ΣΕΒ: Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018

ΣΕΒ: Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, φαίνεται να επιλέγουν, για τη μετα-μνημονιακή εποχή, μια αποστασιοποιημένη στάση έναντι της Ελλάδος» σημειώνει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι «η χώρα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της»

Ο ρυθμός ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018, εφόσον δεν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η έξοδος από το μνημόνιο γίνει ομαλά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, φαίνεται να επιλέγουν, για τη μετα-μνημονιακή εποχή, μια αποστασιοποιημένη στάση έναντι της Ελλάδος. "Είτε η χώρα θα σταθεί στα πόδια της μέσω ιδίων πόρων και πολιτικών, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα αφεθεί στην τύχη της" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη ότι η χώρα, βρίσκεται στα πρόθυρα εισόδου σε μια περίοδο κανονικότητας, χωρίς όμως να υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 κάποιο αυστηρά δεσμευτικό πλαίσιο συμμόρφωσης σε μακροοικονομικές πολιτικές και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις "πέραν, βεβαίως της πειθαρχίας που επιβάλλουν οι αγορές".

"Είναι, λοιπόν, σημαντικό στη μετα-μνημονιακή εποχή, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα να αντισταθμίζει τυχόν αναταράξεις προερχόμενες από οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαταράσσουν την επενδυτική εικόνα της χώρας" υπογραμμίζει ο σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει την ανάγκη ταχείας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία "bad bank".

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας το 2017, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αυτή στηρίχθηκε κυρίως στην εξωτερική ζήτηση, και ειδικότερα στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός) οι οποίες αυξήθηκαν κατά +5,4% και +8,7% αντίστοιχα, και τη συναφή αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό (+5,2%) και σε, κυρίως, εισαγόμενα μεταφορικά μέσα (+83,2%). Παρόλα αυτά οι επενδύσεις σε κατοικίες, λοιπές κατασκευές και εξοπλισμό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών υποχωρούν (-8,8%, -5,4% και -3,9% αντίστοιχα).

Τέλος επισημαίνει ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, όταν κορυφώθηκε η κρίση το χρηματοδοτικό κενό έχει μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ανάκαμψης των καταθέσεων, ενώ χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια της κρίσης επίπεδα (επίπεδο Δεκεμβρίου 2008), όπως επίσης ότι οι τράπεζες διατηρούν σε σχετικά υψηλό επίπεδο τη ρευστότητά τους, και έχουν αρχίσει να δανείζονται σε μεσοπρόθεσμη βάση από τις αγορές μέσω τραπεζικών εταιρικών ομολόγων.

"Αυτό, καταλήγει ο ΣΕΒ, είναι απότοκο της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που επιτρέπει και στο ελληνικό Δημόσιο να δοκιμάζει τις αντοχές του στις αγορές, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και της άρσης του προστατευτικού πλαισίου της επίσημης και με προνομιακό κόστος χρηματοδότησης της χώρας".

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΣΕΒ=συντονισμένη επιχείρηση βοηθειας(Σρζ)

Ο ΣΕΒ,που ξέρει τα πολλά και ο νους του κατεβάζει,μπορεί να μας πει ΠΟΤΕ θα ΑΡΘΟΥΝ τα Kapitalkontrols....μοναδική ένδειξη ΕΝΑΡΕΤΟΥ οικ ΚΥΚΛΟ;....τα υπόλοιπα ειναι του φέσα (= Τρίτη συνιστώσα) φλοιναφηματα....

Vasileios

Και βέβαια μας αφήνουν στην τύχη μας, αφού όλη η δουλειά έγινε. Χρειάζονται 10 χρόνια για να αλλάξεις τη νοοτροπία ενός λαού, ώστε δηλαδή να αλλάξεις τη λογική μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών. Τα φιλέτα "αποκρατικοποιήθηκαν", τα δυνατά μυαλά και οι πρακτικοί άνθρωποι προσλήφθηκαν στο εξωτερικό, τα οικονομικά αποθέματα ολονών "ρουφήκτηκαν", η χώρα ενεργειακά-οικονομικά-στρατιωτικά-ηθικά-πολιτικά-πληθυσμιακά "λουμπενίστηκε"... Αυτό είναι το μοτίβο που χρησιμοποιούν οι "οικονομικοί δολοφόνοι" σε όλες τις χώρες που το έχουν εφαρμόσει. Η δουλειά εδώ ολοκληρώθηκε, τώρα άντε γεια. Το παιχνίδι ήταν στημένο. Χάσαμε, γιατί δεν μπορούσες αλλιώς, γιατί έτσι έπρεπε. Game Over.

Watcher

Δεν σου φταίνε οι ξένοι. Γιαυτά φταίει η αριστερίλα που επικράτησε στα μυαλά κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Οι υπόλοιπες χώρες γιατί μπήκανε και βγήκανε μια χαρά; Y.Γ. το 2% είναι απλά τραγικό κανονικά η Ελλάδα έπρεπε να τρέχει με 6-7% σε αυτές τις συνθήκες.

sos

ΣΕΒ ...ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ...2%ΑΝΑΠΤΥΞΗ...ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ..ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ..ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ...ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ...ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΣΑΣ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ