Λιαργκόβας: Οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πιο «σκληρές» από την τρόικα

Λιαργκόβας: Οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πιο «σκληρές» από την τρόικα

Ο ίδιος επισήμανε πως εάν ο εκλογικός κύκλος του 2019 οδηγήσει σε αναβίωση των παλιών πολιτικών συνηθειών θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Η χαλάρωση της επιτήρησης που θα έλθει με την ολοκλήρωση του Μνημονίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβίωση των πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος, διότι οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο «σκληρός» αξιολογητής από την τρόικα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε πως εάν ο εκλογικός κύκλος του 2019 οδηγήσει σε αναβίωση των παλιών πολιτικών συνηθειών θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, και προειδοποίησε ότι οι «απρόσωπες αγορές» θα μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με ψηλά επιτόκια δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι το κατά πόσον η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα αποδειχτεί επιτυχημένη θα κριθεί από το εάν το πολιτικό σύστημα θα αποφύγει τη διολίσθηση στη ψηφοθηρική νοοτροπία του παρελθόντος.

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ώριμο ώστε να συμπεριφέρεται με σοβαρό τρόπο κι όχι να ικανοποιεί πελατειακά αιτήματα», είπε. «Δυστυχώς το ιστορικό προηγούμενο της χώρας δεν βοηθά καθόλου».

Ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος μετα-μνημονιακός κίνδυνος είναι η χώρα να μην πετύχει τους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, και επανέλαβε το κάλεσμά του για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μείωση της φορολόγησης.

«Αν συνεχιστεί αυτή η φορολογία και ενταθεί τα πράγματα δεν θα είναι καλά», είπε, καλώντας παράλληλα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Όσον αφορά τέλος τη θητεία του στο Γραφείο Προϋπολογισμού, που κανονικά έχει λήξει από το φθινόπωρο, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε ότι σύντομα θα αντικατασταθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Είναι αλήθεια

Σαφέστατα έτσι θα είναι, θα απολαύσουμε υψηλά επιτόκια δανεισμού μαζί με το ζόφο των μέτρων του μνημονίου Τσίπρα. Τα δε μέτρα θα συνεχίζονται μέχρι και τα δισέγγονα μας.........Βίβα Τσίπρα, βαφτίζεις τη μεγάλη καταστροφή σε μεγάλη σου επιτυχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komision

Το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία σηματοδοτεί, κατά τον Πιερ Μοσκοβισί την έξοδο από την κρίση και την ομαλοποίηση της οικονομίας στην Ευρώπη - «αξιόπιστη απάντηση στη μείωση του χρέους της Ιταλίας» ζητά η Επιτροπή

cosco

Το Πεκίνο βοηθά με πιστώσεις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, να επενδύσουν σε έργα υποδομής. Όμως το πολιτικό τίμημα για την Ευρώπη είναι υψηλό, εκτιμά ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν