ΟΟΣΑ: Δεν υπάρχει συναίνεση για τη φορολογία των ψηφιακών κολοσσών

ΟΟΣΑ: Δεν υπάρχει συναίνεση για τη φορολογία των ψηφιακών κολοσσών

Σε ενδιάμεση έκθεση ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση στο ζήτημα – Χρειάζεται «ευρεία συναινετική λύση»

Την απουσία διεθνούς συναίνεσης στον τρόπο φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ σε ενδιάμεση έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G20), που θα γίνει στο Μπουένος Άιρες την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι αν και οι χώρες έχουν δεσμευτεί «να προχωρήσουν σε μία ευρεία συναινετική λύση», προς το παρόν «υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος». 

Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκπονήθηκε μετά από αίτημα της G20. Σε αυτή αποτυπώνονται οι διαφορετικές θέσεις των κρατών, καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα.

Έλλειψη συμφωνίας στα μέτρα

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι 100 χώρες που μετέχουν στην ομάδα για τη Διάβρωση Φορολογικής Βάσης και Μεταφορά Κερδών – γνωστή ως BEPS – δεν έχουν βρει κοινό έδαφος ούτε στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα ούτε σε αυτά που μπορούν να λάβουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναμένουν μια παγκόσμια συμφωνία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη, ή την συνάφεια, των προσωρινών μέτρων, με ένα συγκεκριμένο αριθμό χωρών που αντιτίθενται σε αυτά, πεπεισμένες ότι θα ενισχύσουν τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες», εξήγησε ο ΟΟΣΑ. Στην έκθεση παρατίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες εν αναμονή μιας παγκόσμιας συμφωνίας καθώς και για τις συνέπειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

estate

Το ακίνητο είναι από τα πλέον γνωστά του Αμαρουσίου, στην οδό Φραγκοκλησιάς και είχε αποκτηθεί το 2007 από εταιρεία ελεγχόμενη από τους ιδρυτές- συνεταίρους στην Ελλάδα της γνωστής εταιρείας ελεγκτών- συμβούλων επιχειρήσεων