Στα 624 εκατ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Στα 624 εκατ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την ΤτΕ η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών καυσίμων αλλά και λοιπών αγαθών, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο των εξαγωγών

Στα 624 εκατ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο
Έλλειμμα 624 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το μήνα Οκτώβριο καταγράφοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την
ΤτΕ η εξέλιξη αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα της αύξησης πρωτίστως του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών καυσίμων αλλά και λοιπών αγαθών, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο των εξαγωγών. Επισημαίνεται πάντως ότι οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 9,0% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,6% σε σταθερές τιμές. Επίσης η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 8,4% και 14,2% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε αύξηση αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 35%.

Κλείσιμο
Πλεόνασμα στο 10μηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 326 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης