Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται κούρεμα

Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται κούρεμα

Αν η Αθήνα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές, λέει ο επικεφαλής του ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, εκτιμά ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς τις αυτόματες επιμηκύνσεις ωρίμανσης χρεών.

Ο ίδιος φαίνεται να «βλέπει» τον ESM ως έναν «ουδέτερο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις», με στόχο, «τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές» τονίζει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το προσχέδιο ομιλίας του που πρόκειται να παραχωρήσει στο οικονομικό συμβούλιο του CDU, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ η παροχή μιας αυτόματης επιμήκυνσης χρεών θα επιτάχυνε μια ενδεχόμενη κρίση που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να παρέχει βραχυπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους ώστε να σταθεροποιούνται οι οικονομίες. Επιπλέον αναφέρει πως μια τέτοια λειτουργία του Μηχανισμού θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν μια χώρα ζητήσει διάσωση στο μέλλον γιατί έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, τότε το χρέος της χώρας θα πρέπει να αναδιαρθρώνεται. Άλλες χώρες, όμως, όπως η Ιταλία, αντιδρούν έντονα σε αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό στις αγορές και θα δημιουργούσε προβλήματα για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» χρέους και πως αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_ypoik

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση και μετά τις αντιδράσεις για την αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών - Ομολογούν τα λάθη για τα 10.119 ακίνητα που δίνουν στο Υπερταμείο, αλλά λένε πως «διορθώνονται»

main_axtsioglou

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 - Στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους

6
tsakalotos-0

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, αλλά απάντηση για τις συντάξεις δεν έλαβε - Οι δανειστές ζητάνε χρόνο και «στριμώχνουν» την κυβέρνηση - Για μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου παραπέμπονται οι εξελίξεις, καθώς τα ελληνικά στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή

3
ypoik

Το success story της Λευκωσίας - «Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία» χαρακτήρισε την έξοδο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας -  Για επιστροφή από τα «σκουπίδια» μιλά ο  διεθνής Τύπος -  H σύγκριση με την Ελλάδα

5
dam_09

Με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και το ποσό των ύποπτων συναλλαγών να αυξάνεται συνεχώς, ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank οδηγήθηκε σε παραίτηση