Γιατί κόλλησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Γιατί κόλλησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μόνο μία ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί με πολυμερή διαπραγμάτευση περισσότερων του ενός πιστωτών, μέσω του συντονιστή, όπως προβλέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού, και αυτή αφορούσε διαφορετικούς πιστωτές του δημόσιου τομέα, όχι τράπεζες

Παρότι αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού, ο εξωδικαστικός μηχανισμός μοιάζει να έχει κολλήσει στη λάσπη, καθώς η απόδοσή του στην πράξη βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν.

Ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 17 ύστερα από επτά μήνες λειτουργίας.

Και τούτο τη στιγμή που η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στηθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) λειτουργεί υποδειγματικά από την πρώτη στιγμή και προσφέρει, θεωρητικά, τη δυνατότητα να «καθαρίζονται» οι υποθέσεις σε χρόνο μηδέν.

Συνολικά, στο σύστημα έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις περίπου 20.000 εταιρείες, μικρές και μεγάλες. Ωστόσο, μόνο περίπου 600 ολοκληρωμένες αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί, υποβληθεί και προωθηθεί για διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Από αυτές, δε, τελικά μόλις οι 17 που προαναφέρθηκαν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές τις 17 ρυθμίσεις οφειλών οι 15 αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και μόνο οι δύο σε τράπεζες. Επιπλέον, όλες οι ολοκληρωμένες υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις όπου ένας πιστωτής είχε πάνω από το 85% των οφειλών και διεκπεραιώθηκαν με διμερείς διαπραγματεύσεις. Μεταξύ αυτών και οι δύο επιτυχημένες ρυθμίσεις με τραπεζικές οφειλές.

Μόνο μία ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί με πολυμερή διαπραγμάτευση περισσότερων του ενός πιστωτών, μέσω του συντονιστή, όπως προβλέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού, και αυτή αφορούσε διαφορετικούς πιστωτές του δημόσιου τομέα, όχι τράπεζες.

Όσο δε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο (όχι όμως και προς τις τράπεζες), εκεί τα πράγματα είναι ακόμη στο ξεκίνημα, αφού στο σύστημα έχουν εισέλθει περίπου 5.000 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι συμπληρώνουν στοιχεία και υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά ουδεμία υπόθεση έχει ολοκληρωθεί. Η δε εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι οι πρώτες ρυθμίσεις ελεύθερων επαγγελματιών δεν αναμένονται νωρίτερα από δύο μήνες.

Είναι σαφές ότι η πορεία του ζητήματος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από το ξεκίνημα, ούτε με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 9.000 μεγάλες εταιρείες με κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να διεκπεραιωθούν.

Τα προβλήματα του εξωδικαστικού συζητήθηκαν και με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Μηδέν από μηδενός, μηδέν

Όσο οι όποιες "ρυθμίσεις" σχεδιάζονται αποκλςιστικα με όρους "απόδοσης" χωρίς να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες επιβίωσης του αιτούντα, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν σαφή στόχο την οικονομική-επιχειρηματική ομηρεία και εξόντωσή του, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Το άρμεγμα της αγελάδας ςίναι καλό όσο ζει. Όχι όταν ψοφήσει...

mAKIS

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

συμμορία του σαπιου δημοσίου. ..

..το σάπιο δημόσιο κάνει εμφύλιο πόλεμο, ενάντια στον ιδιωτικό τομέα .Βλέπω κρεμαλες στο Σύνταγμα για τους εχθρούς του λαού !!!! (Ροβεσπιερος).

κόλλησε

Γιατί δεν υπάρχει αναγκαστική επιβολή της αποδοχής της πρότασης των οφειλετών απο τις τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τον κυρίαρχο λογο. Και εάν οι οφειλέτες έχουν ακίνητα, γιατί να τους κουρεψουν τόκους;

kent

και τι ειναι ρε φιλε το ακινητο?αγελαδα να το αρμεγεις?

zalizomai

Κόλλησε γιατί στην ουσία όλοι πιστεύουν ότι αν πάνε δικαστήριο είναι καλύτερα....και εκεί σε τρώνε οι δικηγόροι .....

ηταν δίκαιο...

.... κ εγινε πράξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

1
FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

Tesla-Model3-boi-1000

Η παραπάνω διαπίστωση δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία αποκάλυψε ότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διπλάσια αν ο υποψήφιος αγοραστής προέρχεται από το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.