Στουρνάρας: «Βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων προς τις αναγκαίες πολιτικές»

Στουρνάρας: «Βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων προς τις αναγκαίες πολιτικές»

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να στηρίζεται σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή είπε ο κεντρικός τραπεζίτης

Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
 
Όπως ανέφερε «η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. »

Ο κ.Στουρνάρας εστίασε την ομιλία του στις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στις μεταρρυθμίσεις στο τρίγωνο της γνώσης δηλαδή παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία.

Παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η Ελλάδα , ανέφερε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 

Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, εντός του οποίου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και, εκμεταλλευόμενη τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

O ρόλος του κράτους έγκειται ακριβώς στη δημιουργία αυτού του πλαισίου, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μεταρρύθμισης. 
 
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι μακροχρόνια ενώ το κόστος είναι άμεσο. Αυτό εξηγεί, όπως ανέφερε, το γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είπε το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη.

Παρά ταύτα όπως υποστήριξε παρατηρείται μία μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές».

Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.

Για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει όπως υπογράμμισε ο ίδιος να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος υπενθύμισε ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες εκείνες όπου η κρατική περιουσία αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

E!

Ε, αλλα δεκα χρονια απο τωρα και θα φτασουν οι τοτε επιζωντες στην απολυτη συγκλιση, υπομονη λοιπον και ολα θα πανε καλα. Και τοτε τον Αλεξη Τσιπρα θαχει πρωθυπουργο η Ελλαδα, αναλογα της μακρας θητειας του Αντρεα Παπανδρεου μα την Αλλαγη.

Μ. Περίδης

Ο Στουρνάρας μας έλειπε τώρα...Ρε Στουρνάρα, δε φτάνει που έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, έχουμε και εσένα τώρα να μας θυμίζεις το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη...Καμιά φορά η σιωπή είναι χρυσός.

Πανος

Προφανως και εσυ ψηφισες την υπερφολορογηση στουρναρα. Φιλελευθερος δεν εισαι οσες κολοτουμπες και να κανεις. Κοιτα το προβλημα με τα npls και τα cc και ασε τις νουθεσιες περι δηθεν συγκλισης πολιτικης. Σε 2 βαρκες μην πατας...επεσες

Κουμπάρε, κοψε την πλάκα !!

Κι έτσι νάναι τα πράγματα, ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΑΛΛΟΙ !! Κυρίως, ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ !! ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΕΣΥ, ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ !! ΤΩΡΑ, ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ??? ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΟΥ ??? ΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ????? ΕΛΕΟΣ !!

Mg

Ποιοί ειναι οι δαύτοι; Και συ έχεις ευθύνη όπως όλοι μας σε διαφορετικό βαθμό βέβαια ! Το κάθε πάρτι για να γίνει θέλει και οργανωτές αλλά και μέλη που να συμμετέχουν ! Σε διαφορετικό βαθμό ,αλλά να συμμετέχουν ! Έστω και με σύνταξη δυσανάλογα υψηλή ως προς αυτά που παράγει η χώρα!Αυτά που σου έδωσαν ήταν αέρας; Και στα πήρανε! Κατάλαβες; Τώρα όλοι μας τα κεφάλια Κάτω, δουλειά ,μπάς και σωθούμε κάποτε ! Όχι εμείς , τελειώσαμε! Τα παιδιά μας ! Και πρόσεχε τι ψηφίζεις... και τα φούμαρα που σου λένε και συ να τα πιστεύεις... ! Όσο και να βρίζεις αυτό είναι...

Δαύτοι: Διοικητές, Υπουργοί, ΙΟΒΕΔΕΣ της πτώχευση

Οι υπεύθυνοι της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ειναι ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ κεντρικοί Τραπεζίτες, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και Φαρισαίοι, ΙΟΒΕΔΕΣ, Διαχειριστές του Δημοσίου Χώρου ... ΟΧΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!! ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ !! ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ >>

ΑΥΤΟΝ, από τη Σύρο, ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ???

ΟΣΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ "ΒΙΩΝΟΥΝ" ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ !! Η ΦΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΟΔΥΝΗ !! ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ????????????

Ακομη το αγαλμα ?

Καλα σας τα λεει ο κουμπαρος του Παπαντωνίου ! Ολοι μαζι εμεις ενωμενοι σαν μπετον αρμε οι κρατικοδίαιτοι του πρασινου ,μπλε και πορτοκαλι πασοκ θα τρωμε και εσεις θα μας πληρωνετε ! Αυτή η αχαριστη Φιλοθεη ακομη να του στησει το αγαλμα στην εισοδο προς το κολεγιο για τον ΕΝΦΙΑ ? Αχαριστοι Ελληνες του Ψυχικου και της Φιλοθεης γιαυτο πρεπει να σας παρουμε τα σπιτια εμεις τωρα !

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αυτοί που πτώχευσαν την Ελλάδα και φτωχοποίησαν τους Έλληνες, προτείνουν (ΤΩΡΑ) ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ !!! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΕΙΝΑΙ πλέον ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ !! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ θα αμοίβονται με ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΙΟΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ !!!

Mg

Όλα στρεβλά ήταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα! Κρατικοδίαιτος- κρατικοεξαρτώμενος ιδιωτικός τομέας! Φθάσαμε σε φτωχοποίηση και κοινωνικό μπούλινγκ όπως το ονομάζετε επίσης στρεβλά γιατί η ευημερία που χάθηκε ήταν επίπλαστη με δανεικά που αντί να επενδυθούν , επιτήδειοι τα υπεξαίρεσαν για προσωπικό όφελος! Η χώρα έχασε τεράστια ευκαιρία για αλματώδη ανάπτυξη στο σωστό χρόνο και τώρα τρέχει να διορθώσει τα αδιόρθωτα με προσωπικο κόστος όλων μας!!! Τώρα πια οι θυσίες ήταν μονόδρομος για να επιβιώσουμε και τώρα το καταλάβαμε έστω και αργά όλοι μας, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εκλεχτηκε υποσχόμενος ανόητες μπούρδες σε βλάκες αφελείς ! Ευθύνες υπάρχουν πολλές από όλους και στον ΣΥΡΙΖΑ που οι περισσότεροι ειναι συνέχεια του σκληροπυρηνικού ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε την διαβρωτική καταστροφή , τον ακολούθησε η ΝΔ και τώρα αυτό που είπε ο κ. Στουρνάρας , είναι ότι όλοι σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε , ότι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες, να υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα , να ακολουθήσουμε την ροή του υπόλοιπου κόσμου , τελειώσαμε! Με αέρα κοπανιστό δεν γίνεται τίποτα και το προηγούμενο σαθρό οικοδόμημα κατέρρευσε ! Αυτό είπε και ας μην αρέσει ! Επανεκκίνηση για να ανεβούμε και πάλι, σε άλλα θεμέλια όσο και να στοιχίζει ...

Τώρα το ΘΥΜΗΘΗΚΕ;;

Μήπως άργησε ( και μάλιστα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ) να το καταλάβει ;; Και τώρα ΒΛΑΠΤΕΙ την προοπτική της ΑΛΛΑΓΗΣ, αφού όλοι τον βλέπουν με καχυποψία ;;;

Implementation

Το «βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές» θα ήταν η υλοποίηση κ. Διοικητά! Τώρα (νομίζουμε) ότι βιώνουμε το φροντιστήριο στον ΠΘ. Είμαστε αφελείς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

crisis

Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν γράφει το Bloomberg - Ποιο θα είναι το «καρότο» για την Ελλάδα - Τι προβλέπει το μεταμνημονιακό... Μνημόνιο

40