Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Χωρίς συζήτηση για την Ελλάδα η συνεδρίαση της Ευρωομάδας - Θετικά τα μηνύματα για την εποπτεία της Πορτογαλίας - Στο τραπέζι και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας 

Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί
Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την έναρξη των διαδικασιών τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μετά το Eurogroup.

«Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει» είπε o πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. 

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι η τεχνική εργασία έχει αρχίσει κι ότι μετά τα μέσα Οκτωβρίου και το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των Θεσμών.

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε με θετικά μηνύματα καταρχάς από τη μεταπρογραμματική εποπτεία της Πορτογαλίας η οποία φαίνεται να βαίνει καλώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της. 

Το άλλο θέμα της συζήτησης είναι το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ.  Ένα από τα πλάνα είναι η μετατροπή του ΕΜΣ σε μια Ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η συζήτηση όμως αναμένεται να διαρκέσει για ακόμη ένα έτος. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Ο Μοσκοβισί, παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση», ενώ ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

Συζήτηση για την Ελλάδα δεν έγινε, τουλάχιστον επίσημα στο πλαίσιο της ημερησίας διάταξης της Ευρωομάδας. Θετικά πάντως αναμένεται να αξιολογήσει η κυβέρνηση το γεγονός αυτό εντάσσοντας το στη ρητορική της για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών αποχαιρέτησαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντάς του ως δώρο μια σημαία της Ε.Ε. με μια αφιέρωση από τον καθένα ξεχωριστά, καθώς και ένα αναμνηστικό 100ευρω με το πρόσωπό του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης