Δώσαμε πλειστηριασμούς και ΔΕΗ, πήραμε αποζημιώσεις για απλήρωτους εργαζόμενους

Δώσαμε πλειστηριασμούς και ΔΕΗ, πήραμε αποζημιώσεις για απλήρωτους εργαζόμενους

Με τι όρους έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2018

Στην πιο γρήγορη τεχνική συμφωνία «από καταβολής Μνημονίων» κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων  που θα καθοριστεί και θα δοθεί πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Πλειστηριασμοί, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και τα μέτρα λιτότητας ως το 2021 που ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από την 2η αξιολόγηση, ήταν τα «κλειδιά» της συμφωνίας- εξπρές.

Από το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλάζουν τα πάντα στα επιδόματα τέκνων.  Στον αέρα έμεινε όμως το αίτημα της κυβέρνησης για να μην ισχύσει από 1.1.2018 η αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου -και η λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν τα Χριστούγεννα. Η τεχνική συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου κρύβει όμως και «πράγματα θετικά για την κυβέρνηση που θα σας τα πούμε σιγά-σιγά», όπως έλεγε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι σε κάθε περίπτωση που κλείνει και εκποιείται μια επιχείρηση στη χώρα μας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα παίρνουν πρώτοι τους μισθούς που τους οφείλονται.

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, η συμφωνία που έκλεισε με τους θεσμούς προβλέπει κυρίως τα εξής:

-Πλειστηριασμοί: αν και ήταν το βασικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, το θέμα απασχόλησε λιγότερο από κάθε τι άλλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αφού τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες της παραμονής τους στην Αθήνα μιλούσαν από μόνα τους: λήξη αποχής συμβολαιογράφων, έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ρίψη χημικών στα Ειρηνοδικεία ήταν αρκετά για να πιστοποιήσουν ότι το προαπαιτούμενο εξετελέσθη.

-Πωλητήρια στη ΔΕΗ: την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες μέσα στο 2018.

​-«Αναδιάταξη» επιδομάτων Τέκνων: χαμένοι βγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πολύτεκνοι, ειδικά  αν υπολογιστεί ότι αφού πρώτα χάσανε το αφορολόγητο που είχαν μέχρι το 2013, ψαλιδίζεται τώρα και το επίδομα που έπαιρναν. Κερδισμένοι βγαίνουν οι γονείς με έως 2 παιδιά, που θα δικαιούνται πλέον 70 ευρώ μήνα για το πρώτο παιδί ή 140 ευρώ το χρόνο αν έχουν και δεύτερο παιδί. Για κάθε επιπλέον παιδί θα παίρνουν επιπλέον 140 ευρώ (δηλαδή 280 ευρώ για 3 παιδιά, 420 ευρώ για τέσσερα, 560 για πέντε, 700 ευρώ για έξι παιδιά). Αλλάζουν όμως τα ενδιάμεσα εισοδηματικά κριτήρια (θα ανακοινωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί) και θα χάσουν τα έως 1.500 ευρώ που λάμβαναν γονείς με εισοδήματα υψηλότερα από 34.000 ευρώ το χρόνο, ενώ καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι.

-ΦΠΑ στα νησιά: η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους θεσμούς ότι λόγω του ακριτικού χαρακτήρα των νησιών του Αιγαίου, του μεταναστευτικού προβλήματος και των θεομηνιών που τα έπληξαν (σεισμος στη Λέσβο κλπ) θα να αναβληθεί κατά 1 χρόνο, ως το 2019, η αύξηση κατά 50% του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα, αλλά προς το παρόν σχεδιάζει μέτρα και έργα στήριξης των νησιών από το ΕΣΠΑ.

-Επανυπολογισμός συντάξεων: η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το 90% των παλαιών συντάξεων έχει ήδη επανυπολογιστεί με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου και ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει γίνει το ίδιο για όλες τις συντάξεις. Είναι ο «προθάλαμος» των περικοπών από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει με τη διαδικασία αυτή.

-Έκδοση των νέων συντάξεων: έως τον Ιούνιο του 2018 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

-Αξιολόγηση-Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο «ηλεκτρονικής» αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση.

-Εξωδικαστικός συμβιβασμός: μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις  για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο (εφορία και Ταμεία).

-Απλήρωτοι εργαζόμενοι: από την εκποίηση σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης του εργοδότη, επανέρχονται σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, παρά μόνον για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για απαιτήσεις έως έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα μέχρι 9.669 ευρώ. Για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν αλλάζει η σειρά και ικανοποιούνται κατά σειρά οι τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις, το δημόσιο και στη συνέχεια οι άλλοι ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενοι για το επιπλέον ποσό απαιτήσεων που τυχόν έχουν).

Τέλος ο κύριος Γιώργος Σταθάκης έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε και από 1.1.2018 θα αλλάξουν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα τον Δεκέμβριο οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, με περισσότερα κλιμάκια  για να περιοριστούν οι απότομες αλλαγές και οι εξωφρενικές χρεώσεις που είχαν προκύψει τον χειμώνα πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Μπηκαν στην πολη οι εχθροι

Ξυλουρης.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΥΛΆΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΏΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΏΝ

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΕΡΘΗ Ν.Δ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΟ ΚΕΛΠΝΟ 10,000 ΕΥΡΏ ΘΑ ΧΡΕΏΝΩ ΤΟ ΦΥΛΑΚΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ 400 ΕΥΡΏ

Τίνα

Αυτοί ειναι τόσο ηλίθιοι που ειναι πιθανό να προσλάβουν και εσένα Καρανίκα. Τώρα για το ύψος της αμοιβής αν είσαι ωραία γυναίκα γύρω στα 30, ας αποταθείς στον Τσίπρα, για θέση υπουργού ή Γενικής Γραμματέα.

ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ....

.... ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ !!!!! ΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ - ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ - ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ - ΤΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΩΝ - ΤΩΝ ΜΑΤ - ΤΩΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ !!!!! ΟΜΩΣ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΗ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !!!!! Η ΡΑΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ !!!!!

Αυτή είναι η αριστερά

Μετά την μεταπολίτευση έγινε όλη η σφαγή των αξιών. Ήλθε μετά και ο καταστροφέας της Ελλάδας και έδεσε το γλυκό. Ποιος καταστροφέας ; Μα ο τσοβόλα δώστα όλα.

kos

Δώσατε πλειστηριασμούς και ΔΕΗ και θα πάρετε τον πούλο.

jan

μόνο τα ελικόπτερα μην δώσετε. θα σας χρειαστούν σύντομα.

Στελάρας

Λαμπύριζούσης και σελαγιζούσης της Σελήνης παρά την λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τους ληστάς συριζανελ !! Κράζων δε,,, σταθήτε ρε φούστηδες,μαμώ το στανιό σας !!! Και απαντησάντες,,, κλάστε μας τα ούμπαλα,,, απέδρασαν !! Από αναφορά συμβάντος του αστυνομικού διευθυντή του Κιλκίς υπενωμοτάρχη Πετράκη το έτος 1923 !!!

Παναγιώτης

Δώσατε αλήτες αυτά που ανήκουν στους Έλληνες, μόνο και μόνο για την καρέκλα και το φαγοπότι σας.

danaos

Δώσατε, δώσατε,και τι δε δώσατε? Ολα τα δώσατε! Και τι πήρατε? Ότι δείχνει η αρχική υπογραφή Τσακαλώτου!

kris

Γεια σου τσακαλωτε εκατομμυριουχε αριστερε πινοκιο που ειχες πει ότι αν επεφτε το αφορολογητο θα ειχες παραιτηθεί.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΡΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ <<... ΜΕΙΛ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ...>>>> ,ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ 40 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΛ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ, ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wall_street

Η Wall Street τηρεί επίσης στάση αναμονής για την περίοδο οικονομικών αποτελεσμάτων - Πάνω από 170 εταιρείες πρόκειται να ανακοινώσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας

4440408

 Σε πρακτικό επίπεδο τα εθνικά συμβούλια δεν ήταν αποτελεσματικά, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας -  «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον καπιταλισμό της αρπαχτής» σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει  να δοθεί διέξοδος στην επιχειρηματικότητα που κερδοφορεί επενδύοντας στην τεχνολογία

2
xreos_main01

«Το χρέος της Αθήνας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη - Η μείωση του επιβεβαιώνει τη θετική τάση της ελληνικής οικονομίας» σημμειώνει το διεθνές πρακτορείο