Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης

Από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» θα περάσει σε μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς- Αυστηρή προειδοποίηση από τους δανειστές- Για «παλάτια επωνύμων» μιλούν Τόσκας και Κοντονής που «υπόσχονται» εφαρμογή των δεσμεύσεων στους θεσμούς

Πέρα από την υπόθεση Καμμένου
και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά
, η βιασύνη για την ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ συνδέεται με την πίεση που αντιμετωπίζει το Μαξίμου ώστε να αρχίσουν άμεσα μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Τρία χρόνια μετά το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», η κυβέρνηση δεσμεύεται δια των αρμοδίων υπουργών να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς στις 29 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα οι οποίοι μεταξύ άλλων θα έρθουν για να διαπιστώσουν ότι όντως εκτελούνται. 

Η διαπίστωση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι Ευρωπαίοι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών και ότι συνδέουν το ζήτημα άμεσα και χωρίς περιστροφές με τον κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια είναι πλέον δεδομένη. Όπως δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά. Όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την εκτέλεση περισσότερων από 700 πλειστηριασμών ακινήτων το μήνα με την ηλεκτρονική μέθοδο. 

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η ανακοίνωση Κοντονή - Τόσκα, με την οποία οι δύο υπουργοί μιλούν για «μπλόκα στους πλειστηριασμούς» που προστατεύουν τα «παλάτια επώνυμων οφειλετών» και διαβεβαιώνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29.11.2017 παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Αθηνών κ.λπ. έχει λάβει απόφαση για αποχή έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επομένως, το άνοιγμα της κουβέντας για το μέρισμα, ακόμη κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους Θεσμούς όπως έλεγαν χθες τη νύχτα πηγές των Βρυξελλών, εκτιμάται ότι είναι μια προσπάθεια από την πλευρά του Μαξίμου να τοποθετήσει το μοίρασμα χρηματικών ποσών ως «αμορτισέρ» πολιτικά και επικοινωνιακά για τους κραδασμούς που αναμένεται ότι θα προκαλέσει το «ηλεκτρονικό σφυρί». Ως τέτοια, η κίνηση γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της Κομισιόν που αναγνωρίζει την πολιτική διάσταση των πραγμάτων τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτιμούσε οι ανακοινώσεις να είχαν γίνει λίγο αργότερα ωστόσο δεν θέτει επί του παρόντος κανένα θέμα και μάλιστα εξηγεί μέσω συνεργατών του ότι τα 315 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις συν τα 360 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ λογίζονται ως «αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών» όπως προβλέπει το μνημονιακό πλαίσιο. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από στέλεχος των Θεσμών που μίλησε χθες τη νύχτα στο «ΘΕΜΑ». 


«Δύσκολη» τηλεδιάσκεψη 
Η πίεση για τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας από τη «δύσκολη» όπως περιγράφεται τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τους Θεσμούς. Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων μεταφέρουν την εικόνα μιας πολύ αυστηρής αποτίμησης των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πίεσης που περνάει το μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι «αν δεν αρχίσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα stress test των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσουν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης».  

Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ μιλάει εδώ και καιρό στις εκθέσεις του για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους -και σε ενιαίο μέτωπο- τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο φυσικά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο τρόπος όμως για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη είναι να αρχίσουν άμεσα πλειστηριασμοί ευρείας κλίμακας (ακόμη και 700 π.χ. το μήνα Ιανουάριο) και για την πρώτη κατοικία. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ασκήθηκαν πιέσεις ακόμη και για την έναρξη των stress test των τραπεζών τον Ιανουάριο αντί για το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο όπως αρχικά είχε συζητηθεί.


Μόλις το 25%
Εν τω μεταξύ, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μόλις το 25% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 95 που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο που θα καλύψει έναν μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων ως τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να καταστεί εφικτό το staff level agreement και να απομείνουν «ουρές» με τη μορφή prior actions, δηλαδή των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν εκταμιευθεί η δόση των περίπου 6 δισ. ευρώ κάποια στιγμή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. 
 
Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα την Κυριακή και θα πιάσουν δουλειά από την άλλη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 27 του μήνα, έχει προγραμματισθεί η άφιξη των επικεφαλής των αποστολών.  

ΣΧΟΛΙΑ (7)

123

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥΣ ......

Δηλαδή

Σου παίρνει το σπίτι για να σου δώσει 250 ευρώ; Ωραίος ο Τσίπρας...

Πλάτων

Ψεύτες σε όλα λαοπλάνοι αδίστακτοι απατεώνες

dim

Πως μπορούμε να επιταχύνουμε τις εκλογές?Απλά δεν πάει άλλο...Προσωπικά είμαι υπέρ των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων (όχι όμως για την α' κατοικία και με δεδομένο ότι υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός).Όμως όφειλαν και οι πριν και οι τώρα και οι μετά να λάβουν κάποια άλλα μέτρα πρώτα τα οποία προφανώς και δεν έλαβαν, το βασικότερο όμως είναι ότι εθελοτυφλούν προκλητικά: α) μείωση δημοσίου κατά το λιγότερο 30% (και οι βουλευτές από 300 σε 200, είναι πασηφανές ότι και 300 που είναι δεν κάνουν τίποτα,δεν βλέπω το λόγο να τους κρατάμε σε τόσο μεγάλο αριθμό) β) κάθετη μείωση φορολογίας και επιβολή πολλαπλών επαναληπτικών ελέγχων στην αγορά σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας με επιβολή προστίμων,τήρησή τους και αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες και άνοιγμα λογαριασμών στον παραβάτη και τους συγγενείς του(θεία,αδερφή,δευτεροξαδέρφη,σκύλο,γάτα κλπ)...αλήθεια το μαύρο χρήμα που διακινείται μέσω διαφημίσεων και προωθήσεων στο internet έχει απασχολήσει κανέναν σε αυτή τη χώρα? το κάθε προιόν που λανσάρειη κάθε κυρία για το οποίο αμοίβεται αδρά η κάθε κυρία ?? γ) παροχή ασφάλειας στους υποψήφιους επενδυτές.Να βγει ένας νόμας επιτέλους όπου να ορίζει ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών να δικάζονται όποιες υποθέσεις fast track έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η επένδυση χωρίς να μπορεί να την διακόψει το πέταμα του γλάρου,η βοσκή της αγελάδας,ο σύλλογος χορευτών Αμερικής,ο δήμαρχος επειδή δεν γουστάει ή δεν μιζώθηκε δ) Οφείλει να επαναλειτουργήσει η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα,αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που αιρούνται στην στρατόσφαιρα και χάνονται στο άπειρο.Υπάρχουν προκλητικές ποινές σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις. Και γενικότερα υπάρχει μια κωλλυσιεργεία ανεξήγητη.ε)Η πολιτική έχει απαξιωθεί σε αυτόν το τόπο και οφείλει ο πολιτικός κόσμος να επενακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου όχι με κοροιδίες και ψεύτικες υποσχέσεις αλλά με ποιοτικές και ουσιαστικές για το μέλλον υποσχέσεις και έργα.Προσωπικά τα παραπάνω τα θεωρώ αναγκαία,με ανησυχώ στη σκέψη μου διότι οι κυβερνώντες κάνουν ακριβώς τα αντίθετα...Κοινωνικό μέρισμα δεν έπρεπε να δοθεί, είναι ταπεινωτικό. Είμαι σίγουρος ότι ανάγκη έχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, όμως αυτή λογική δεν βοηθάει στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου, οδηγεί σε άλλα λυπηρά καθεστώτα. Όφειλαν αν θεωρούσαν ότι έπρεπε να διανείμουν χρήματα(εντελώς περιττό σε αυτή τη φάση)να τα χρησιμοποιήσουν κάπου που θα πιάσουν τόπο για το σύνολο και για το καλό του τόπου.Την καλημέρα μου

Chris'

Πάρε κόσμε μεζονέτες των 300.000 ευρώ. Πληρώνει ο εργαζόμενος των 500 ευρώ.

next

Λες.."παροχή ασφαλειας στου υποψηφιους επενδυτες..". Αυτοι που αγορασαν ενα οικοπεδο και εφτιαξαν ενα σπιτι δεν εκαναν επενδυση? Δεν εριξαν χρηματα στην αγορα, στους μηχανικους, στους τεχνιτες και στην αγορα υλικων? Αυτός δηλ που στη συνεχεια απολυθηκε από την αργασια του, αυτος ή η συζυγος, που του μειωθηκε ο μισθος κατω απο το μισο και δεν μπορει να πληρωσει στο 100% το δανειο του γιατι να μην εχει ασφαλεια αλλα αντιθετα να του το εκποιει η τραπεζα στο 5%???????????????Εφταιξε πουθενα αυτός κυριε ηθικα ανερματιστε που εισαι υπερ των πλειστηριασμων???????

Όταν λές "υποψήφιους επενδυτες" εννοείς

τους υπαλλήλους των παρακμιακών τραπεζων που έχουν συστήσει εταιρίες στο όνομα των στενών συγγενών τους (γυναίκες και παιδιά) και με δανεικά χρήματα απο τις ίδιες τις τράπεζες με δημόσια χρήματα -χρήματα των πολιτών-περιμένουν να επενδύσουν σε πλειστηριασμούς??? Αυτοί οι ίδιοι δέν είναι που χορήγησαν παράνομες, καταχρηστικες και τοκογλυφικές δανειακές συμβάσεις, οδηγώντας σε αδυναμία πληρωμής τους δανειολήπτες, τις τράπεζες τους σε 5απλή πτώχευση και τη χώρα σε μνημόνιο, αυτές που ακυρώνονται σωρηδόν λόγω αοριστίας και καταχρηστικότητας στα δικαστήρια??? Μην κουράζεσαι, οι εισαγγελείς άρχισαν δουλειά. Πλειστηριασμοί ΔΕΝ θα γίνουν ποτέ όπως τους φαντάζεστε και τους περιμένουν. εκτός απο στοχευμένες περιπτώσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gsgsgsgs

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 στο Divani Caravel, παρουσίαση του GS1 Association Greece για τις υπηρεσίες του, GS1 Cloud και GS1 Data Pool, που αποτελούν καινοτόμα και δυναμικά εργαλεία για τη σύγχρονη επιχείρηση, με συμμετέχοντες από τον χώρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς, συνδέσμους και εκπροσώπους του Τύπου.

jjhi

Eυθύνες στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας αλλά και κακοδιαχείριση σε ότι αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου στον Κόλπο, επιρρίπτει στους αδερφούς Καλλιτσάντση, ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης πρώην μεγαλομέτοχος της εταιρείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρα.

tsakalotos_arthrooo1

Οι στόχοι στην Ελλάδα επιτεύχθηκαν και μέσω της μεγαλύτερης περικοπής των δημοσίων επενδύσεων επισημαίνει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην Ετήσια Έκθεσή του λίγο πριν το Eurogroup

9
lignitis_deh

Τέσσερις ελληνικοί όμιλοι και οι Κινέζοι, προβλέπεται να εκδηλώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα κατά την α΄ φάση του διαγωνισμού που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

tourist

Σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο τετράμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Την ίδια στιγμή, με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11,5% κινούνται οι διεθνείς αφίξεις όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2018.

tsakalotoos-skia-new

Την ίδια ώρα η Κομισιόν «κουρεύει» κατά 4 δισ. τα υπερπλεονάσματα απ’ τα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται παροχές ως το 2022 - Με το σταγονόμετρο η περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους - Σε άτυπο «μνημόνιο» τα μέτρα στο διηνεκές - Αντιδρούν κράτη-μέλη στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ

44