Δώστε λεφτά για τα νέα χωράφια

Δώστε λεφτά για τα νέα χωράφια

Πασκάλ Λαμί, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Απηύθυνε έκκληση προς τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να συνδράμουν – οικονομικά – στην αναμόρφωση της παγκόσμια αγροτικής παραγωγής κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη, παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, μια ένδεια βασικών διατροφικών αγαθών, που περισσότερο κι από απειλή για την οικονομική σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας (λόγω των συνεχιζόμενων ράλι στις τιμές δημητριακών και ρυζιού), μοιάζει βραδυφλεγής βόμβα

Δώστε λεφτά για τα νέα χωράφια

Πασκάλ Λαμί, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Απηύθυνε έκκληση προς τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να συνδράμουν – οικονομικά – στην αναμόρφωση της παγκόσμια αγροτικής παραγωγής κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη, παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, μια ένδεια βασικών διατροφικών αγαθών, που περισσότερο κι από απειλή για την οικονομική σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας (λόγω των συνεχιζόμενων ράλι στις τιμές δημητριακών και ρυζιού), μοιάζει βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας κοινωνικής ισορροπίας!

Η έκκληση του κυρίου Λαμί είναι αγωνιώδης: δεν μίλησε απλά για αύξηση των ποσών που θα δώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Φτώχειας και της Πείνας, αλλά για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των καλλιεργειών με στόχο την επάρκεια – σε βάθος χρόνου – τροφίμων στις υποσαχάριες χώρες και γενικότερα στην Αφρική και την Ασία.

Ο κύριος Λαμί δήλωσε πως πεποίθησή του είναι ότι μετά από 7 χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, έπειτα από τη Συμφωνία της Ντόχα, οι συνθήκες ωρίμασαν για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα απελευθερώσει το εμπόριο, τις συναλλαγές και γενικότερα θα ενδυναμώσει την οικονομία των ασθενέστερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, με προτεραιότητα στην αγροτική οικονομία και στην αυτάρκειά τους σε επίπεδο τροφίμων και βασικών αγαθών.

Σε ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα στην Ευρώπη
Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να πάμε μακριά, καθώς αρκεί να αναφέρουμε ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποθέματα τροφίμων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα το πρόβλημα της ένδειας των ασθενέστερων κρατών και η απειλή λιμού προφανώς και έχουν ήδη ανησυχήσει τους πολιτικούς ταγούς των ανεπτυγμένων κρατών. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), Ζακ Ντιούφ. Ο μεσιέ Ντιούφ ευθέως δήλωσε πως «οι ταραχές που σημειώθηκαν λόγω έλλειψης τροφίμων σε αρκετές φτωχές χώρες (με πλέον εύγλωττες τις εικόνες που είδαμε όλοι στις τηλεοπτικές μας οθόνες από τη Γκάνα) μπορεί να επεκταθούν, καθώς οι ελλείψεις και οι υψηλές τιμές αναμένεται να συνεχιστούν».

Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως οι καλπάζουσες τιμές των καυσίμων, η αύξηση της ζήτησης τροφίμων στην Ασία, η επέκταση των καλλιεργειών γης με φυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων και οι κλιματικές αλλαγές. Όποιες κι αν είναι οι αιτίες όμως, σε έναν πλανήτη που οριακά πλέον καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού του για τροφή και ενέργεια, η απειλή μιας γενικευμένης σύρραξης ελλοχεύει.

Κι όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Χορστ Σιχόφερ «αν δεν αυξηθεί δραστικά η γεωργική παραγωγή στην Ευρωπαïκη Ένωση ώστε να καλύψει ακόμα και τις διεθνείς ανάγκες, τότε η κοινωνική αναταραχή θα επεκταθεί». Με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ίσως τελικά ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος να μην γίνει για το νερό, αλλά για το σιτάρι ή το ρύζι, οι τιμές του οποίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης