Έρευνα Adecco: Ανικανοποίητοι από τα προσόντα των εργαζομένων τους οι Έλληνες εργοδότες

Έρευνα Adecco: Ανικανοποίητοι από τα προσόντα των εργαζομένων τους οι Έλληνες εργοδότες

Μόλις το 44% των εργοδοτών εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοί τους διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 64% - Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις - Μη «ελκυστικές» χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις οι νέοι 

Μια σημαντική αναντιστοιχία καταγράφεται στην αγορά εργασίας. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρεί ότι διαθέτει όλες τις ικανότητες ή δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες εμφανίζονται ανικανοποίητοι από το εργατικό δυναμικό τους διαπιστώνοντας σημαντική έλλειψη προσόντων. Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Όμιλος Adecco για την «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της αυξημένης ανεργίας στη χώρα και δη στους νέους. 

«Το έλλειμμα δεξιοτήτων που εντοπίζουν τα στελέχη αναφορικά με τους υποψηφίους αναδεικνύει την ύπαρξη ενός κενού, του οποίου η γεφύρωση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να καλυφθούν οι ανοιχτές θέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας» σημείωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου που εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, κάνοντας λόγο για «χάσμα» που μεγεθύνει τα προβλήματα της αγοράς και δρα ανασταλτικά στην επίτευξη της ανάπτυξης. 

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε 113 στελέχη μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, μόλις το 44% των εργοδοτών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες της εταιρείας (το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 64%), ενώ το 52% απάντησε ότι ανταποκρίνονται μόνο εν μέρει (34% το 2016).

Στην ερώτηση αν υπάρχουν παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιλογή υποψηφίου για την κάλυψη μιας «ανοιχτής» θέσης, το 82% των εργοδοτών απάντησε ναι, προβάλλοντας ως βασικά εμπόδια την έλλειψη των απαιτούμενων προσόντων και εργασιακής εμπειρίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα «κλειδώσουν» έναν υποψήφιο στη θέση εργασίας είναι το εργασιακό ήθος (84%), η ικανότητα εργασίας σε ομάδα (65%) η ευελιξία/προσαρμοστικότητα (56%) και οι επικοινωνιακές ικανότητες (54%). Οι «τεχνικές και πρακτικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη εργασία» έπονται σε ποσοστό 42%.Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, πάντως, εντοπίζονται στην «ανάληψη πρωτοβουλιών», στην «ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων» και στην «ευελιξία/ προσαρμοστικότητα» των υποψηφίων.
Για τον περιορισμό αυτής  της αναντιστοιχίας συστήνεται η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης/ μαθητείας στις επιχειρήσεις (ποσοστό 68%), ενώ ακολουθεί ως πρόταση η περαιτέρω εξοικείωση των σπουδαστών/ φοιτητών μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος με πρακτικές αντίστοιχες εκείνων του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι παρουσιάσεις, η ομιλία σε κοινό, οι ομαδικές εργασίες κτλ. (ποσοστό 57%). Επιπρόσθετα προτείνεται η ενδυνάμωση της συνεργασίας των φορέων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας (ποσοστό 50%).

Με στόχο να γεφυρώσουν το κενό δεξιοτήτων που διαπιστώνεται, οι εταιρείες δηλώνουν ότι σχεδιάζουν για το προσωπικό εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες λειτουργίας τους ή παρέχουν στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ενίσχυσης της γνώσης και αύξησης της απόδοσης. Σχετικά με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, ποσοστό 88% των συμμετεχόντων εργοδοτών δήλωσαν πως προσφέρονται από την εταιρεία τους. Ποσοστό 82% των ερωτώμενων απάντησε ότι υλοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, είτε από τις ίδιες τις εταιρείες είτε από εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ άλλες μορφές εκπαίδευσης και ανάπτυξης που αναφέρονται είναι η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων (on line courses) (56%), καθώς και η συμμετοχή σε ημερίδες/ συνέδρια (55%).
Η έρευνα εξέτασε ακόμα τον βαθμό, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες στη διαδικασία επιλογής προσωπικού αξιολογούν ως «ελκυστικές» τις εταιρείες τους. Φαίνεται πως υπάρχει απόκλιση απόψεων μεταξύ των ανώτερων και των μεσαίων στελεχών στο θέμα αυτό. Χαρακτηριστικά, όπως η «παροχή εκπαίδευσης», η «τήρηση ωραρίου», η «δίκαιη αμοιβή» και η «αποτελεσματική οργάνωση» είναι τα σημεία, στα οποία εμφανίζεται η μεγαλύτερη απόκλιση στα δύο κοινά, δηλαδή των ανώτερων στελεχών και των μεσαίων στελεχών.  Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν ελκυστική την εταιρεία τους σε ποσοστό 61%, εν μέρει ελκυστική σε ποσοστό 2% και μη ελκυστική σε ποσοστό 37%. 

Μη ελκυστική θεωρούν την εταιρεία τους κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα, ενώ τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον είναι, η «ηθική και δίκαιη συμπεριφορά προς τους εργαζομένους και τους συνεργάτες», η «καλή φήμη», η «ικανή διοίκηση», το «ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας», η «τήρηση του ωραρίου εργασίας» και οι «παρεχόμενες δυνατότητες εκπαίδευσης».

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Οτι να 'ναι

Οτι πληρώνεις, αυτό παίρνεις... Aν θέλεις να ''καθαρίζεις'' με 5-6 κατοστάρικα το μήνα ανά εργαζόμενο, θα έχεις την ανάλογη εργασία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο...

τι λεφτά δίνουν οι εργοδότες ;

Αυτό γιατί δεν παρουσιάζεται στην στατιστική; Και να μας δείξουν τι προσόντα δε βρίσκουν στους υπαλλήλους οι εργοδότες που δίνουν 400 κ 500 ευρώ και τι δε βρίσκουν όταν δίνουν 1000 και πάνω. Τα στοιχεία τα έχουν.

Ουστ!

Με 200 ευρώ μισθό ποιος επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του θα παει; Λίγη αξιοπρεπεια ρε παιδιά.Λιγη αξιοπρέπεια.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ''ΠΑΙΖΟΥΝ'' ΟΛΟΙ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΛΑ !! ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ !!!

Orestis

Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει και μια έρευνα για την ικανοποίηση των εργαζομένων για τους εργοδότες

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο

πρόβλημα σε μια επιχείρηση - πέρα από τη δραματική κατάσταση του ελλεηνικού δημόσιου , της αναχρονιστικής νομοθεσίας , γραφειοκρατίας κλπ - απ´ το να βρείς , αξιοπρεπή υπάλληλο ! Όχι μόνο δεν έχουν τα προσόντα που ισχυρίζονται ότι έχουν , αλλά είναι τεμπέληδες , αυθάδεις , απαιτητικοί και κακεντρεχείς ! Άνδρες και γυναίκες !

Ακουσε με δεν θα χασεις

Δωσε 2000 σε εναν εμπειρο με 10ετη προυπηρεσια τουλαχιστον και θα δεις διαφορά, με ενα χιλιάρικο τι περιμενεις? Σημασία ειναι να έχεις τον κύκλο εργασιών ωστε να μπορείς να ανταπεξελθεις σε υπάλληλο. Πακιστανακια και κατω απο 750 και 8ωρο???? αν βρεις εγω παω πακιςλαντ. Τωρα σοβαρα, αν θες να μην γκρινιαζει οταν δεις οτι ειναι προθυμος και γνωστης του επαγγελματος στα 1200 χωστου αλλα 200 πανω στον μηνα. σε ένα εξαμηνο αλλα 200.θα σου βγαζει διπλη δουλεια και θα δείς προθυμία και οτι θες. Αν στο ενα χιλιάρικο του πρήζεις τα @@ και του λες οτι και πολλά σου δίνω..στο τελος όντως θα του δινεις πολλά θα κανει τα απολυτως απαραίτητα και τα 1000 στην πραξη θα φανταζουν πάρα πολλά. θα τον αλλάζεις και πάλι το ίδιο. ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΧΑΝΕΤΕ ΛΕΦΤΑ . Με τα παιδακια της ασοεε 22 ετων που δen ξερουν ουτε αριθμητικη δεν κανετε δουλεια. Αν τα θελέτε για καφεδες καλως. Προσλάβετε παντρεμενους ανθρώπους εμπειρους που εχουν κινητρο να θρεψουν τα παιδια τους. Αν θελετε να παρετε μάτι βυζ@κια και να πληρώνετε χωρις να πιάνετε κιολας...ε τοτε...

σωστός

σωστός δυστυχώς

εννοείται ότι έχουν δίκιο,

από που κι ως που θέλουν να πληρώνονται (οι υπάλληλοι)

Ψηλά τον αμανέ οι υπάλληλοι

λεφτά δεν έχουν, καφέδες απ'εξω παραγγέλνουν διότι ο καφές στην κουζίνα τους πέφτει μπανάλ. Τους αναθέτεις κάτι και τα φορτώνουν στον κόκκορα ή δηλώνουν ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Το office δεν μπορούν να το δουλέψουν. Ελληνικά καλά, να συντάξουν μία απλή επιστολή αλληλογραφίας δεν ξέρουν. Αλλά δουλειά θέλουν !!!!!

αλλα δουλεια θέλουν

και με υψηλές αποδοχές παρακαλώ . Θα γελάσουμε πολυ τα επόμενα χρονια

Τσιπρανδρεου

Δυστυχώς στο Ελλαντισταν ο επιχειρηματίας θέλει να ψωνίζει κάποιον ξερόλα. Δηλώνεις ΙΤ, σημαίνει ότι ξέρεις από το να στήνεις εκτυπωτή στο δευτερόλεπτο μέχρι να αναπτύξεις πλήρη εφαρμογή για ον-λάιν σοπ Ίντερνετ. Υπερβάλλω λίγο για να γίνω κατανοητός

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kammenos_arthroo

Τα παραλειπόμενα της συμφωνίας: κατώτερο των δεσμεύσεων του Eurogroup το «πακέτο» ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος -Τα εύσημα Μοσκοβισί για τα 450 σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση  - Το απίστευτο τρολάρισμα της Κομισιόν στην φιέστα Τσίπρα

19
oil22

Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Ιουλίου 2018 για το αμερικανικό ελαφρύ αργό να ενισχυθεί 4,7% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 68,71 δολαρίων το βαρέλι

eurogroup_epimikunsi_arthro

Την Τεχνική Συμφωνία με τα νέα μέτρα μετά το Μνημόνιο δημοσιοποίησε η Κομισιόν - Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις φόρων με μείωση αφορολόγητου και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για αγρότες

11