θα γίνει στο Μπουένος Άιρες την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι αν και οι χώρες έχουν δεσμευτεί «να προχωρήσουν σε μία ευρεία συναινετική λύση», προς το παρόν «υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος». 

Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκπονήθηκε μετά από αίτημα της G20. Σε αυτή αποτυπώνονται οι διαφορετικές θέσεις των κρατών, καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα.

Έλλειψη συμφωνίας στα μέτρα

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι 100 χώρες που μετέχουν στην ομάδα για τη Διάβρωση Φορολογικής Βάσης και Μεταφορά Κερδών – γνωστή ως BEPS – δεν έχουν βρει κοινό έδαφος ούτε στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα ούτε σε αυτά που μπορούν να λάβουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναμένουν μια παγκόσμια συμφωνία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη, ή την συνάφεια, των προσωρινών μέτρων, με ένα συγκεκριμένο αριθμό χωρών που αντιτίθενται σε αυτά, πεπεισμένες ότι θα ενισχύσουν τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες», εξήγησε ο ΟΟΣΑ. Στην έκθεση παρατίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες εν αναμονή μιας παγκόσμιας συμφωνίας καθώς και για τις συνέπειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες