Αλλαγές στο Ε3 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Δείτε το νέο έγγραφο

Αλλαγές στο Ε3 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Δείτε το νέο έγγραφο

Το νέο έντυπο ανασχεδιάστηκε με τρόπο που θα διευκολύνει, εκτός από τον φορολογούμενο, και τους φορολογικούς ελέγχους - Αλλάζει επίσης και το έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης

Μετά από δεκαετίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  αλλάζει το έντυπο Ε3. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, απλοποιείται αισθητά η μορφή της «Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα- Ε3». Ωστόσο το νέο έντυπο ανασχεδιάστηκε με τρόπο που θα διευκολύνει, εκτός από τον φορολογούμενο, και τους φορολογικούς ελέγχους. Αλλάζει επίσης και το έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης.

Στο νέο έντυπο Ε3 διακρίνονται και νέοι κωδικοί όπως για τη δήλωση των σειριακών αριθμών συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS,  για την δήλωση στοιχείων των μετόχων ανωνύμων εταιρειών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά και των δαπανών ανά κατηοφορία όπως για παροχές σε εργαζόμενους, «ασυνήθη έξοδα» πρόστιμα, αποσβέσεις κλπ

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το νέο Ε3 «στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν.4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).

Επίσης, περιλαμβάνεται πίνακας για την αναγραφή των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών.

Η νέα μορφή του εντύπου προέκυψε μετά και από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που καταγράφηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τη δημόσια διαβούλευση. Η νέα μορφή του Ε3 περιλαμβάνεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής. Στην ίδια απόφαση, κοινοποιήθηκε και η “κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης”, στην οποία, για το τρέχον φορολογικό έτος, για λόγους απλούστευσης, υπάρχει η εξής αλλαγή:

Ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΘοΑ

Το μισό Ε3 πρέπει να το γνωρίζει η ΑΑΔΕ και όχι να το δηλώνει η επιχείρηση.Και εφόσον εφαρμόζουμε ΕΛΠ πρέπει να μας φορολογούν και με ΕΛΠ.Και ο συντάκτης που βλέπει την απλοποίηση? Τώρα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει προσλήψεις για ερμηνευτές του Ε3.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης