LIVE

Κορωνοϊός

Επιφυλάξεις Κουαρτέτου για «μποναμά» και 120 δόσεις στην εξόφληση χρεών

Επιφυλάξεις Κουαρτέτου για «μποναμά» και 120 δόσεις στην εξόφληση χρεών

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Επιφυλάξεις για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι διατηρούν οι επικεφαλής των θεσμών, στην εναρκτήρια συνάντηση που είχαν για την 3η αξιολόγηση
με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη
. Και ενώ έδωσαν ουσιαστικά από χθες το «πράσινο φως» για να να εγκριθεί την Πέμπτη η εκταμίευση  της δόσης των 800 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, ταυτόχρονα έδειξαν δύο «κίτρινες κάρτες» για την έκτακτη παροχή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και για το πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Από το πρωί μπαίνουν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς τα Ενεργειακά (το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 9:30 με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γιώργο Σταθάκη) για πώληση λιγνιτικών μονάδων και πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τα «κόκκινα δάνεια» και ο Αναπτυξιακός Νόμος με τον υπουργό Οικονομίας κύριο Δημήτρη Παπαδημητρίου (στις 11.00) ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
 
«Πλεόνασμα» παροχών
 Όπως διαφαίνεται, παραμένει ανοικτό (και θα παραμένει ενδεχομένως έως τις 21 Νοεμβρίου πιθανώς που θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός) ποιο θα είναι το ποσό της υπέρβασης στο πλεόνασμα που θα δοθεί φέτος για παροχές. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης έλεγε χθες μετά την συνάντηση με τους θεσμούς ότι «συμφωνούν και οι θεσμοί ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Έδειξε όμως ότι διαφωνούν στο πόση θα είναι –και άρα τι ποσό θα διανεμηθεί. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτό γράφει το Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» ανέφερε, δείχνοντας ότι δεν συμμερίζονται την πρόβλεψη για διανομή ποσού 800 εκατομμυρίων.
 
Ούτε όμως στους δικαιούχους των παροχών φαίνεται να υπάρχει ακόμα σύμπτωση απόψεων με τους θεσμούς. «Δεν το συζητήσαμε ακόμα» απάντησε φειδωλά η ίδια πηγή.
 
Συζήτηση έγινε και για το 2018, χωρίς να τεθεί όμως το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» (δεδομένου και ότι το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 αντί 3,5% που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί).
 
«Σύννεφα» συσσωρεύονται και στο ζήτημα των ρυθμίσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που τις περιμένει με αγωνία η αγορά εδώ και μήνες. Οι θεσμοί φαίνεται να παίζουν παιχνίδι καθυστερήσεων σε τεχνικό επίπεδο, παρότι από πέρυσι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και από το καλοκαίρι ήδη είναι ο νόμος  του Κράτους ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.


Η ατζέντα Αχτσιόγλου
Στην «καυτή» ατζέντα της υπουργού Εργασίας θα βρεθούν οι απεργίες, τα προνοιακά  επιδόματα , η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις αλλά και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Από το  μέτωπο των εργασιακών η ατζέντα της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνει μόνο τα θέματα της απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, του ΟΜΕΔ και της αδήλωτης εργασίας.

Απεργία: Οι δανειστές ζητούν η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με ποσοστό 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου (αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα) με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η λήψη απόφασης ιδίως στα κλαδικά σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι και αδήλωτη εργασία: Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδήλωτη εργασία. Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την διευκόλυνση προσφυγής στα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος προτάσσοντας την εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών.

ΟΜΕΔ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναθέσει σε ανεξάρτητους νομικούς να συντάξουν μια έκθεση  που θα καθορίζει το ρόλο του οργανισμού Μεσολάβησης και διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα , η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συζητηθούν  η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις  καθώς και οι συντάξεις χηρείας

Συντάξεις χηρείας: Ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Πετρόπουλος θα ζητήσει να επιβληθεί ένα κατώτατο όριο ύψους 384 ευρώ ώστε να περιοριστεί οι δραματικές απώλειες στις οποίες οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος θα καταθέσει πρόταση για την ελάφρυνση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα 40.000 ευρώ και πάνω που έχουν υποστεί εξοντωτική επιβάρυνση.

Προνοιακά επιδόματα: Στο τραπέζι της νέας δύσκολης διαπραγμάτευσης θα τεθεί  η  κατάργηση  προνοιακών και πολυτεκνικών  επιδομάτων καθώς και η   αναδιάρθρωση εκπαιδευτικών επιδομάτων. Η Παγκόσμια  τράπεζα  προτείνει  αλλαγές  και στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο  επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί  καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Στη συνάντηση με την κυρία Αχτσιόγλου είναι πιθανόν να συζητηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ  καθώς οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις αμφισβητώντας  το πλεόνασμα που εμφανίζει ο φορέας.
 
Το καλό νέο για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Το καλό νέο ήταν πάντως ότι τη Δευτέρα πείστηκαν οι θεσμοί ότι αποπληρώθηκαν 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα (κυρίως επιστροφές φόρων από την εφορία αλλά και πληρωμές χρεών του ΕΟΠΥΥ σε προμηθευτές Υγείας) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί την Πέμπτη από το Euro Working Group και τον ESM η επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας. Από τα μέσα Νοεμβρίου που θα φτάσουν στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, τα λεφτά αυτά μαζί με άλλα 400 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση, θα δοθούν αποκλειστικά για να αποπληρωθούν άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Στελακης

Επιφυλάξεις κουαρτέτου ..τα ίδια Παντελή μου τα ίδια παντελακη μουz... κ μέρισμα θα δώσει ο τσιπρας κ τίποτα δεν θα γίνει πάλι ..κ f16 θα αναβαθμίσουν κ τίποτε δεν θα γίνει..το ότι γράφετε εσείς σχόλια αρνητικά είναι γνωστό εδώ στο θέμα η συνεργασία σας με ΝΔ ..αλλά γιατί πάντα πέφτετε έξω; είστε κάτι σαν τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ...;πάντα έξω πέφτετε κ κανείς δεν σας δίνει σημασία.

Δημήτρης

Ο μποναμάς να δοθεί στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για να γίνουν πλουσιότεροι, όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ή φτωχούς ή ανάπηρους ή πολύτεκνους ή άνεργους.

de la LUX

παλι στο χιλτον καλοπερνανε οι βολεμενες συριζουλες;;

Aαααχ-τσιογλου

Ε αφου θα ειναι και το 'μωρο' στις διαπραγματευσεις, μενω ησυχος...

Πλούσιος

Καλά κάνει ο Αλέξης και σκορπάει τα λεφτά που οι φορολογούμενοι πλήρωσαν με αίμα. Τι θέλετε να κάνει με τα λεφτά που περισσεύουν; να μειώσει την φορολογία στις επιχειρήσεις ή να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για να ανοίξει καμία δουλειά; Οι ρομά τα χρειάζονται περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς εμείς οι πλούσιοι έχουμε λίπος, το λίπος των υπαλλήλων μας. Θα απολύσω κάνα δυο και σιγά σιγά θα ξεκινήσω και διαδικασίες για μεταφορά στη Βουλγαρία. Εδώ θα φαίνομαι και άνεργος - άπορος, οπότε θα τσιμπήσω και κανένα επιδοματάκι, θα έχω κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα και με 5000 στο λογαριασμό μου θα τριγυρνάω με τον Πάνο στα πεντάστερα και τα καζίνο. Όσο περνάει ο καιρός ο κομουνισμός μου αρέσει όλο και περισσότερο.

FREEMAN

Κοιτάξτε καμάρι η αριστεροεκδιδόμενη . . .oι αρσενικοθήλυκες σιριζοανελοΑΛΗΤΙΚΕΣ visiτούδες , με την παρακρατική ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΚΟΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ-ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ Εθνοπροδοτικά Εγκλήματά της το 2004-2009 ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛΆΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΗΝ ΝΔ του Κούλη , τα ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ και στο ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ . . .στις Σουίτες του Χίλτον . ΠαραΔικαστική Καραμανλολάγνα ΠΑΡΑΓΚΑ . . .Καραμανλοκαλομπουκωμένη ΜΕ ΝΟΜΟ Δικαιοσύνη από ΔΩΡΑ-ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟ 2007 ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑΡΕΣ 100άδες χιλιάδων ευρώ στο κάθε "γουνάκι", ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΑ ΤΏΡΑ ζητάνε εξίσωση απολαβών οι Συνταξιοβουλευτές . ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ το 2008 ,ακόμα εποχή . . .θωρακισμένης ΖαχοΜπακαλοΤεφτεροΟικονομίας, είχε ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ο ΓΑΠ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΝ .

freeman

Κοιτάξτε καμάρι η αριστεροεκδιδόμενη . . .oι αρσενικοθήλυκες σιριζοανελοΑΛΗΤΙΚΕΣ visiτούδες , με την παρακρατική ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΚΟΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ-ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ Εθνοπροδοτικά Εγκλήματά της το 2004-2009 ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛΆΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΗΝ ΝΔ του Κούλη , τα ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ και στο ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ . . .στις Σουίτες του Χίλτον . ΠαραΔικαστική Καραμανλολάγνα ΠΑΡΑΓΚΑ . . .Καραμανλοκαλομπουκωμένη ΜΕ ΝΟΜΟ Δικαιοσύνη από ΔΩΡΑ-ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟ 2007 ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑΡΕΣ 100άδες χιλιάδων ευρώ στο κάθε "γουνάκι", ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΑ ΤΏΡΑ ζητάνε εξίσωση απολαβών οι Συνταξιοβουλευτές . ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ το 2008 ,ακόμα εποχή . . .θωρακισμένης ΖαχοΜπακαλοΤεφτεροΟικονομίας, είχε ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ο ΓΑΠ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΝ .

dim

Είναι σαφέστατο ότι πάμε κατά διαόλου.Είναι σαφέστατο ότι δεν υπάρχει δείγμα ανάπτυξης και κυρίως ότι ο δανεισμός είναι υπέρογκος και άλυτος.Είναι επίσης σαφέστατο ότι είμαστε ακυβέρνητοι,γενικότερα πιστεύω ότι η πολιτική αυτού του τόπου είναι το λιγότερο απογοητευτική.Επίσης αναγκάζουν τον έλληνα πολίτη σε έναν αιώνιο δανεισμό με δεδομένη κατάληξη τη δέσμευση περιουσιών.Αυτά νομίζω λίγο πολύ τα έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι και τα γράφετε πολλοί. Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό,είναι κοινωνικό.Καταρχήν μετά από 8 (!) χρόνια οικονομικής κατοχής/κρίσης δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν το δημόσιο,το αντίθετο μάλιστα το ξεχυλώνουν καθημερινά!Κατά δεύτερον η φοροδιαφυγή και η διαπλοκή που αποτελούν τις μεγαλύτερες παθογένειες αυτής της χώρας όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί,το αντίθετο,έχουν ξωκύλει.Έχουμε κλείσει 8 χρόνια ξύλο και ο έλληνας φορολογική συνείδηση δεν έχει αποκτήσει!Και το ανησυχητικό είναι ότι κανένας μα κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την πάταξη των παθογενειών αυτών.Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να τιμωρείται ο "άσπρος" φορολογούμενος και ο συνταξιούχος χρόνια και εμμονικά και να επιβραβεύεται σε μόνιμη πλέον βάση ο φοροφυγάς,ο διαπλεκόμενος,η υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.Έχει καταργηθεί κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης.Δυστυχώς βλέπω ανησυχητική αδιαφορία.Εμείς περιμένουμε να μας "κόψουν" το χρέος χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα στο εσωτερικό για ουσιαστική βελτίωση ενώ παράλληλα άλλαξαν χέρια πολλά πράγματα.Έχει επέλθει ο οικονομικός βιασμός των "άσπρων" επαγγελματιών και επιχειρήσεων με παράπλευρες μη υπολογίσιμες απώλειες χωρίς βέβαια να οδηγεί πουθενά αυτό ή να ενδιαφέρει κανέναν.Είναι σαφέστατη η έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού και των τωρινών και των προηγούμενων και των επόμενων και είναι σαφέστατο ότι ο πολιτικός κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο του αλλά για την καρέκλα του.Η πάταξη της φοροδιαφυγής,οι χιλίαδες ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ έλεγχοι που οφείλει το κράτος να κάνει σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας με επιβολή παραδειγματικών προστίμων και το αυτονόητο: έλεγχο πόθεν έσχες στους παραβάτες (!) είναι ο μόνος "δίκαιος" τρόπος να αποκτήσει το κράτος έσοδα.Είναι πέραν κάθε λογικής να επιβαρύνεται συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων δυσβάστακτα μέτρα για ένα ποσό π.χ. 800εκατ. όταν το κράτος έχει τη δυνατότητα με τους ελέγχους να μαζέψει πολλαπλά. Είναι ατύχημα το ότι δεν υπάρχει καν πρόθεση βελτίωσης αλλά και ούτε ένα νέο πολιτικό σχήμα το οποίο να ενδιαφέρεται για τον τόπο.

Διαιτητής

Άστε τίς κίτρινες κάρτες καί τρέχτε στίς πλατείες . Μοιράζει σανό ή κυβέρνηση συριζανέλ!!!

Απόστολος Εκάλη

Ξεκίνησε έγκαιρως αυτή φορά κ θα τελειώσει εγκαίρως. Ας ελπίσουμε οι θεσμοί να τα βρούμε κ όχι όπως που διαφωνούσαν κ μαλώνανε ,,η κυβέρνηση θα κάνει θα κάνει το καθήκον της .

Φιλήμων Τζιότζιος

kostasv, Αριστερέ Ταξικέ, Απόστολε εξ Εκάλης (τριάς ομοούσιος και αχώριστος, δηλαδή ένας με διαφορικά ονόματα) στα πόσα σχόλια βγαίνει το μεροκάματο? Τι να κάνω, έχω ρεπό σήμερα και είπα να σας πειράξω λιγουλάκι, καθότι η κατευθυνόμενη και κυρίως η έμμισθη (πληρωμή με δημόσιο χρήμα μάλιστα) συριζοπροπαγάνδα είναι ότι πιο εμετικό κατάλοιπο της μεταπολίτευσης και εσείς (εσύ) το έχετε αναγάγει σε επιστήμη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης