«Καθησυχάζει» η Unilever: Δεν φεύγουμε λόγω Brexit

«Καθησυχάζει» η Unilever: Δεν φεύγουμε λόγω Brexit

Η τρίτη μεγαλύτερη πολυεθνική της Βρετανίας αρνείται πως η απόφαση της να εγκαταλείψει το Λονδίνο συνδέεται με το Brexit - «Θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους» λέει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών

Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας του κεντρικού γραφείου του στο Λονδίνο, ο Όμιλος Unilever εγκαταλείπει τη βρετανική έδρα του και επιλέγει πλέον το Ρότερνταμ ως την βάση των δραστηριοτήτων του. Η κίνηση αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση Μέι, σχεδόν ένα χρόνο πριν το Brexit. 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της Βρετανίας, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται τα σαπούνια Dove και τα παγωτά Ben & Jerry's.

Ωστόσο, και παρά την έντονη νευρικότητα που προκλήθηκε από την απόφαση του βρετανικού κολοσσού, η Unilever σπεύδει να κατευνάσει τα πνεύματα, δηλώνοντας πως η επιλογή της δεν συνδέεται με το Brexit ή με τάση προστατευτισμού, αλλά πρόκειται για μέρος της στρατηγικής της να απλοποιήσει τη δομή της, να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση και να εξασφαλίσει συμφωνίες εξαγοράς.

Η Unilever, που γεννήθηκε το 1930 από τη συγχώνευση της ολλανδικής εταιρείας μαργαρίνης Margarine Unie και της βρετανικής σαπωνοποιίας Lever Brothers, ανακοίνωσε ότι οι 7.300 εργαζόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι 3.100 εργαζόμενοι στην Ολλανδία, δεν θα επηρεαστούν και η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

«Δεν αφορά το Brexit» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Πολ Πολμαν. «Η Unilever βρίσκεται σε 190 χώρες στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Unilever θα δημιουργήσει τρεις τομείς, με τις μονάδες προϊόντων ομορφιάς και οικιακών προϊόντων να έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Λονδίνο. Τα κεντρικά γραφεία της μονάδας τροφίμων και αναψυκτικών θα βρίσκονται στην έδρα της εταιρείας στο Ρότερνταμ.

Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούσαν εικασίες ότι η εταιρεία θα επιλέξει την Ολλανδία, καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, βετεράνος της Unilever και ο ίδιος, πρότεινε μια αλλαγή στους φόρους, που θεωρήθηκε ότι ευνοεί αγγλο-ολλανδικές πολυεθνικές εταιρείες. 

Ψύχραιμοι οι Βρετανοί

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι χαιρετίζει την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Unilever στη Βρετανία και στην προστασία των θέσεων εργασίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, υποβάθμισε την απόφαση της Unilever να επιλέξει το Ρότερνταμ έναντι του Λονδίνου ως έδρα της, λέγοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καταβάλλει περίπου τον ίδιο φόρο στη Βρετανία.

"Μόνο η έδρα της εταιρείας μεταφέρεται, πρόκειται για ένα σχετικό μικρό αριθμό θέσεων εργασίας. Δεν θα επηρεάσει το ποσό του φόρου που πληρώνει η Unilever στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.

«Και το σημαντικό είναι ότι τα δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα εντός της Unilever -τα οικιακά προϊόντα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας- θα είναι συγκεντρωμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων